Nieuwjaarstoespraak Keereweer 2014

Tijdens de laatste nieuwjaarsreceptie van de huidige zelfstandige gemeente Groesbeek heeft burgemeester Keereweer onder meer aandacht gevraagd voor de verhoogde leeftijd voor alcoholgebruik, het drugsgebruik en de uitbreiding van taken die gemeenten te wachten staan.

Nieuwjaarstoespraak Keereweer

Dames en heren,

“Rustige” jaarwisseling

Ik wens u een hoopvol 2014 en veel vreugde en gezondheid in het nieuwe jaar. Gelukkig is de jaarwisseling in Groesbeek zonder ernstige incidenten verlopen. Brand in een kledingcontainer, een brandende haag, rumoerig vuurwerk bij de Zoma en carbid schieten op Klein Amerika. De politie sprak van een “rustige” jaarwisseling.

Alcohol pas vanaf 18

Om klokslag 12 uur Nieuwjaarsnacht ging de nieuwe Drank- en Horecawet in, die de minimumleeftijd voor alcoholgebruik verhoogt naar 18 jaar. Sommige pubers van net nog geen 16 zullen niet blij zijn geweest, toen dat bekend werd. En menig ouder zal misschien ook gedacht hebben, nog eens 2 jaar langer ‘opletten geblazen’!!

Handhaving in Groesbeek

Maar we gaan streng handhaven. Nu zijn jongeren onder de 18 zelf ook strafbaar, net als degene die hen aan alcohol helpt. Ik wil heel duidelijk zeggen dat we dit niet doen om pubers te pesten of horeca ondernemers in de weg te zitten. Ook zijn we niet van de drooglegging. Een glaasje af en toe moet kunnen, maar dan wel boven de 18.

Het gaat om de excessen en de vanzelfsprekendheid, die we willen aanpakken. We hebben er goede redenen voor. Alcoholmisbruik door jongeren levert onomkeerbare hersenschade op. Is dus gevaarlijk voor de volksgezondheid. Verdwenen hersencellen keren niet terug, met dito gevolgen voor schoolcarrière, werk en verder functioneren.

Aanpak drugsprobleem

Ook in de aanpak van drugsmisbruik zetten we in op preventie, samen met scholen, SWG, Iriszorg maar ook ouders. Ook de repressieve aanpak door onze politieagenten schuwen we niet. Dat zal zelfs in 2014 fors worden uitgebreid. Ik accepteer het niet dat Groesbeek elders wordt geassocieerd met overmatig drank en drugsgebruik.

We willen toch regionaal en landelijk vooral bekend zijn om de goede dingen die we te bieden hebben? Dat wil toch iedere inwoner die iets met Groesbeek heeft? Veel daarvan zijn zelf ouders van pubers. Zij zijn de belangrijkste partners in de aanpak van het drank- en drugsprobleem van jongeren. Help ons dan!!

Misbruikcijfers gedaald

We hebben een aantal hotspots waar dit probleem zich concentreert. Die krijgen dus extra bezoek van de politie alsook van onze opsporingsambtenaren. Gelukkig zijn de misbruikcijfers vorig jaar iets gedaald naar het stabiele niveau van een paar jaar geleden. Maar dat is echt niet genoeg. Het moet in Groesbeek nog verder omlaag.

MUG-herindeling: referendum en verkiezing

Dames en heren, we kijken terug op een jaar dat veel verandering bracht in onze gemeente, en 2014 doet daar nog een schepje bovenop. De herindeling nadert nu echt en zal veel van onze agenda bepalen. Waarvan natuurlijk de verkiezingen en het referendum over de gemeentenaam op 19 november de hoogtepunten zijn. Maar dit is ook onze laatste nieuwjaarsreceptie als zelfstandige gemeente Groesbeek.

De contacten tussen de 3 gemeenten onderling, tussen de colleges, gemeenteraden en ambtenaren, maar ook tussen maatschappelijke organisaties en verenigingen worden steeds intensiever. Daar ben ik blij om. Dat biedt ook perspectief voor de toekomst. De fusievoorbereidingen lopen volgens plan, dat moet ook wel, want de regionale en landelijke ontwikkelingen gaan ook door. Die wachten niet op ons herindelingproces.

Participatiewet

De grote verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg die we van het van rijk krijgen, en de nieuwe participatiewet vragen om een zorgvuldige uitwerking. Want gemeente en alle partners moeten goed weten wat we van elkaar verwachten, wat er wel en niet kan. Inwoners die straks van ons afhankelijk zijn, moeten er van op aan kunnen dat wij ons werk en onze diensten voor hen goed en verantwoord blijven doen.

Inwoners vaker betrokken

Ook hadden we in 2013 meer contacten met u, onze inwoners, ondernemers en relaties. We hebben in allerlei situaties met elkaar aan tafel gezeten. Zoals met inwoners en professionals bij de ontwikkeling van onze “Sociaal Maatschappelijke Visie” in het project MUG Aan Zet. Daar gaan we in 2014 zeker mee door.

Met de ondernemers trekken we meer op voor de aanpak van ons centrum. Maar ook voor de vraag wat wij kunnen doen voor ondernemers als ze wel werk hebben, maar geen vacatures. Dat heeft al kandidaten uit de bijstand aan tafel met ondernemers gebracht. Met goede resultaten, dus ook door de inzet van Groesbeekse ondernemers.

Komst Social Media: “elkaar in de ogen kijken en praten”

Elkaar in de ogen kijken en met elkaar praten lijkt wat ouderwets in een Social Media tijdperk, maar is nog steeds een erg effectieve vorm van communicatie. Dan maak je ruimte om te kijken en echt te luisteren. Dat vindt u zelf ook belangrijk, dit blijkt uit een onderzoek over communicatie, dat we gehouden hebben: u geeft ‘luisteren naar elkaar’ en ‘doelen en behoeften vanuit de samenleving bereiken’ de hoogste scores.

Daar werken we graag aan mee, want we kunnen het alleen maar samen met u. We noemen het nu participatiesamenleving. Ieders bijdrage en verantwoordelijkheid telt. Elkaar opzoeken en helpen, naar elkaar luisteren, mensen serieus nemen in hun kwaliteiten en capaciteiten. En dan zorgen dat ze zoveel mogelijk mee kunnen doen met alles wat een mensenleven de moeite waard maakt.

Want daar gaat uiteindelijk toch alles om: dat ene leven dat we nu leven, beter voor onszelf en elkaar te maken? Dat kan alleen als we elkaar ruimte geven om dat ook op onze eigen manier beter te kunnen maken, want ‘beter’ is voor mij anders dan voor u. Voor de een is ‘Groesbeek’ beter en voor de ander ‘Berg en Dal’, bijvoorbeeld. Nee, zonder gein, het gaat toch altijd om balans, en ook om de ander wat meer ruimte te geven voor wat hij of zij waardevol vindt. Waar ligt voor u persoonlijk de nadruk?

Inwoners intensiever samenwerken met de gemeente

Ik hoop en vraag dat aan onze inwoners, jong en oud, aan onze maatschappelijke organisaties, verenigingen en instellingen, om bereid zullen zijn meer en intensiever met ons samen te werken. Samen te werken aan grote en kleine vraagstukken die we als gemeente niet alleen kunnen, maar ook niet meer alleen zomaar willen, oplossen.

Jongere generaties vragen daar ook om, ze vragen geen antwoorden, ze vragen vertrouwen en ruimte. Eigenlijk willen ze het niet eerst moeten verdienen, op de manier zoals oudere generaties het vaak verlangen. Ook daar moeten we samen ruimte voor maken, voor de samenwerking en solidariteit tussen generaties.

Blijven werken aan een mooi Groesbeek

Ik zou graag willen benadrukken dat we samen blijven werken, jong en oud, ondernemer, ambtenaar, bestuurder en inwoner, aan alles wat Groesbeek nodig heeft en wat ons Groesbeek mooier maakt. Aan het nieuwe dorpscentrum bijvoorbeeld, dat we tegen de economische malaise in toch met verschillende partijen voor Groesbeek durven te realiseren. Ook aan de bouw van het nieuwe Vossenhol, het Voorzieningenhart Noord, de Herstructurering van de Stekkenberg. In 2014 zal in Groesbeek nog volop worden doorgetimmerd. Over het zwembad Lubert en de Mallemolen zullen de discussies zeker doorgaan!

19 november 2014: Kom stemmen!

Dit jaar, woensdag 19 november zijn er gemeenteraadverkiezingen, samen met het referendum. Ik vraag u om toch vooral te komen stemmen, maar ik vraag de politieke partijen ook om echte keuzes te durven maken. Keuzes die duidelijk maken waar ze voor zeggen te gaan, en blijven, staan bij thema’s die op ons gemeentebord liggen.

Zo ook keuzes over subsidies en lasten in onze nieuwe gemeente. Moeilijke kwesties, zonder twijfel, maar onze inwoners hebben heldere visies en standpunten van onze kandidaat raadsleden nodig. Onze inwoners moeten straks echt iets te kiezen hebben. Een verwacht begrotingtekort 2015 van €3mln voor de nieuwe gemeente krijgen we zonder lastige besluiten echt niet weggewerkt. Dus echte en heldere keuzes graag!

Werken aan dienstverlening

Intern bouwen wij verder aan de dienstverlening voor de inwoners en aan de nieuwe gemeentelijke organisatie. De directie is reeds geworven, het management volgt dit voorjaar. Ook willen we als goed werkgever nog voor de zomervakantie de rest van het personeel duidelijkheid geven over hun functie. Zij kunnen dan alle aandacht aan onze klanten en inwoners schenken, zonder zelf te lang in onzekerheid te verkeren.

70 jaar Market Garden; september 2014 vol activiteiten

Afrondend: September 2014, 70 jaar Market Garden. Waarschijnlijk geen dorp in Nederland dat zoals Groesbeek verbonden is met Market Garden en onze bevrijding. De hele maand zijn er activiteiten gepland, zowel in Groesbeek als in de omgeving. In het concept-programma staat zaterdag 13 september al gepland als opening van de Market Garden Week Groesbeek. Op ‘t Dorpsplein, Bevrijdingsmuseum, bij diverse monumenten en op landingsplekken in Groesbeek zal de herdenking plaatsvinden.

Natuurlijk doen we dat niet alleen, maar met Stichting Airborne Vrienden Groesbeek, het Bevrijdingsmuseum, Liberation Task Force (30th Corps), Vfonds, Koninklijke Landmacht en ik hoop ook op parachutisten van de U.S 82nd Airborne Division. Het moet een prachtige herdenking worden: 70 jaar Market Garden in Groesbeek.

Dames en heren, tot slot wil ik samen met u toosten op een heel mooi jaar 2014, voor ons allen in dit unieke stukje Nederland: de mooie gemeente Groesbeek.

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.

Bron: Gemeente Groesbeek

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 3 januari, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 18 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
de nachtboswachter.

DUIDELIJKE taal en dat GROESBEEK mooi is.zal het zeker ook GROESBEEK blijven dank u HEER KEEREWEER.HANS zal ook blij zijn met deze uitspraak en vele GROESBEEKSE.

BLA BLA BLA .

Lijkt Rutte en Samson wel.
Ik geloof niet meer in mooie verhaaltjes.

www.hanspeters.eu

Ik heb z’n toespraak gehoord gisteren. Hij was nogal rechtstreeks naar de bevolking en ook echt wel duidelijk. Waarmee ik nog niet vertrouw nachtboswachter dat het op zeker Groesbeek blijft. Onze stemgerechtigde inwoners (ik zeg) moeten met een zo hoog mogelijk percentage gaan stemmen.

Wielly

mijn stem staat vast GROESBEEK is GROESBEEK en moet GROESBEEK blijven

democratie
Participatie samenleving…klinkt mooi, maar dan moet er ook naar de burgers worden geluisterd. Allen dan werkt het. Als ik dan kijk naar het afgelopen jaar en de plannen rond het CPH/zwembad hoeveel bezwaren er zijn ingediend waar, naar mijn mening, onvoldoende naar is geluisterd, waar blijft dan het nut van die participatie samenleving? Als de bezwaren serieus genomen waren, en dan doel ik nu op de voorgenomen bezuinigingen in de zorg/het beleid van minister Schippers, hoe kan het dan dat het College zich zo heeft laten verrassen door het terugtrekken van het CPH? Maar laten we vooruit kijken en hopen… Lees meer »
www.hanspeters.eu
Democratie eigenlijk ben ik het met je eens. Echter de avonden van de MUG aan zet, laten duidelijk een participatie samenleving zien. Ik zeg ook dat die niet werkt, maar de meeste bezoekers vinden van wel. O ja wij als fracties moeten aldus de burgemeester met een verkiezingsprogramma komen, waarin we ook beslissingen nemen over de 3 miljoen tekort in 2015. Dat is een tekort in de nieuwe gemeente van zo’n 90 euro per inwoner. Nu mag de inwoner wel kiezen, eer de beslissing werd genomen niet. Overigens is het voor ons allemaal interessant om eens bij zo’n avond van… Lees meer »
Ben.Helder
Beste Hans, De burgemeester sprak van participatie. Daarin heeft hij gelijk. Alleen niet op de wijze waarop hij het bedoelde. Er is een situatie ontstaan waarbij de burgers één keertje maar kunnen laten weten wat zij vinden van de wijze waarop de politici met ons denken om te kunnen gaan. En dat moment is bij de Gemeentelijke verkiezingen. En dát is geen participatie! Groesbekers horen zelf te kunnen bepalen wat goed is voor onze gemeenschap! Daarom stel ik je voor na te denken over de volgende mogelijkheid: Een organisatie BUITEN de politiek organiseert ronde tafel avonden waarbij wij gewone burgers,… Lees meer »
www.hanspeters.eu
Beste Ben ik vind dat je gelijk hebt. Ik heb alleen geen idee wie je bent. Verder constateer ik tijdens die MUG aan zet avonden, dat er wel burgers vanuit maatschappelijke organisaties hun mening kwamen geven, maar dat de gewone burger toch nog weg blijft. Dit was ook de situatie tijdens de inloopavonden herindeling. En geloof me muv de Heilig Landstichting ben ik iedere avond aanwezig geweest. Sociaal Groesbeek is bereid naar de burger te luisteren, maar vergis je niet, we hebben maar een zetel en dus ook slechts 1 stem in de oude raad. Wij hebben tevens inloopavonden georganiseerd… Lees meer »
de nachtboswachter.
BEN HELDER ik sta er helemaal achter.er word ook niet echt naar de burgers geluistert dat ben ik helemaal met je eens.ik noem een voorbeeld.kom ik een beetje op mijn belang terug.werd er binnen de politiek aan genomen 5 jaar zo men het heiderijk met rust laten werd ons belooft niet meer te kappen.men is gewoon door gegaan.momenteel is men op de BUT BEZIG DEKKERSWALD OVERRASSELT MOLENHOEK en dan moet het bosgebied tussen de heumensebaan mooksebaan er ook nog aan gaan.ik ben het ook eens dat wij burgers eens wakker worden.hoop dat hans ook nog zijn mening geeft.in het belang… Lees meer »
knilles
Beste Ben, beste Hans, Ik lees: “Groesbekers horen zelf te kunnen bepalen wat goed is voor onze gemeenschap”! Dat kan je niet menen. Als je de gemiddelde bewoner van wat voor gemeente dan ook zou voorleggen om de gemeentelijke belastingen sterk te verlagen zal iedereen het daarmee eens zijn. Ongeacht de gevolgen voor de gemeentekas. Eigen belang gaat dan voor. M.a.w. en met alle respect: Groesbekers kunnen niet uitmaken wat goed voor Groesbeek is. Ik heb er zelf ook geen idee van. Ik vind het ook een vorm van gijzeling om een partij die het dan niet eens is met… Lees meer »
www.hanspeters.eu

Waar het mij voornamelijk omgaat Knilles is met zo’n club als voorgesteld door Ben Helder zie je gemeenschappelijke delers waar de politiek vervolgens op in kan stappen. Besturen doe de burger niet, maar zijn stem laten horen en vervolgens verweven zien in een raads, partij of coalitieprogramma is in ieder geval mijn inzet. Daar is niks populistisch aan. Dat is luisteren

knilles

Hans, dat doet een politieke partij überhaubt al, mag ik hopen. Ik denk dat jij dat zeker al doet.Populisme is een vorm van politiek waarbij de hardst roepende de bevolking bespeelt. Laat die blonde profeet uit het zuiden dat maar doen.

www.hanspeters.eu

Nou Knilles ik weet niet of anderen dat doen. En inderdaad als je populisme op deze manier uitlegt ben ik het volledig met je eens.

Oma van Magriet Engelsma

knilles zei:
4 januari, 2014 om 20:28
Beste Ben, beste Hans,
Ik lees: “Groesbekers horen zelf te kunnen bepalen wat goed is voor onze gemeenschap”!

Als het gemiddelde niveau op dit forum door te trekken is naar dat van de gemiddelde groesbeker mogen we blij zijn dat andere het voor ons bepalen.

www.hanspeters.eu

Nou Oma, ik ben het niet met je eens. Ik vind desondanks dat andere raadsleden daar misschien anders over denken, dat je volksvertegenwoordiger in eerste instantie de stem van het volk moet vertegenwoordigen. Ik heb de indruk dat die anderen die dat dan voor ons bepalen niet altijd op eenzelfde manier doen. Ieder mens heeft graag dat zijn stem gehoord wordt, vandaar onze verkiezingsleus 2010 Sociaal Groesbeek laat uw stem horen.

Democratie
Nou knilles, ik hoop dat je alleen voor jezelf spreekt als je zegt dat “Groesbekers niet uit kunnen maken wat goed voor hen is” (en ik hoop niet dat u deel uitmaakt van het college of de raad.) Ik ben het met je eens dat er bepaalde zaken zijn die sturing nodig hebben (zoals belastingzaken) van een professional, maar kijk eens naar het initiatief rond de Dorpstuin, daar heeft de participatie mooi gewerkt. Helaas zijn er maar al te veel voorbeelden waar de burgers niet (of veel te laat) zijn betrokken in de besluitvorming. Over die onderwerpen lees je ook… Lees meer »
Johanna

Lekker makkelijk overal tegen zijn zonder zelf iets te ondernemen.
Wanneer je wilt kun je meedoen, dat kan in een politieke partij, in een wijkraad, in een vereniging, in je buurt etc.etc.

Ik zou zeggen meld je aan!

Wanneer je actief wilt worden bij VOLG of in Wijkraad Breedeweg kun je je bij mij aanmelden!

Johanna

Ook vrijwillgers voor de speeltuin of voor het kinderwerk in de Breedeweg zijn van Harte Welkom.

wpDiscuz