SP kritisch over herindeling MUG

De SP heeft kritische vragen gesteld over het wetsvoorstel dat de herindeling tussen Millingen aan de Rijn, Ubbergen en Groesbeek mogelijk moet maken. Dit staat in een verslag van de commissie van Binnenlandse Zaken.

Logo_MUG_DG1

Verschillende fracties in de Tweede Kamer hebben kennis genomen van het voornemen om de drie gemeenten samen te voegen tot een nieuwe gemeente. De SP had enkele vragen bij het draagvlak, de urgentie van de herindeling en de financiële gevolgen. De VVD, PvdA en het CDA gaan vooralsnog zonder vragen te stellen akkoord met het voorstel. De definitieve stemming volgt later dit jaar.

Maatschappelijk draagvlak

Zowel de PVV als de SP betreuren het dat het maatschappelijk draagvlak onvoldoende is onderzocht. De PVV vraagt zich af waarom er geen referendum en zelfs geen representatief onderzoek heeft plaatsgevonden om te weten te komen hoe de inwoners van de betreffende gemeenten over de herindeling denken. Ook de SP wil van de regering weten waarom er geen degelijk onderzoek is uitgevoerd. De drie gemeenten stellen dat de inwoners voldoende zijn geïnformeerd, maar het informeren van deze inwoners zegt volgens de SP niets over het daadwerkelijke draagvlak. Burgers hebben zich via zienswijzen echter uit kunnen spreken over de samenvoeging.

Urgentie

De samenvoeging van de gemeente Millingen aan de Rijn is door haar financiële situatie urgent. De rol van de gemeenteraad en het college in Millingen aan de Rijn zijn de afgelopen jaren uitgehold door de ambtelijke samenwerking met en aansluiting bij het beleid van Groesbeek en de financiële zorgen. SP: “Men heeft als gemeente al voorgesorteerd op deze herindeling, waardoor de uitholling heeft plaatsgevonden en er dus eigenlijk geen weg terug meer is”. De SP vindt dit onverstandig, omdat de herindeling pas definitief is als beide kamers zich er over uit hebben gesproken. “Deelt de regering deze mening, en is hij het met deze leden (SP, red.) eens dat de lokale democratie niet opgeheven of uitgehold mag worden zolang er geen sprake is van een definitief besluit en inwoners tot die tijd moeten kunnen rekenen op degelijk bestuur van hun gekozen volksvertegenwoordigers?”

Financiën

De nieuwe gemeente gaat volgens de regering € 1,16 mln. minder ontvangen in de algemene uitkering uit het gemeentefonds. Zij verwacht dat deze structurele verlaging opgevangen wordt door de te verwachten vermindering van de bestuurskosten en andere efficiencyvoordelen van de nieuwe organisatie. De SP wil weten waarop die verwachting is gebaseerd. “Wat als deze verwachtingen uitblijven? Herindelingen kosten geld, de uitkering op grond van de maatstaf herindeling zal hiervoor nodig zijn. Wat als blijkt dat er straks toch een tekort op de begroting ontstaat als gevolg van de herindeling?”, aldus SP. In oktober 2013 werd al bekend gemaakt dat de nieuwe gemeente met een groot begrotingstekort (3 miljoen) begint.

Gemeentenaam “Groesbeek” beschadigt draagvlak herindeling

De SGP had tenslotte nog een vraag over de gemeentenaam. Het ministerie heeft er voor gekozen om de nieuwe gemeente per 2015 “Groesbeek” te laten heten. De drie gemeenteraden stelden de naam “Millingen aan de Rijn, Ubbergen, Groesbeek” voor, als politiek-bestuurlijk compromis. De SGP wil weten waarom de voorgestelde naam van de gemeenteraden niet wordt gebruikt. Dit is doorgaans wel het geval, stelt de partij. In een brief hebben de drie gemeenteraden laten weten dat de keuze voor de naam van de grootste gemeente, “Groesbeek”, ertoe zal leiden dat het draagvlak voor de herindeling ernstig wordt beschadigd. Dat de stuurgroep de naam “MUG” wil behouden liet de burgemeester van Ubbergen, Paul Wilbers, in november al weten.

Wetsvoorstel herindeling MUG (.PDF-bestand).

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 20 januari, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 14 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Anne

“In een brief hebben de drie gemeenteraden laten weten dat de keuze voor de naam “Groesbeek” ertoe zal leiden dat het draagvlak voor de herindeling ernstig wordt beschadigd.”

Lees en herlees deze zin, daar krijg je het koud van. En deze raden gaan straks beslissen over deze ons door de strot geduwde aanstaande gemeente ……………………………………………..

Kruimeltje

Een nieuwe ‘frisse’ naam lijkt mij nog steeds het beste. Door het gedoe over een naam komen de echte problemen onvoldoende naar voren.

Reggie

Ik ben het helemaal met de kritiek eens, “de gemeentes stellen dat de inwoners voldoende zijn geïnformeerd”.
Wel nu beste gemeente’s dat gebeurde NADAT de beslissing was genomen, TOEN werd pas de burger pas geïnformeerd, beetje de omgekeerde wereld. Ons is niets gevraagd, maar keihard dit besluit door de strot gedrukt.
Ik blijf erbij dat dit een verkiezing issue had moeten zijn zodat wij middels stemmen, onze mening hadden kunnen laten weten. Ik hoop dat de zittende pluche warmhouders hier keihard op afgerekend gaan worden.

www.hanspeters.eu

Kruimeltje dat is onzin. De echte problemen zijn allang duidelijk het belastingniveau in Groesbeek wordt gewoon hoger. Dat tekort van 3 miljoen ontstaat immers indien je het belastingniveau en subsidiebeleid van Groesbeek blijft hanteren
Dank je wel SP dat er geluisterd is. Jammer dat er geen meerderheid was. Die hele herindeling had er nooit moeten komen.

de nachtboswachter

WE LEVEN in een democratisch land en de naam GROESBEEK is een begrip en het merendeel is voor deze naam.DAT de VVD PVDA CDA GVP er andere ideeën op naar houden en niet echt naar hun inwoners luisteren is mijn bekent.DE PVDA is al bezig om zieltjes te winnen. DIEDERIK SAMSON is met de UTRECHTSE lijstrekker CILBERT ISABELLA rozen aan het uit delen in de wijk KANALENEILAND.GROESBEEK blijft Groesbeek punt uit.

van ver af

mug waarom geen gum

Lambert

Wilders had ook hierop geen commentaar! De SP ( Roemer) komt dus op voor onze belangen in tegenstelling tot veel Groesbeekse politici. Hans ook hier heb je hetzelfde belang als Emiel, toch maar aansluiten?

www.hanspeters.eu

Nee Lambert dat doe ik niet meer, dat is te lang geleden. en even een reactie naar Reggie er is niks mis met je opmerking, echter Sociaal Groesbeek heeft 5000 kaarten in Groesbeek verspreidt, ik heb de zolen onder m’n schoenen vandaan gelopen voor een petitiewebsite. Er kwamen helaas veel te weinig reacties, waardoor de overige raadsfracties ons nagenoeg uitlachten. Natuurlijk had het een verkiezingsitem moeten zijn, dat was het niet maar was er meer gereageerd dan hadden ze d’r niet onderuit gekund. Nu te laat maar het was voor de lezers petitiegroesbeek.nl

belefante

Wat de naam ook is de burger kan het weer op hoesten

ikke

Dit soort speeltjes van de hoge heren kosten ons gewone mensen altijd geld.En het ergste is,wij kunnen
er niets aan veranderen

Johanna

Jawel ikke dat kun je wel, je kan je aansluiten bij een politieke partij, je kunt altijd inspreken in de gemeenteraadsvergadering. Je kan een actiegroep oprichten enz. enz.

www.hanspeters.eu

Ikke ik voel me zeker niet als een of andere hoge heer, ik ben gewoon Hans. Johanna heeft wat dat betreft gelijk, aansluiten kan altijd.

Kruimeltje

Inderdaad Johanna, de enige echte vorm van inspraak is je aansluiten bij een partij en je stem laten horen. Dat noemen we tenslotte democratie.
Wat dat betreft heb ik respect voor iedereen die in de politiek actief is. Dit los van het feit of ik het er mee eens ben.
Het zeuren in de ‘kantlijn’ lost niks op, actief meedenken en mee werken wel.
Dus Hans, mijn respect heb je als politicus ondanks dat ik het veelal niet met je eens ben.

www.hanspeters.eu

Dank je Kruimeltje en inderdaad hoeft niet iedereen het met me eens te zijn. Dat is gewoon een keuze, ik probeer in ieder geval eerlijk en open te zijn in mijn reacties. Al zag ik net op een ander forum een reactie op mij, die ook mij anders tegen mensen aan doet kijken.

wpDiscuz