Pompen rioolgemalen Groesbeek verstopt door troep

De pompen van de rioolgemalen in Breedeweg, Groesbeek, hebben veel te lijden onder vezelrijke doekjes. Dit meldt Waterschap Rivierenland dinsdagmiddag. Het gaat dan vochtige toilet- en babydoekjes, wegwerpschoonmaakdoekjes, maandverband, luiers en ander vezelrijk materiaal.

Burgers betalen zelf

Dit leidt tot verstoppingen en storingen bij de rioolgemalen met als gevolg dat alles weer gezuiverd moet worden. De rekening mag u via de belastingen zelf betalen. Gooi vezelrijke materialen dus in de afvalbak en spoel ze niet door het riool.

Tientallen miljoenen euro’s

Buiten de directe gevolgen is het vastlopen van de gemalen en zuiveringsinstallaties ook slecht voor het watermilieu. Bij hevige regenval raakt het rioolstelsel al snel overvol, waardoor afvalwater ongezuiverd in de sloot komt. De verstopping en storingen kosten Nederland op jaarbasis tientallen miljoenen euro’s. Dat schatten de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), Rioned en Unie van Waterschappen.

Wat mag niet?

U moet vaste stoffen niet door het riool afvoeren. Daarbij valt te denken aan vochtig toiletpapier, babydoekjes, (wegwerp-) schoonmaakdoekjes, maandverband, condooms, luiers, oude medicijnen, lege toiletrolletjes, en houders voor wc-verfrissers. Verfresten, vet en stoffen als terpetine zijn ook niet gewenst. Dit laat het riool dichtslibben en de stoffen zijn giftig voor bacteriƫn die in de zuiveringsinstallatie het afvalwater schoonmaken.

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.

Bron: Waterschap RivierenlandTags:, , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 18 februari, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 5 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
de nachtboswachter

JA eerst was het boven op de stekkenberg en nu op de bredeweg eigenlijk moest bij diegene die deze troep door het toilet gooien steeds de WC over lopen DAN was het probleem snel op gelost.

bellefante

Ik hou ook alles gescheiden maar de belasting blijft het zelfde hoe kan dat

de nachtboswachter

NU ze dit lezen krijg je misschien wat terug BELLEFANTE

miran

Je weet dat dat nie door de wc kan moet bij de mensen doen overlopen helemaal mee eens.

bellefante

Dankje boswachter

wpDiscuz