Afscheid van een levende legende: Jan van Gestel

Op zondag 2 februari neemt pastor Jan van Gestel (71) in de heilige Cosmas en Damianus kerk afscheid als pastoor van de Groesbeekse parochie. Om 10.00 uur is er een eucharistieviering in de kerk van H.H. Cosmas en Damianus, Pannenstraat te Groesbeek. Van 14.30 – 17.00 uur is er een receptie in De Linde, Cranenburgsestraat 33 in Groesbeek.

Van Gestel populair in Groesbeek

Wie kent hem niet? Van Gestel is in Groesbeek razend populair. “Een geweldig mens, een icoon”. Sinds 1966 is de van origine Diessenaar (bij Tilburg), verbonden met de Groesbeekse parochie. Eerst als kapelaan, later als pastoor. Na 47 jaar treedt de pastor terug.

Afscheid op TV

Omroep Groesbeek TV is met 3 camera’s bij het afscheid aanwezig en zal een registratie maken van het hele programma. Op maandag 3 februari wordt deze registratie om 20.00 uur uitgezonden op het tv kanaal van Omroep Groesbeek.

Schlagerfestival 2013

Tijdens het Schlagerfestival 2013 riep hij carnavalvierend Groesbeek op om een assenkruis op te halen, een soort uitdaging. Dat men in Groesbeek veel respect voor de pastor heeft, werd toen nogmaals duidelijk; maarliefst 700 mensen kwamen naar de kerk, waardoor er zelfs een tekort aan zitplaatsen was. Zondag zal het daar waarschijnlijk niet bij blijven.


Van Gestel, fan van Willem II & Achilles ’29. Foto en rechten: Piet Spanjers/DeGroesbeek.nl.

Voetballiefhebber

De pastoor kwam in oktober 2013 nog in het nieuws toen zijn twee favoriete clubs, Willem II en Achilles ’29, tegen elkaar moesten spelen in de Jupiler League. Als kind ging hij al naar Willem II in Tilburg kijken, in Groesbeek is Achilles ’29 zijn favoriete ploeg. De enige die in die wedstrijd niet kon verliezen was de pastor zelf.

Jan van Gestelplein

In de laatste dagen voor de fusie werd hij naar het kerkplein gelokt omdat de parochie Groesbeek had besloten het kerkplein voor de Cosmas en Damianuskerk naar de beste man te vernoemen. Het was voor Van Gestel een grote verrassing toen, na de spectaculaire plaatsing van het gerestaureerde Willibrordusbeeld, hij even een bord moest onthullen op het kerkplein. Het stond er echt: “Pastor Jan van Gestelplein”.


Dik verdiend! Kerkplein omgedoopt tot “Jan van Gestelplein”. Foto en rechten: Piet Spanjers/DeGroesbeek.nl.

Verhuizing: het einde van een tijdperk

De verhuizing van de pastor was vorige week in volle gang. Dozen vol gingen er de afgelopen week in een kleine vrachtwagen die op en neer rijdt tussen de pastorie en de oude Zevenheuvelenweg. Het einde van Van Gestel als pastoor in Groesbeek komt daarmee snel in zicht.

Van Gestel blijft beschikbaar

van Gestel blijft via het pastorale team vanaf 1 januari beschikbaar voor de parochie met als uitgangspunt dat het ‘goed’ moet zijn voor de parochie en voor hemzelf. Hij wil zichzelf niet opdringen.

Fusie St. Antonius en Groesbeek, nieuwe pastoor

Vanaf 1 januari is de fusie tussen parochie St. Antonius en de parochie Groesbeek een feit. Alle pastors en bestuursleden kregen daardoor ontslag. Op zondag 16 maart zal, indien dit uitkomt bij de bisschop, pastoor Henk Janssen door Monseigneur Hurkmans worden geïnstalleerd als nieuwe pastoor van de nieuwe parochie “Cosmas en Damianus”.

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.

Bron: DeGroesbeek.nl e.a

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 30 januari, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 5 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
De Kuier.

Jan mot blieve.

de nachtboswachter.

blieven jan.

Marcel Poelen

Een heel goed mens, is het alleen nooit gelukt om profvoetballer te worden bij Achilles 29 maar speelde wel zijn hele leven op een werelds niveau en iets hoger in onze kerken … in ons Groesbeek …. in onze harten.
Ik hoop dat het ons als Groesbekers lukt om hem nog lang een geweldige oude dag te bezorgen, als ik HEM daarna nog eens tegen kom zit ik OOK goed! Ik moet daar nog even voor werken, Jan heeft dat al verdiend.
Dank pastor Jan!!!

Wielly

Zunne goeie hebben wee nog nooit gehad

klaas

jan bedankt je ben een toppppppper

wpDiscuz