Mileubeheer Groesbeek klaagt over rotonde Nieuweweg

Werkgroep Mileubeheer Groesbeek (WMG) ziet de komst van een rotonde bij de kruising Nieuweweg/Zevenheuvelenweg niet zitten. Dit blijkt uit een brief naar de Gedeputeerde Staten van Gelderland.

Kruising_Zevenheuvelenweg_Nieuweweg_dec2013_DGB4
Kruispunt Zevenheuvelenweg/Nieuweweg vanuit Berg en Dal. Niet altijd even overzichtelijk. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Eindelijk een besluit

De Groesbeekse gemeenteraad nam in december een definitief besluit over de rotonde. Het kruispunt staat in Groesbeek al jaren ter discussie en de raad wist in december eindelijk een knoop door te hakken: er moet een rotonde komen. VOLG en GVP waren tegen.

WMG: “Kruispunt niet onveilig”

Het gevolg van de aanleg van een rotonde is echter dat er minstens 24 (monumentale) bomen moeten worden gekapt. WMG vindt de oplossing te ingrijpend voor het daadwerkelijke probleem. “Op basis van de objectieve feiten (het aantal geregistreerde ongevallen in de afgelopen jaren) kan immers worden vastgesteld dat de verkeersveiligheid op deze kruising in orde is. De kruising staat ook niet als onveilig te boek”, aldus WMG. Grote ongevallen hebben er op het kruispunt inderdaad bijna nooit plaats, maar ongevallen waarbij er alleen blikschade is zijn er wel degelijk.

Veel discussie over veiligheid

Over de verkeersveiligheid op het kruispunt is al vaker gediscussieerd, ook in de Groesbeekse gemeenteraad. Hoewel het kruispunt feitelijk niet onveilig is, voelt dit wel zo. Doordat mensen voorzichtiger rijden is er van grote ongevallen bijna nooit sprake. De raad heeft na een motie van de VVD tijdens de begrotingsdebatten een definitief besluit over de rotonde genomen. “Een rotonde is de beste oplossing voor de veiligheid en een goede doorstroming”, aldus de VVD. WMG is van mening dat er ” op welk tijdstip dan ook geen verkeersopstopping plaatsvindt”. De doorstroming is volgens hen normaal.

WMG: “Laanstructuur wordt onherstelbaar aangetast”

In de brief schrijft WMG ook dat de 50 jaar oude bomen die worden gekapt deel uit maken van “karakteristieke laanstructuren”. Deze laanstructuren zullen volgens WMG onherstelbaar worden aangetast. “Het landschappelijk aanzicht van de Zevenheuvelenweg wordt blijvend veranderd”, aldus WMG.

“Provincie moet geen medewerking verlenen”

De werkgroep is wel van mening dat een eerder plan van de raadsfracties, het verleggen van het fietspad, een beter alternatief is. Dit heeft geen grote gevolgen voor het landschap en is bovendien goedkoper. WMG vraagt de provincie daarom in de brief om geen medewerking aan het plan te verlenen. De provincie moet als mede-eigenaar van het kruispunt namelijk nog toestemming geven.

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.

Bron: DeGroesbeek.nl, WMG

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 22 januari, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 40 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
de nachtboswachter.

NOU hans zo kan het ook gewoon geen rotonde weg gegooid geld hans jou partij was er voor en maar roepen geld over de balk gooien.je praat je zelf ook tegen raar maar MILEUBEHEER HEEFT WEL VOLKOMEN GELIJK.en praat het niet goed.

Hentje

Zal je kind maar zijn dat dankzij milieubeheer daar doodgereden wordt.
Bomen zijn vervangbaar.

kloeke

De fina zit daar verkeerd..ik heb vaker een bijna ook ongeluk doordat er nog 1 vanaf de fina de weg opschiet..

willem

@hentje: uw opmerking is beneden de maat!!

ex bandweer
Dat kruispunt ( t- splitsing ) blijft een levensgevaarlijk punt. Dat er een Mileu groep bezwaar tegen maakt is logisch, maar veiligheid gaat voor alles. Het is wachten op zwaar gewonden of nog erger slachtoffers. Dat er dan bomen moeten wijken is dan jammer. als daar weer andere voor in de plaats komen. Het tast het landschap niet aan, het wordt juist mooier door meer zicht op de 6 heuvelen te krijgen. Beste nachtboswachter, schuif niet telkens alles naar Hans, en loop niet met iedereen mee. Kom voor je eigen mening op. Ik weet dat jou vervoermiddel je benen zijn,… Lees meer »
de nachtboswachter

EX BRANDWEER als jij bij de brandweer zat was ik politieman. Trouwens de mensen op deze site begin ik steeds beter te begrijpen. Eerst was het weg gegooid geld en nu is het nodig het is maar net hoe de windt waait maar gelukkig nog door die bomen.

www.hanspeters.eu

Ik vind dat kruispunt inderdaad een gevaarlijk punt en sta achter mijn beslissing. En natuurlijk is het een mooi uitzicht en is het dan ook jammer dat daar bomen gekapt worden. Veiligheid gaat hier echter voor een boom.

stekkenberger

Weggegooid geld.

stom

Ik vind het een rot weg moet er elke dag langs,En tussen 5 en half 6 kun je niet overstekken da ze van alle kanten komen.

belefante

Milieu groepen die kosten geld met al die onzin over een vogel en een boom weg met die paar bomen branden goed in de openhaard zal mijn een worst wezen of die bomen er staan of een vogel vliegt daar rond belachelijk dat dat voor de veiligheid gaat

belefante

Die bos uil moet mooi in die boom gaan zitten als de bomen kappen

stekkenberger

Dat heb je bij de stekkenberg ook,als je de Zonnebloemstraat uitrijd, als je de Siep uitrijd,de Ericastraat, bij Fleuren daar moet je ook wachten,dat verkeer heb je over de hele Nieuweweg,dan kun je wel overal een rotonde aanleggen.Het gaat de meeste niet om de veiligheid,het gaat omdat minuutje dat ze stilstaan.

groesbeekse

Ik zelf vind het ook niet overzichtelijk,ik kom er ook elke dag langs ,bij mijn staan de Boomen in de weg .

de nachtboswachter

STEKKENBERGER heeft wel gelijk dan kun je overal een rotonde aanleggen misschien stoplichten.

Toontje
boan

Als ze gewoon de nijmeegsebaan nemen hebben ze overal voorrang op maar ze willen gewoon een sluiptoute nemen .ja adan moet je weleens wachten

belefante

Gewoon die rotonde aan leggen en wat er voor aan de kant moet op ruimen dat gezeik milieu apen

de nachtboswachter

TOONTJE keerweer staat hier in GROESBEEK ook op de lijst van de PVDA zullen we het een bij baantje noemen MOET je morgen tussen 12 en 1 de roden duimpjes eens zien.

de nachtboswachter

HANS dat klopt toch.

belefante

Stekkenberger daar is het niet zo druk als bij de Fina maar wat jullie zeggen misschien een stoplicht hoeft er ook geen bomen weg

wpDiscuz