Keereweer: “Schikking krakers geen schuldbekentenis”

Harry Keereweer, burgemeester van Groesbeek en Millingen aan de Rijn, heeft zondagmiddag uitleg gegeven over de schikking die de gemeente onlangs met de krakers van de Hooge Hoenderberg heeft getroffen.


De gemoederen liepen hoog op tijdens de ontruiming bij landgoed Hooge Hoenderberg op 8 augustus 2013. Foto en rechten: Piet Spanjers/DeGroesbeek.nl.

Hij deed dit in het programma “Dorpsplein” op Omroep Groesbeek. Burgers zijn van mening dat het een schuldbekentenis betreft en discussiëren over het feit dat de kosten á € 17.000 euro niet op de krakers verhaald worden. Inwoners krijgen daardoor de rekening.

“Dat mensen zo denken, dat raakt mij. Het is volstrekt geen schuldbekentenis. Wij hebben in het college ook gezegd dat we eigenlijk door zouden moeten gaan met de procedures”, zei Keereweer die nogmaals benadrukte dat de werkwijze van de krakers verwerpelijk was. De politie en de controlerende ambtenaren mochten van de krakers niet op het landgoed komen.

Op het moment dat er voldoende agenten waren en er een goed beeld van de situatie is geschetst, is men op 8 augustus begonnen met de ontruiming. “Sjaak Thijssen, loco-burgemeester, heeft daar fantastisch opgetreden. Wij kregen van de rechter te horen dat we moesten stoppen. Toen kregen wij vanuit de openbare orde te horen dat we door moesten gaan met de ontruiming, anders zouden er wellicht nog veel meer mensen naar het landgoed komen”, aldus Keerweer.

Het besluit om verder te gaan met de ontruiming is achteraf goedgekeurd door de rechter. Dit is niet in alle media even duidelijk vermeld. “Vervolgens moet je € 17.000,- terug gaan krijgen van die krakers. En dan moet je je afvragen of je € 30.000,- tot € 40.000,- proceskosten wil besteden om € 17.000,- te verhalen”, legt Keereweer uit.

Het college was er naar eigen zeggen van overtuigd dat ze in het gelijk zouden worden gesteld door de rechter. “En dan moet je nog proberen om het op die krakers te verhalen. Kun je dat bedrag ook werkelijk van die krakers terugkrijgen?”. Doordat de proces- en advocaatkosten zo hoog op zouden lopen heeft de advocaat van de gemeente gevraagd of er een schikking mogelijk was. “Als je echt je gelijk had willen halen, wat we ook hadden gekregen, dan had je meer dan het dubbele moeten uitgeven van wat je eventueel van de krakers terug zou hebben gekregen”.

Het college heeft daarop besloten om de zaak te schikken. De nodige bezwaarschriften en WOB-verzoeken worden door de krakers ingetrokken.

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.

Bron: DeGroesbeek.nl, Omroep Groesbeek

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 19 januari, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 22 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
www.hanspeters.eu

Is dit nu een typisch voorbeeld van recht praten wat krom is? De ene hand dekt de ander? Ik blijf erbij indien men gewoon gewacht had, waren de krakers bij slechter weer echt niet in een tentje midden in het bos blijven bivakkeren. Dat je dan vervolgens kiest van misschien hebben we toch wel een foutje gemaakt.of van een kale kikker kan je geen veren plukken, is achteraf nadenken. Dit had ook van te voren bedacht kunnen worden.

de nachtboswachter.

HANS mocht wel komen en ik ook nooit last gehard met de wereld verbeteraars heb ik dan iets gemist. Zondags hadden ze zelfs koffie en thee klaar staan voor wandelaars en een goede verrekijker zo dat de mensen die langs kwamen ook konden genieten van het PANORAMA waren trouwens lieve meisjes en jongens en ze hebben het terrein schoon gemaakt er lag rotzooi genoeg ook van de buren. Maar alles wordt zo op geblazen ook door de media en door mensen die alles maar over een kamscheren en meestal genoeg hebben aan zich zelf.

ijsbeer

@hans peters: achteraf weet iedereen het altijd beter. Die krakers hadden er bij dit zachte winterweer nog gezeten. Mijn vraag aan u is: wat vindt u, heeft de gemeente er goed aan gedaan om nu te schikken? Ja of nee?

Johan

Hallo!
Natuurlijk is de gemeente niet zuiver op de graat bezig geweest.
Enige rust en meer bemiddelingsakties waren echt wel mogelijk geweest.

de nachtboswachter.

IJSBEER hans was er van af het begin bij BETROKKEN en toen men er ruik van kreeg kwamen de anderen ambtenaren op dagen en die gingen de situatie op de HOOGENHOENDERBERG erg over dreven uit leggen aan de media van wat ons nu overkomen is er zitten krakers op die HOOGENHOENDERBERG nou en dat kraken bestaat al heel lang. Alles was op eens in rep en roer.ALS of ze van een anderen PLANEET kwamen en als ze er met dit zachten weer nog gezeten wat dan nog ze waren toch niemand tot last.

Boskraker Tim

De gemeente probeert haar gezicht te redden..

Wij waren gewoon vrijwillig weggegaan als daar naar was gevraagd.

stekkenberger

Ik heb geen krakers nodig om van de natuur te kunnen genieten,en die verrekijker heb ik thuis ook liggen.Ze hebben niets te zoeken op andermans eigendom,ook al ligt dat midden in het bos.

de nachtboswachter.

VOLGENS mijn is er lunch pauze gezien de rode duimpjes.

stekkenberger

Als ik het met iemand niet eens ben krijgt die een rood duimpje,doe jij toch ook.

de nachtboswachter.

STEKKENBERGER je begrijpt hem niet. Ik wil er iets mee zeggen. Gewoon even door denken als je het weet mag je het berichten zal je een tip geven tussen 12 en 1uur is het meestal voor publiek even gesloten.

www.hanspeters.eu
Ik heb altijd gezegd er neutraal in te staan. Ik ben gewoon wezen kijken en zelfs een paar keer. Mijn idee was dat ze d’r niemand in de weg zaten. Als gemeente zou je dan kunnen overwegen, zijn ze iemand tot overlast, ja of nee? En zo ja wat is dan het kostenplaatje om ze weg te krijgen. Er is niet met de gemeenteraad overlegd, dat is ook niet nodig omdat het hier een openbare orde verhaal betreft. Je zou beter aan Sjaak kunnen vragen of dat hij deze kosten er voor over gehad zou hebben, als hij een schikking… Lees meer »
Anne

“Boskraker Tim zei:
20 januari, 2014 om 11:57
De gemeente probeert haar gezicht te redden..

Wij waren gewoon vrijwillig weggegaan als daar naar was gevraagd.”

Vast en zeker, als Pasen en Pinksteren op één dag vallen.

boskraker tim jij moet met je vingers van andermans spullen afblijfen.

belefante

Bos mooi weg kappen alles op gelost

belefante

Dat zeggen alle krakers maar je moet ze met de politie weg halen

belefante

Owee als je aan hun spullen. Komt

ijsbeer
@boskraker tim: “Wij waren gewoon vrijwillig weggegaan als daar naar was gevraagd.” Leg dan maar eens uit waarom jullie daar in de eerste plaats zijn gaan zitten. Ik heb gehoord dat een aantal van jullie gewoon elders woonruimte had, bijv. een kamer of woning in Nijmegen. Was dit nou een politieke daad waarmee je aandacht vraagt voor bijv. wantoestanden op de woningmarkt (weet je nog, woningspeculatie in de jaren 80, o nee toen was je waarschijnlijk nog niet geboren), of was dit vooral eigenbelang, gewoon gezellig met elkaar alternatief kamperen en tuinieren op een heel mooie plek/andermans grond? Zaten er… Lees meer »
Democratie

De burger weet eigenlijk niet meer waar het aan toe is (en niet alleen mbt de Hooge Hoenderberg).
Het gaat niet om details als spulletjes en wie er nu wel of niet opdraait voor bepaalde kosten.

Het wordt tijd dat in Groesbeek de Algemene Beginselen van Behoorlijk Bestuur worden nageleefd (zie nl.wikipedia.org/wiki/Algemene_beginselen_van_behoorlijk_bestuur). Dat is waar menig discussie hier om draait.

Op het moment dat er weer naar de burger wordt geluisterd en de burger weer het vertrouwen in de (locale) overheid terug heeft gevonden, pas dan zal de “Participatiesamenleving” een feit zijn.

de nachtboswachter.
NOU ijsbeer de reden dat Tim op de HOOGE HOENDERBERG verbleef met zijn vrienden groep was om dat men het zonder vond.DAT deze mooier plek aan het verpauperen was de rotzooi die hun op geruimd hebben was niet meer normaal alleen al wat in die mooier vijver lag is met geen pen te beschrijven ASBEST AUTOBANDEN GLAS DRANKBLIKJES plus de rotzooi die verspreidt lag in het bosgebied. AANHANGERS VOL.de eigenaar hadt er schijnbaar geen oog voor en Staatsbosbeheer reed er langs en keek er naar. HET er ook bij als niemands land in ieder geval ze hebben de kikkers salamanders… Lees meer »
www.hanspeters.eu

Nee ik zeg IJsbeer ik zeg als je een te grote broek aantrekt moet je, je karwei ook afmaken. Onze Sjaak was toch zo zeker dat ie goed handelde, dat er op krakers niks te verhalen was, had ie al kunnen weten eer dat ie met de ontruiming begon. Die 17.000 euro had ie net zo goed in z’n tes (Groesbeeks voor zak) kunnen houden. Dat zeg ik en daarbij wil ik het graag laten.

wpDiscuz