[Foto’s] Werkzaamheden “De Groesbeek”

Waterschap Rivierenland is in Groesbeek gestart met de herinrichting van de circa 2 kilometer lange watergang ‘De Groesbeek’.


De Groesbeek op De Horst. Foto en rechten: Piet Spanjers/DeGroesbeek.nl.

Aan deze beek ontleend Groesbeek zijn naam. Ook deze website is er naar vernoemd. De voorheen rechte watergang wordt nu meanderend aangelegd en daarnaast komen stroken met bomen, struiken en ruig gras. Hierdoor ontstaat er in en om de Groesbeek een ecologische verbindingszone, is er meer ruimte voor waterberging en gaat de kwaliteit van het water vooruit.

Herinrichting De Groesbeek

Dit is één van de maatregelen die voortkomt uit het Waterplan dat opgesteld is door het waterschap samen met de gemeente Groesbeek. De herinrichting wordt betaald door de gemeente Groesbeek en het waterschap en deels gesubsidieerd vanuit het Rijk. Naar verwachting zijn de werkzaamheden 1 april 2014 afgerond.

_DSC0316
Bekleding, bestaande uit op doek aangebrachte stenen, wordt opgebroken en er wordt her en der grond verzet. Dit alles zodat De Groesbeek beter door het landschap kan meanderen. Foto en rechten: Piet Spanjers/DeGroesbeek.nl.

Meanderen

Het meanderen van de beek zorgt ervoor dat er binnen de watergang langzaam en snel stromende waterbewegingen ontstaan. Bij beiden hoort een eigen biodiversiteit aan flora en fauna, waardoor je de natuur dus meer te bieden hebt en meer kansen geeft. Ook dit komt de waterkwaliteit ten goede. Wat ook bijzonder aan de beek is dat tussen het begin- en eindpunt 7 meter verschil zit. Het begin van de watergang ligt op 19+ NAP en bij de Duitse grens ligt de beek op 11.70+ NAP.

Visvriendelijke stuw

In de beek wordt tegelijkertijd de automatische klepstuw in de Groesbeek nabij de Ketelstraat visvriendelijk gemaakt. Het hoogteverschil dat middels een viertal drempels overbrugd dient te worden is circa 32 cm. De stuw vormt één van de ‘op te lossen’ knelpunten om de beken bij Groesbeek te verbinden met het Meertje en uiteindelijk de Waal via Hollands-Duitsch-gemaal.

_DSC0317
Foto en rechten: Piet Spanjers/DeGroesbeek.nl.

Waterplan Groesbeek

Waterschap Rivierenland werkt volgens de Kader Richtlijn Water, dat is een Europese richtlijn die ervoor moet zorgen dat de kwaliteit van het oppervlakte- en grondwater in Europa in 2027 op orde is. In 2008 heeft de gemeente samen met het waterschap een waterplan opgesteld voor Groesbeek, waarin een gemeenschappelijke watervisie en maatregelenpakket in staan, voor zowel de lange als korte termijn. De zware regenbuien die steeds vaker voorkomen gaven daar aanleiding toe, naast het gegeven dat Groesbeek is aangewezen als Nationaal landschap. Het waterplan zorgt ervoor dat de gemeente Groesbeek straks beschikt over een gezond, schoon, veilig en toekomstbestendig watersysteem.

_DSC0328
Foto en rechten: Piet Spanjers/DeGroesbeek.nl.

Betrokken organisaties

Bij de uitvoering van de maatregelen worden ook zoveel mogelijk andere organisaties betrokken. Dit zijn onder andere: Staatsbosbeheer, de werkgroep Milieubeheer Groesbeek, de Ploegdriever, de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) en Heemkundekring Groesbeek. Er zijn als diverse maatregelen uitgevoerd, bijvoorbeeld de aanleg van natuurvriendelijke oevers langs de Middenbeek en de Sprung.


Foto’s met dank aan Piet Spanjers!

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.

Bron: DeGroesbeek.nl, Waterschap RivierenlandTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 30 januari, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 16 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Kruimeltje

Nu nog een kano kopen en we kunnen de Groesbeek bevaren.

Mike

doei gemeenschapsgeld, de groesbeek is ook echt een mislukkig geworden.. het water stroomt nauwelijks en zodra er in de zomer 2 dagen de zon opstaat zit er al blauw alg in haha.

horst

Mike, ik woon al bijna 20 jaar in de buurt van de Groesbeek. Loop er elke dag wel een keer langs. Het water stroomt er ALTIJD en soms met een behoorlijke snelheid. Door die stroming krijgt blauwalg ook geen kans, ik heb die dan ook nog never en nooit gezien. Wat een onzin kraam jij uit!

de nachtboswachter.

HORST weet je dan ook wat voor soort vissen er in zwemmen

kloeke

Vind het mooi om “de groesbeek”terug te laten komen…alleen jammer van de rest met nostalgishe waarde….de pier..die zie ik liever naast de groesbeek dan dat oerlelijke gemeentehuis..dan die nieuwe hoogbouw..het stationnetje is gemiste kans om het op het oude station te laten lijken…jammer dat ze er niets gezelligs van maken..

www.hanspeters.eu

Ik ben het met kloeke eens, een paar jaar geleden liepen d’r van die steltlopers door het centrum. Zij deelden folders uit met welkom in het Groene hart van Groesbeek. Ik heb toen aangegeven dat ze daar maar welkom in het betonnen hart van Groesbeek van zouden moeten maken. Ik heb overigens ook voor dit waterplan gestemd, omdat er dan ook een visvijver aan de Mies zou komen. Natuurlijk wil ik daar dan wel een vlonder of zo met hopvijver of zo, haha

de nachtboswachter.

AF gelopen jaar heeft men er ook een snoek gevangen van 60 cm.

nachtboswachter kun jij nou alleen maar onzin uit kramen.

hans er komt geen visvijver op de mies.

henk
kom op zeg, het centrum was toch 3x niks, nu staan er een paar prachtige nieuwbouw gebouwen en het nieuwe centrum bij de Rabobank ziet er op papier ook mooi uit. Niet telkens terug willen naar die oude gebouwen, Noem er dan eens 5 op die mooi waren in het oude centrum. iedereen roept om een winkelcentrum net als bijv. in Malden. nu komt er zoiets en dan is het ook weer niet goed. De Pier was dat nu zo`n mooi gebouw, de voorkant ja maar naar achter was het toch ook niks, Het spoorhuisje, tja toen alleen maar als… Lees meer »
Veteraan

Nachtboswachter: als die snoek 60 centimeter was dan meet je die slurf van jouw zeker ook op 25 centimeter 🙂
Overigens wel een mooi plan, goed gedaan WMG en alle andere mensen met een groene mind!

de nachtboswachter.

VETERAAN die snoek hebben ze gevangen in de jachthaven in Mook en ze namen hem niet mee naar huis en toen kwam iemand op het idee om hem bij het kerkje in de Kerkstraat uit te zetten vandaar en die snoek red zich wel kleine soort visjes genoeg voor deze snoek en als je goed op let en oog hebt voor details kun je hem ook nog zien en wat mijn slurf betreft dat zit wel goed hij staat nog steeds op scherp.

zinnigheid s.v.p.

Ik zie weer een hoop onzin voorbij komen, wat zullen we ervan zeggen.. Kunt er nog altijd een carnavalswagen over bouwen.

Horstenaar

Er wordt naast een hele hoop anders wat hier niets mee van doen heeft, gepraat over de beek “de Groesbeek”, maar vanaf Eierenhandel Bach tot aan de staatsgrens (waarvan de foto’s zijn)is het echt al eeuwen lang “de Ren”. Overigens zie ik de verandering voor de natuur, en de vroeger al zo meanderend gelegen Ren, als positief zijnde.

de nachtboswachter.

HOOP dat de gemeente bankjes plaatst en een mooi natuurlijk voetpad is toch een goed idee.

hent

allemaal leuk en aardig, maar nu is het overal zeike nat dus water in het beekje. Maar van de zomer als het droog is………

wpDiscuz