Raad vergadert over alcohol- en drugsaanpak

De gemeenteraad van Groesbeek vergadert donderdagavond over de alcohol- en drugsaanpak onder jongeren. Het betreft een themabijeenkomst.

Themabijeenkomst

In de raadsvergadering van december is er al over dit onderwerp gesproken. De raad was echter van mening dat zij, wegens tijdsgebrek, tijdens die vergadering nog niet voldoende is geïnformeerd. In een zogeheten themabijeenkomst wisselt men donderdag van gedachten over de werkwijze van het jongerenwerk. Samenwerkingspartners zoals politie en Iriszorg zullen hierbij ook aanwezig zijn.

300 probleemjongeren

In een inhoudelijke reactie laten Stichting Welzijn Groesbeek (SWG), Iriszorg en politie Groesbeek weten dat jongerenwerk zo`n 300 probleemjongeren in beeld heeft, waarvan zo`n 50% drugs gebruikt en 25% verslaafd is. Een groot aantal van hen hebben problemen met ouders, gedrag, school, relaties en het zoeken naar werk. Groesbeek kent circa 10 plekken op straat waar jongeren elkaar ontmoeten en op 8 hiervan experimenteert men met drugs. Ambulante zorg op straat, preventie en de mogelijkheid tot het oprichten van een buurtpreventieteam vallen op dit moment onder de aanpak van jongerenoverlast.

Straatcoach

Het CDA en de Groesbeekse Volkspartij (GVP) hebben tijdens de begrotingsdebatten in 2013 een motie ingediend voor een straatcoach. Deze motie is aangenomen. SWG, Iriszorg en politie laten weten dat een straatcoach overbodig is. “In Groesbeek zijn veel groepen jongeren op straat te vinden, slechts twee tot drie groepen vertonen hinderlijk gedrag. Deze groepen zijn goed in beeld en zijn aanspreekbaar door de professionals. Wij vinden dan ook dat een methodiek als de inzet van straatcoaches niet aansluit bij de problematiek en dus de behoefte die we hebben met elkaar. Het is ons inziens niet nodig om een extra functie in te zetten om de overlast tegen te gaan, het jongeren- en opbouwwerk, politie en hulpverlening vervullen een groot deel van de rol van de Nijmeegse straatcoach al”, stellen zij. Groesbeek zou minimaal drie straatcoaches nodig hebben en de kosten per coach bedragen zo`n 70.000,-.

Oplossing

De straatcoach heeft dus geen meerwaarde. Men is wel van mening dat de jongeren, naast de groepsaanpak, vaak ook meer individuele ondersteuning nodig hebben. Daarvoor is een groepsanalyse nodig om te kijken hoe de verhoudingen binnen een groep liggen. De betrokken partijen komen echter uren tekort en stellen dan ook voor om het jongerenwerk, IrisZorg, maar vooral het additionele politie toezicht meer uren te geven voor een laagdrempelige individuele aanpak.

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 11 februari, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 9 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Handy

Volgens mij is het een probleem van de ouders, zo vader zo zoon of zo moeder zo dochter…

de nachtboswachter

Dweilen met de kraan los.

de nachtboswachter

STRAATCOACH laat me niet lachen met hun geiten wollensokken en hun hbo diploma mensen die zelf alles mee gemaakt hebben en weten wat straattaal is wat liggen we toch ver achter weg gegooid geld en de idee├źn op doen uit boeken en achter de laptop en op aan sturing van onze zotte regering die ons land al naar de kloten heeft geholpen.

ikke

Beter plan dan autotje pesten bij de Rabobank

Mike

10 punten voor Willie!

bellefante

Dat kunnen jullie wel zeggen ja

zet ze maar aan het werk

de nachtboswachter

OPEN een huis voor jongeren die naar een gevangenis straf en binnen de gevangenis een tijd geen drugs gebruikt hebben een afkick programma ik hoor vaak je verlaat de gevangenis en je ziet maar zonder onderdak logisch dat deze jongeren willen vervallen in het oude dag ritme natuurlijk alleen voor hen die willen ieder zijn keuze hierin en probeer ze dat terug te geven wat ze verloren zijn woning auto vrouw of meisje en hun werk wat ze voor die tijd goed in waren. En stel ook mensen aan die een drugs verleden hebben in zulke groepen.

Jaja

Wat veel aankomende junkies in Groesbeek, schrikbarend!

wpDiscuz