[Update] Groesbeek: winkels op zondag geopend

Als het aan het college van burgemeester en wethouders (B&W) in Groesbeek ligt wordt de Verordening Winkeltijden Groesbeek gewijzigd. Winkels binnen de gemeente mogen daardoor op zondag van 12:00 uur tot 18:00 uur de deuren openen.

Wijziging Winkeltijdenwet

Op 1 juli 2013 is de gewijzigde Winkeltijdenwet in werking getreden. Het uitgangspunt van deze wet is dat de winkels op zon- en feestdagen in principe gesloten zijn. Gemeenten kunnen winkeliers nu echter toestemming geven om hun winkels op deze dagen toch te openen. Voor sommige winkels geldt een landelijke vrijstelling. Deze winkels mogen altijd op zondag open zijn, bijvoorbeeld winkels in ziekenhuizen, benzinestations en winkels die hoofdzakelijk nieuwsbladen en tijdschriften verkopen.

Groesbeek: winkels zon- en feestdagen van 12 – 18 geopend

Groesbeek kiest er voor om alle winkels de gelegenheid te geven de deuren van 12:00 uur tot 18:00 uur te openen. Over het tijdsblok is nog een politieke discussie mogelijk. De vrijstelling geldt niet op Nieuwjaarsdag, 1e Paasdag, 1e Pinksterdag en 1e Kerstdag. Mocht er geen tijdsblok worden opgenomen, dan zou dat betekenen dat de winkels ook op zon- en feestdagen, net als op werkdagen, van 06:00 uur tot 22:00 uur geopend mogen zijn. Dit gaat het college echter te ver. Deze vrijstelling geldt dan in principe voor alle plaatselijke winkels, dus niet alleen voor bijvoorbeeld de supermarkten, doe-het-zelf, meubel- en tuincentra. Deze branches hebben die behoefte om op zondag geopend te zijn al nadrukkelijk bij de gemeente Groesbeek aangegeven.

Landelijke wetswijziging heeft ongewenst neveneffect

Daarnaast is bij de inwerkingtreding van de Winkeltijdenwet een substantieel deel van het landelijke Vrijstellingenbesluit Winkeltijdenwet van rechtswege komen te vervallen. Dit betekent dat bepaalde winkelactiviteiten die voorheen op basis van deze vrijstellingen altijd op zondag mochten plaatsvinden nu in feite niet meer mogen, tenzij er op gemeentelijk niveau een vrijstelling voor hen geldt. In de nieuwe verordening van Groesbeek is dit middels artikel 3 (zie in het document Verordening Winkeltijden Groesbeek 2014) hersteld.

Wensen van ondernemers en moderne consument

“De nieuwe verordening komt tegemoet aan de wens van (de meerderheid van) de ondernemers om zelf te kunnen bepalen of zij al dan niet ook op zondag open willen zijn en beperkt tevens de administratieve last en overheidsbemoeienis (minder aanvragen c.q. ontheffingen). Het creatief ondernemerschap zal meer tot zijn recht komen en daarmee wordt de economische en recreatieve ontwikkeling en dus de goede concurrentiepositie van Groesbeek gestimuleerd. Bovendien wordt tegemoet gekomen aan de (moderne) consument die ook op zondag de mogelijkheid wil hebben om te kunnen winkelen en boodschappen te doen te combineren met een evenement-, cultuur- of horecabezoek”, aldus het college.

Enquete GOV: 72% voor wijziging

De Groesbeekse Ondernemers Vereniging (GOV) heeft een enquête uitgezet onder de betrokken ondernemers. Van de 18 reacties koos 72% voor een wijziging in de verordening. 28% ziet liever dat de huidige situatie onveranderd blijft. Het college heeft regelmatig overleg gehad met het bestuur van de GOV over dit onderwerp.

Debat politiek Groesbeek

Het college in Groesbeek zal donderdagavond tijdens de carrousel de nieuwe verordening voorleggen en er met de gemeenteraad over discussiëren. Besluitvorming volgt pas in de raadsvergadering op 27 februari. De oude verordening dateert nog uit 1998: Verordening winkeltijden Groesbeek 1998.

Verordening Winkeltijden Groesbeek 2014 (CONCEPT / .DOC-BESTAND).

Update 30-01-2014, 19:30 uur
De Groesbeekse raad is in principe voor de actualisatie van de verordening. Dit werd donderdagavond duidelijk. Enkele partijen waren bezorgd wat betreft de gevolgen voor de kleine ondernemers. Deze ondernemers komen volgens wethouder Theo Giesbers binnenkort bij elkaar om te kijken welke afspraken zij met elkaar kunnen maken over de invulling van de nieuwe verordening.

Met de gemeenten Ubbergen en Millingen aan de Rijn wordt, gezien de toekomstige MUG-herindeling, nog het een en ander afgestemd. Sociaal Groesbeek wil, vanwege de beperkte inspraakprocedure, ondernemers en burgers de komende tijd nog ondervragen. Men is bang dat de burgers die dicht bij de winkels wonen te veel hinder van de nieuwe regels ondervinden. Aan hen is gedacht door te kiezen voor het tijdsblok 12:00 uur – 18:00 uur, waardoor er zowel ‘s ochtends als ‘s avonds rust is.

Definitieve besluitvorming is volgende maand.

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.

Bron: DeGroesbeek.nl, RijksoverheidTags:, , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 30 januari, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 14 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
de nachtboswachter.

WAT zal het druk worden.

bellefante

Vroeger ging het ook met een koopavond nu 7 dagen en de mensen komen nog van alles tekort raar

de nachtboswachter.

DUS als ik het goed begrijp elke dag.

ikke

Idioot plan ,kijk naar Nijmegen,een paar winkels iedere zondag open voor een handje vol kijkers(lees:geen klanten)

Sprookje

Gaan we de kleine middenstanders nog verder op kosten jagen?
Zot plan.

Marcel Poelen

Ik hoop dat dit ook echt de wens is van de kleinere ondernemers en niet is doorgedrukt om de nieuwe AH in het centrum straks te matsen.

Johanna

“De nieuwe verordening komt tegemoet aan de wens van (de meerderheid van) de ondernemers om zelf te kunnen bepalen of zij al dan niet ook op zondag open willen zijn en beperkt tevens de administratieve last en overheidsbemoeienis (minder aanvragen c.q. ontheffingen).

Staat er toch!!!
Wel even lezen voordatje reageert.

Kwatser

Johanna niet doen meisje bemoei je maar alleen met de breedewg dat is voldoende

tarzan

Gelukkig bemoeit Kwatser zich alleen met kwats.

Lies

Ik ben nu voor de eerste keer op DeGroesbeek.nl weet je wat ik niet tegen kom dat er is iets geschreven wordt over. Wat doet Groesbeek voor de jeugd, niets. Ik was in Cuijk daar hebben ze ieder jaar voor de jeugd een schaatsbaan. In Groesbeek houden ze blijkbaar alleen maar van Weinfeesten, en de jeugd moet op straat rond hangen.

Sprookje

@Johanna: dat het de administratieve last en overheidsbemoeienis vermindert, is alleen maar toe te juichen. De openstelling op zondagen heeft alleen voor grootwinkelbedrijven een positief effect. De kleinere zelfstandigen worden min of meer ” gedwongen” mee te gaan. Lees de ervaringen van kleine zelfstandigen in Rotterdam en andere grote steden.
Van creatief ondernemingsschap is in die zin geen sprake.

Johanna

Hier hebben ze (GOV) er zelf om gevraagd en niet de grootwinkelbedrijven @Sprookje.
Ze gaan ook niet iedere zondag open.
Maar krijgen de mogelijkheid om een aantal keren open te zijn, dit spreken de winkels samen af!

miran

Lies ga maarweer gauw van de groesbeker af wijnfeesten is al over gediscussieerd je loopt achter

miran

Extra koopavonden werkt ook nie want er isop koopavonden geen hond in dewinkels mot geld bij!!!!!!

wpDiscuz