[Video] Inwoners Gelderland zien niets in herindeling

Ruim 80% van de inwoners van Gelderland is geen voorstander van een gemeentelijke herindeling. Dit blijkt uit een onderzoek van de Radboud Universiteit, in opdracht van Omroep Gelderland en De Gelderlander.

Zij vinden hun eigen gemeente op dit moment groot genoeg. Opvallend is dat 61% van de ondervraagde raadsleden het met de burgers eens is. Hoogleraar Vergelijkende Politicologie Monique Leyenaar had de leiding over het onderzoek. Zij is van mening dat de politiek de burgers meer moet betrekken bij een gemeentelijke herindeling, zodat ze beter weten wat er speelt.

Herindeling Millingen aan de Rijn, Ubbergen en Groesbeek (MUG)

De inwoners van de gemeenten Millingen aan de Rijn, Ubbergen en Groesbeek krijgen op 1 januari 2015 ook te maken met een fusie. De drie gemeenten fuseren dan tot de nieuwe gemeente Groesbeek. De verkiezingen voor de nieuwe raad zijn op 19 november 2014. Burgers konden tijdens inloopavonden en een bezoek aan de zogeheten “Bruiloftsbus” hun mening over de herindeling geven. Van deze mogelijkheid maakten echter weinig burgers gebruik. Volgens de MUG-gemeenten was dit omdat de inwoners het “schijnbaar met de besluiten eens zijn, anders was er wel massaal protest geweest”.

Draagvlak voor herindeling MUG

Als we afgaan op het aantal ingediende zienswijzen, de enige manier waarop de inwoners van de MUG-gemeenten écht zijn gepeild, dan is er in de drie gemeenten draagvlak voor de herindeling. 191 inwoners dienden een zienswijze in en bijna 60% was voorstander van de MUG-fusie. Iets meer dan 30% zag de fusie niet zitten en 7% was neutraal. De verschillen tussen deze cijfers en die van het onderzoek zijn dus erg groot.

Groesbeek verdeeld

Inwoners van de gemeente Groesbeek waren verdeeld over de herindeling. In totaal dienden 126 inwoners uit deze gemeente een zienswijze in. Het percentage voor- en tegenstanders was gelijk: 46%. Daarmee is de weerstand in Groesbeek het grootst. De gemeente wilde nog wel benadrukken dat veel tegenstanders gebruik maakten van een voorgedrukte zienswijze. Iets minder dan 10% had geen mening. In Ubbergen en Millingen samen was het aantal voorstanders maarliefst 88%.

Politiek

De fusie van de MUG-gemeenten is noodzakelijk omdat de drie gemeenten samen een krachtige gemeente van ongeveer 35.000 inwoners aan de oostflank van Nijmegen vormen. Door het beleid in Den Haag kunnen veel kleine gemeenten op den duur niet meer zelfstandig blijven. Een herindeling zorgt dan ook voor een sterkere bestuurlijke en ambtelijke organisatie, waardoor de gemeente beter op deze ontwikkelingen kan inspelen en uitvoeringsproblemen in de toekomst kan voorkomen. Burgers zijn echter bang dat de afstand tussen hen en de gemeente te groot wordt. In de MUG-gemeenten zijn alleen VOLG en Sociaal Groesbeek tegen de aanstaande herindeling.

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.

Bron: DeGroesbeek.nl, Omroep Gelderland

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 15 februari, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 15 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
de nachtboswachter

NONSENS Groesbeek doet niet mee we zijn groot genoeg en hebben genoeg aan ons zelf.

kloeke

Niet gaan fuseren!! Gaat klauwen met geld kosten en vooral de burger kan dokken!!maar die lui die dit beslissen die hebben een dikke plaat voor de kop…. korte termijn denken is dit..net zoals bv al die privatiseringen…ns..nutsbedrijven..het ziekenfonds…de burger schiet er geen reet mee op!!!

www.hanspeters.eu
Tja in Groesbeek dachten 13 raadsleden voor de inwoner te kunnen beslissen. Er waren 4 raadsleden die toch echt anders over herindeling dachten. Hopelijk denkt 85% van de kiezers zoals er uit de uitkomst van het onderzoek blijkt, aan die 2 partijen die tegen gestemd hebben en laten ze de overige 5 fracties, blijken dat zij het niet eens waren met herindeling. Terug draaien kost inderdaad klauwen met geld en kan helaas niet meer. Toch zou het t overwegen waard zijn, om op langere termijn financieel gezond te blijven. Ik voorzie in de nieuwe gemeente namelijk, minder subsidies aan het… Lees meer »
Muts

@Hans: En als jullie dan nu al weten dat wij als burgers wederom de lul zijn, waarom wordt dit er dan doorgedrukt?

Johanna

Omdat er 13 raadsleden voor waren en maar 4 tegen!
Meeste stemmen gelden nog altijd.

www.hanspeters.eu
Muts dit moet je niet aan mij verwijten. Zoals Johanna aangeeft 13 voor en 4 tegen was de uitslag. En rekenen kunnen. Indien we als grote gemeente dus met Groesbeek, Millingen en Ubbergen, meer dan 2 miljoen minder aan algemene uitkering krijgen van de Rijksoverheid en dat Millingen al tekort kwam voor zijn eigen begroting en Ubbergen onder toezicht stond van de provincie, wil dat toch al iets zeggen van wat je meer tekort komt. Dan zal de nieuwe gemeente in 2015 al met een tekort van 3 miljoen beginnen en wie zal dat betalen, precies ja de belastingbetaler en… Lees meer »
de nachtboswachter

WE moeten zeker niet meer stemmen op VVD PVDA CDA GVP maar kies voor GROESBEEK STEM SOCIAAL GROESBEEK we moeten zeker ons zelf blijven en een ieder heeft recht waar hij op stemt maar als we Groesbeek failliet willen laten gaan stem dan VVD PVDA CDA GVP ze hebben Groesbeek ten gronden gericht daar hoef je niet voor gestudeerd te hebben kijk ook landelijk zij hebben er deze puinhoop van gemaakt zoals het er nu voor staat dank je wel.

Muts

@Hans: Dit is niet persoonlijk tegen jou gericht, maar jij lijkt van de hele lamlendige club pluchezitters de enige die nog wat op heeft met de ‘gewone burgers’. De rest heeft echt volledig schijt aan ons en denkt er alleen maar aan om daar zo lang mogelijk te kunnen blijven zitten. Ik denk dat zo tegen oktober de beloftes ons weer om de oren vliegen.

www.hanspeters.eu

Dank je wel Muts. Dat is nou precies de reden, waarom ik ieder moment reageer. Als raadslid ben je volksvertegenwoordiger en de tijd van het uitreiken van spiegels en kralen, vlak voor de verkiezingen, is wat mij betreft voorbij.

Muts
Inderdaad. Ik zit helemaal niet te wachten op een rode roos of een groene pen die mij wordt uitgereikt bij de supermarkt. Ik wil gewoon dat diegene die door ons gekozen zijn ook gewoon naar ons luisteren. Als 80% van Groesbeek ‘Nee’ zegt, moet je geen ‘Ja’ doen. Daar word je volgende keer gewoon op afgerekend. Maar over de fusie: Er wordt steeds gezegd dat je in de bus je visie kon geven, maar waarom stond die dan onder werktijd in het dorp? Gelukkig heeft Groesbeek ook nog inwoners die werken, maar dan is op die manier de visies bepalen… Lees meer »
www.hanspeters.eu
Muts er zijn diverse inloopavonden geweest. Volgens mij in alle kerkdorpen, wij hebben 5000 kaarten bezorgd waarmee we onze inwoners hebben geïnformeerd. Die inloopavonden daar kwam nauwelijks iemand op af. In Berg en Dal was de grootste opkomst, omdat men daar de sporters die klaar waren aansprak. Daar was herindeling oké als het maar Berg en Dal wordt. In de Linde is helemaal niemand geweest, ik ben er iedere avond bij geweest. Die bruidsbus vond ik al helemaal onzin. Die heeft overigens wel in het weekend van de wijnfeesten gestaan. Onze gemeente heeft simpelweg te weinig gedaan aan informatieverstrekking Er… Lees meer »
Muts
In slechte informatie voorziening is de gemeente heel erg goed. Het lijkt er vaak op dat belangrijke beslissingen gauw genomen worden als iedereen met vakantie is. Stel je toch voor dat het gepeupel op de vergadering komt en dan ook nog een mening heeft. Het zou verboden moeten worden om hun feestjes te verstoren. Zo ook de stiekeme actie om toch gauw het spoor bij de Zoma open te gooien. Twee jaar geleden werd er nog gesteld dat dat toch niet ging gebeuren. Nu staat er plotseling in het Groesbeeks weekblad dat ze het toch gaan doen. Zit weer maar… Lees meer »
de nachtboswachter

JA hans die MUTS is goed op de hoogte van de GROESBEEKSE politiek en heeft ook volkomen gelijk. Laten we maar bij de zelfbediening blijven als je begrijpt wat ik bedoel. Hij kan ook nog de anderen kant op en dan kan men op project heiderijk uit stappen en een heibezem maken of heimandtje.maken

karin

sinds ik hier veel lees kom ik er ook achter dat wat muts zegt klopt. alles duurt maar en duurt maar en dan ineens BOEM is het rond en heb ik het idee dat ik onder een steen geleefd heb.

er jammer om te zien dat de enige groesbeekse politicus die “in het openbaar” zichtbaar is hans peters is. dat zouden er veel meer moeten zijn. maar de complimenten zijn voor hans! fijn dat jij er wel bent!

B. Eerput

Het ontbreekt onze decentrale bestuurders aan lange termijn visies. Beslissingen worden genomen voor de korte termijn, op korte termijn levert de herindeling inderdaad een geldinjectie op, op de lange termijn kost het geld.

wpDiscuz