Referendum gemeentenaam geldig bij opkomst van 30%

Het referendum over de gemeentenaam is geldig als 30% van de kiesgerechtigden in de MUG-gemeenten een geldige stem uitbrengt. Dit staat in de referendumverordening die in maart moet worden vastgesteld.

foto

Aan de in totaal zo`n 27.000 kiesgerechtigden in Millingen aan de Rijn, Ubbergen en Groesbeek wordt op 19 november 2014, gelijk met de gemeenteraadsverkiezingen, de vraag voorgelegd aan welke gemeentenaam de voorkeur wordt gegeven. Daarbij is de keuze beperkt tot de namen “Berg en Dal” en “Groesbeek”. De uitslag van het referendum wordt berekend op basis van de gewone meerderheid van het totaal aantal uitgebrachte stemmen in de MUG-gemeenten.

Het betreft een raadgevend referendum. De nieuwe gemeenteraad is dus niet gebonden aan de uitslag, maar zal deze naar alle waarschijnlijkheid wel overnemen. De naam gaat dan vanaf 1 januari 2016 gelden. De drie gemeenten fuseren op 1 januari 2015 tot de tijdelijke gemeente Groesbeek.

Update 27-03-2014, 21:30 uur
Het voorstel is donderdagavond aangenomen. Er is geen gewogen stemming. “One (wo)man, one vote”, noemde burgemeester Harry Keereweer het.

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 19 februari, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 34 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
ikke

Yes,ik ga stemmen op GROESBEEK

Piet

9000 x Groesbeek.

Mike

Yes en elkaar allemaal stimuleren.

En als we de 30% niet halen, dan ook achteraf niet janken.

de nachtboswachter

JA Mike dat vraag ik mijn ook af wie controleert de stand van zaken want er zijn lieden bij die alles op alles zetten om berg en dal er door te krijgen.

www.hanspeters.eu

Het betreft een raadgevend referendum. De nieuwe gemeenteraad is dus niet gebonden aan de uitslag, maar zal deze naar alle waarschijnlijkheid wel overnemen.

Denk hieraan als je gaat kiezen en weet welke partijen er voor Berg en Dal zijn.
Die 30% moet geen probleem behoeven te zijn.De vorige keer waren er 15000 stemmers in de 3 gemeenten

klaas

100% groesbeek

Waarom deze twee namen? Dan weet je al dat wat door de berg en dallers gekozen wordt, door de groesbekers afgekeurd wordt en krijg je altijd een naam waar een kamp zich niet onder thuis voelt.

Waarom geen derde naam, een nieuwe zoals bv. gemeente Zevenheuvelen, Waldgraaf of maakt niet uit, een neurale naam waarin niemand zich hoeft te verliezel

ijsbeer

@hans peters: ik hoor liever hoe partijen die 3 miljoen op de nieuwe gemeentebegroting denken te gaan bezuinigen. Heeft Sociaal Groesbeek daar al concrete voorstellen voor?

kloeke

Groesbeek!!!! Ijsbeer dat kan je doen door niet als het huisige b en w geod kver de balk te gooien aan nutteloze dingen en beter na te denken voordat je iets onderneemt…oa de rondweg met het stoplichten verhaal..de herindeling..nutteloze onderzoeken..subsidies (wijnfeesten) cph plan, inspecteur s jnhuren…..ik zit geloof ik al op de 5 miljoen…:)

www.hanspeters.eu

Nee Ijsbeer ik ben realist, helaas gaat dit onze inwoners en dan vooral de Groesbeekse inwoners extra belasting kosten. Daarom vond en vind ik het ook zo belangrijk dat de Groesbeekse inwoners gehoord hadden moeten worden. En natuurlijk ga ik ons verkiezingsprogramma niet vrijgeven tot aan oktober 2014. Ik blijf wel ijsberen over het feit, dat er over ons beslist is en niet met ons Groesbekers. @Wim dat moment is voorbij

heel gruusbek stemmen
als je niet gaat stemmen gaat je stem verloren
en hoef je achteraf ook niet te mekkeren
GRUUSBEK BÔVE

de nachtboswachter zei:
20 februari, 2014 om 04:44
JA Mike dat vraag ik mijn ook af wie controleert de stand van zaken want er zijn lieden bij die alles op alles zetten om berg en dal er door te krijgen.
.
Ja zoals velen, waaronder jij, alles op alles zetten om Groesbeek er door te krijgen.
Daar is niks mis mee ook niet voor de Berg en Dallers
Dat noemen ze als ik me niet vergis democratie.
Of denk je soms nachtboswachter ( ik ga het bijna geloven omdat je de nadruk op controleren legt ) dat ze in Berg en Dal vals spelen.

Maar wie is er verantwoordelijk voor het tekort in die begroting? Heb jij zelf concrete voorstellen (voordat je direct naar een ander wijst) ijsbeer?
Mijn stem gaat naar de naam Groesbeek al was het misschien alleen maar omdat deze niet is opgelegd!

Muts

Dat het Groesbeek moet worden mag wel duidelijk zijn. Alleen al om die irritante redacteur van de Gelderlander een vette hak te zetten.

www.hanspeters.eu

Die van mij ook D en inderdaad met democratische vrijheid is niets mis Sam. Alleen en ik blijf het herhalen is er geen democratisch besluit geweest met het herindelingsbesluit. Jawel wel een besluit maar niet een waarbij de kiezer is geraadpleegd. Herindeling was geen verkiezingsthema in 2010 en wij hadden dus geen mandaat van de kiezer. Verder wil ik niet teveel vertellen hier over mijn plannen inzake verkiezingscampagne etc. De politiek kijkt namelijk mee, ik wil het niet direct concurrenten noemen, maar dat zijn ze tegen die tijd wel.

Muts

En wie zit er hier de hele tijd op minnetjes te drukken?
Je kunt het er niet mee eens zijn, dat mag, maar geef dan je mening, al dan niet anoniem.

de nachtboswachter
JA de heren zullen alles in het werk stellen om wethouder te blijven. Wat verdienen de bestuurders in een gemeente. Als raadslid ben je het slechtst af.In de kleinste gemeenten krijg je ruim 200 euro per maand.in de grootste ruim 2000.Een wethouder verdient tussen de 1531 en 8920 euro per maand. Een burgermeester minimaal 5747.72 per maand en maximaal 10.2325.86.Dit zijn bruto bedragen zonder onkostenvergoeding.Die vergoedingen kunnen aardig op lopen.dus heb ik het plan ook een politieke partij te willen beginnen. Partij der gerechtigheid voor de gewone mensen om hen bij te gaan staan en hun te wijzen op hun… Lees meer »
Mike
De nachtboswachter heeft gelijk, als ze zoveel verdienen ok, maar dan moeten ze wel naar het Groesbeeks volk luisteren. Dit kan schijnbaar in Groesbeek niet, ze gaan maar door met hun MUG gemeente, Groesbeek is de rijkste gemeente, ik weet zeker als we langs de deuren zouden gaan dat 95% Groesbeek als Groesbeek wilt houden. Echter luistert de burgemeester niet, ik ben toen zelf naar het gemeentehuis geweest. Hij staat totaal niet achter de Groesbeekse gemeenschap. Hij doet alleen maar wat in zijn eigen belang het beste is, ondertussen schuiven ze bij elkaar stiekem geld onder de tafel door. Als… Lees meer »
Mike

Ik zeg; Keereweer lekker oprotten of achter je eigen volk staan.

ijsbeer
IJsbeer wordt hierboven gevraagd welke ideeen hij zelf heeft over oplossing van het tekort van 3 miljoen in de fusiegemeente. Een terechte vraag, maar ijsbeer zit niet in de gemeentepolitiek, gaat geen gemeentebegrotingen doorworstelen (doen raadsleden dat eigenlijk wel, ja, Jan Poelen natuurlijk wel, maar de rest??) en moet zijn informatie uit openbare bronnen halen, zoals deze link http://www.muggemeenten.nl/groesbeek-inwoners/nieuws-groesbeek_42975/item/uit-de-raad-groesbeek-a-begroting-2014-vastgesteld_32552.html. Wat krijgen we nou?! De griffier van de Groesbeekse gemeenteraad doet alsof er niets aan de hand is, alsof er geen fusie op handen is met een tekort van 3 miljoen. De OZB levert in Groesbeek ong. 2,5 miljoen euro op.… Lees meer »
wpDiscuz