[GR2014] “Winst voor lokale partijen”

De lokale partijen gaan tijdens de gemeenteraadsverkiezingen waarschijnlijk winst boeken. Volgens een peiling van Maurice de Hond gaan deze partijen samen meer dan een kwart van de stemmen binnen halen.

Peiling_GR2014_lokaal_Peil
Peiling Maurice de Hond. Klik op het plaatje voor een groter formaat.

“VVD, PvdA en CDA leveren in”

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2010 ging bijna een kwart van de stemmen naar een lokale partij. De Hond verwacht dat dit jaar 27% van de stemmen naar een lokale partij zal gaan. Van de landelijke partijen gaan vooral de VVD, de PvdA (beiden van 16% naar 12%) en het CDA (van 15% naar 12%) stemmen inleveren, aldus De Hond.

Lage opkomst verwacht

Wat betreft de opkomst gaat De Hond er van uit dat minder dan 50% van de kiezers naar de stembus gaat. In augustus 2013 publiceerde DeGroesbeek.nl er naar aanleiding van een peiling al een artikel over. Toen gaf 42% van de kiezers aan te gaan stemmen.

Gemeenteraadsverkiezingen Millingen, Ubbergen en Groesbeek (MUG) & referendum

De gemeenteraadsverkiezingen van de nieuw te vormen MUG-gemeente, met zo`n 27.000 kiesgerechtigden, is niet in maart, maar in november 2014. Van de drie gemeenten is de opkomst in Ubbergen doorgaans het hoogst. Tijdens deze verkiezingen wordt er tevens een referendum over de nieuwe gemeentenaam gehouden.

Trends MUG-gemeenten

Wij hebben de resultaten van de laatste drie gemeenteraadsverkiezingen in de MUG-gemeenten op een rij gezet. De lokale partijen krijgen vooral in Groesbeek, maar ook in Ubbergen de meeste stemmen. In Millingen aan de Rijn kreeg de enige lokale partij, Gemeente Jeugd- en Sportbelangen (GJS), in 2010 net iets minder stemmen dan de PvdA. Hieronder het overzicht:

Stats_GRverkiezingen_MUG_DGB
Overzicht verkiezingen MUG-gemeenten 2002 t/m 2010. Klik op het plaatje voor een groter formaat!

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.

Bron: DeGroesbeek.nl, Peil.nl

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 26 januari, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 7 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
groesbeekse

Eigen schuld dikke bult.

de nachtboswachter.

VVD CDA PVDA logisch ze maken er niks van.

www.hanspeters.eu

Zo’n lage opkomst gaat in Groesbeek niet gebeuren. Groesbeek heeft wel degelijk iets te kiezen. De gemeentenaam Groesbeek is een groot goed en ik hoop eigenlijk ook dat Groesbeek weet welke partijen er wel en welke er niet voor herindeling waren. Ik blijf volhouden de kiezer is voorbij gelopen.

Reggie

Helemaal met je eens Hans, deze coalitie dient tot op het bot afgestraft te worden. Die her-indeling is ons kei hard door de strot gedrukt !!

Non jeu

Ik ben het met Reggie eens.

de nachtboswachter.

STEM MASAAL SOCIAAL GROESBEEK VOOR EEN BETER GROESBEEK.

sam.

Ik vind dat het huidige gemeente bestuur het nog niet zo slecht doet.
Een bekend spreekwoord luid
De beste stuurlui staan aan wal.

wpDiscuz