Groesbeek wil kortere afsteekperiode vuurwerk

De gemeente Groesbeek ziet het liefst dat de afsteekperiode voor vuurwerk ingekort wordt: 18:00 – 02:00. Dit blijkt uit een onderzoek van de NOS.

Geen algeheel verbod

Een rondvraag van de NOS leert dat 80% van de gemeenten voor het aanpassen van de vuurwerkregels is. 193 gemeenten van klein tot groot hebben antwoord gegeven op de vraag wat zij zouden willen veranderen. Daarbij konden ze meer mogelijkheden tegelijk noemen. Voor de meeste gemeenten is een algeheel verbod op consumentenvuurwerk onbespreekbaar, maar een aanpassing van de regels is volgens veel gemeenten wel nodig. Zij willen ook meer vrijheid wat betreft het opstellen van eigen vuurwerkregels. Nu gaat dit nog via het Rijk.

De uitslagen van de rondgang zijn als volgt:

Europees verbod op zwaar vuurwerk: 58%
Hogere straffen voor illegaal vuurwerk: 46%
Instellen van vuurwerkvrije zones: 33%
Meer politie-inzet tegen illegaal vuurwerk: 32%
Beperking van de afsteekperiode: 25%
Alles bij het oude houden: 19%
Organiseren van centraal vuurwerkevenement: 18%
Verlaging van hoeveelheid die je mag hebben: 16%
Algeheel verbod op consumentenvuurwerk: 8%

Groesbeek: kortere afsteekperiode, geen centraal vuurwerk

De kaart die de NOS heeft gemaakt op basis van de resultaten laat zien dat Groesbeek alleen voor een kortere afsteekperiode kiest: als het aan de gemeente ligt mag men op 31 december vanaf 18:00 uur tot 1 januari 02:00 uur vuurwerk afsteken. Een centraal vuurwerk of het instellen van vuurwerkvrije zones ziet Groesbeek niet zitten. Er zijn geen resultaten van Millingen aan de Rijn, Ubbergen en Nijmegen bekend.

Opvallend is dat veel gemeenten voor dezelfde afsteekperiode kiezen. Een klein aantal andere gemeenten kiezen voor een nóg kortere periode: 22:00 uur-02:00 uur. Vooralsnog mag men op 31 december vanaf 10:00 uur al vuurwerk afsteken. Dit zorgt voor veel overlast.

Discussie vuurwerkoverlast, meer schade in Groesbeek

Er is tijdens de vorige jaarwisseling veel discussie ontstaan over vuurwerkoverlast. In de gemeente Groesbeek liep de schade door (zwaar) vuurwerk op naar € 8000,-. Dit had men eigenlijk niet verwacht, omdat er de voorgaande jaren juist een dalende trend was: € 4200,- (2010/2011), € 3200,- (2011/2012) en € 1600,- (2012/2013).

Keereweer: “overlast aanpakken”

Burgemeester Harry Keereweer liet tijdens de nieuwjaarstoespraak al weten de overlast aan te willen pakken. De politie sprak weliswaar van een rustige jaarwisseling, maar Keereweer schrok van de schadecijfers die hij kreeg. “Wij gaan evalueren hoe wij dat volgend jaar anders kunnen doen. Al die schade is ontstaan op 31 december, voordat de jaarwisseling plaatsvond. Overdag”. Hij benadrukte wel dat de meeste vernielingen midden in de woonwijken plaatshadden. De buurt moet zelf dus ook attent zijn.

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.

Bron: DeGroesbeek.nl, NOS

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 12 januari, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 1 reactie »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
wpDiscuz