[Foto’s]Omwonenden De Bruuk woest om nieuwe plannen

Al ruim 20 jaar worden omwonenden van natuurreservaat De Bruuk in Groesbeek gekweld door kwelwater. Zij zijn het nu, zoals onderstaande pamflet laat zien, meer dan zat.


Omstreden pamflet.

De wateroverlast leidt volgens hen tot grote schade; kelders lopen onder, water loopt serres binnen, funderingen zijn aan het rotten en beesten kunnen niet naar buiten en moeten noodgedwongen in de stallen blijven. En dit wordt alleen maar verergerd als het heel hard regent, wat de afgelopen maanden mede door een “lange herfst” vaak is voorgekomen.

Kwelwater stijgt

Nieuwe plannen van Natura 2000 (valt onder Europese Commissie/Economische Zaken) zorgen er volgens omwonenden voor dat het kwelwater de komende tijd alleen maar meer is gaan stijgen, wat het voor de bewoners tot een hel maakt. Tien jaar geleden is er al actie gevoerd om dit tegen te gaan. Schapen bij de burgemeester in de tuin, werkzaamheden stilgelegd met tractoren, inzameling van handtekeningen en meer acties zijn uitgevoerd om het punt duidelijk te maken.

Korte duur

Dit heeft geholpen, maar dat was van korte duur. Natura 2000 is volgens actievoerders van plan het hele gebied rondom De Bruuk (met daarin een kleine 20 percelen) onder water te zetten. De omwonenden zijn het nu meer dan zat en zijn ook nu weer van plan actie te voeren.

Omwonden maken zich zorgen

Een van de omwonenden laat DeGroesbeek.nl het volgende weten: “Ik maak mij heel erg zorgen over de ernstige gevolgen van dit plan. Generaties lang hebben wij de omwonenden met veel tijd en zorg ons land opgebouwd en onderhouden en dit doorgegeven aan onze kinderen. Tien jaar geleden hebben we deze strijd al een keer gestreden en zijn we met harde acties eruit gekomen, en nu zijn we weer terug bij af door de plannen van Natura 2000 en het kunstmatig hooghouden van het kwelwater. Alles wat de omwonenden hebben opgebouwd wordt straks gedurende een periode van 10 jaar stukje bij beetje afgebroken. Dit kan zo niet langer, dit gaan wij zo niet doen!”.

“Pompen of verzuipen”

“Hoeveel moet er kapot gaan, voordat er eindelijk een definitieve oplossing komt? Het is nu een kwestie van pompen of verzuipen.”, aldus een andere omwonende tegenover DeGroesbeek.nl. De actievoerders zijn ten einde raad en laten dit duidelijk merken.

Boze bewoner

Over de bewoner die het pamflat heeft geschreven zeggen buurtbewoners het volgende: “Hij komt op voor wat zijn ouders voor hem hebben opgebouwd. En hij hoopt dit ook nog aan zijn kinderen te kunnen overdragen. Wat hebben zijn kinderen later aan een moerasland en een woning die hier in weg gezonken is. Deze man heeft zijn hele leven paarden en andere dieren gehad, deze kunnen van ellende nog maar circaa 3 maanden per jaar de wei in, ik denk dat het deze man het leven al heel erg zuur gemaakt is.”

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 22 februari, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 11 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Handy

Raar maar de foto’s horen hier niet echt bij ??????… Lijk me meer waterprobeem van boven af of een probleem ontstaan door verkeerde drainage dan wel inrichting van de bovengrond.
.
.
Wik:
Kwel is grondwater dat onder druk aan de oppervlakte uit de bodem komt.
.
Kijk eens op onderstaande site:
http://www.natura2000beheerplannen.nl/pages/de-bruuk.aspx

willem

Stemmingmakerij van degroesbeek.nl die wel de moeite neemt om ‘omwonenden’ om een reactie te vragen, maar niet Staatsbosbeheer. Andere kant van het verhaal blijft onderbelicht.
Het zgn. pamflet is een doodsbedreiging waar ieder normaal mens van zal walgen (degroesbeek.nl blijkbaar niet) en waar hopelijk aangifte tegen wordt gedaan. De volledige foto (met adres van de afzender) staat op website omroepgelderland.
Deze foto’s van zeiknatte paardenweitjes kun je momenteel overal in Groesbeek maken. Eerst je paard de structuur van het weitje verrot laten trappen, dan blijft het regenwater wel staan. Dit heeft niets met kwel te maken.

willem

o ja, meneer schijnt ook nog alle slagbomen te hebben doorgezaagd.

de nachtboswachter

NOU Willem mag ik een vraag stellen werk je zelf ook bij Staatsbosbeheer maar ik kan mijn best voorstellen dat de mensen boos zijn en steeds laarzen aan moeten hebben daarbij val je de Groesbeek aan en sla je dreigende taal uit we leven in een democratisch land Willem en je beschuldigt mensen dat ze slagbomen door zagen.lijkt me ook een goede zaak voor de rijdende rechter maar als ik het juridisch zie heb je geen recht van spreken Willem.laten we het op een kwelgeest houden.

de nachtboswachter

PS laat die gasten van natura 2000 hun eigen huis maar vol laten lopen.willem als je nog reageert wel positief blijven voor alles is een oplossing.

Kruimeltje

@nachtboswachter heeft voor alle problemen DE oplossing.

deze mensen hebben al jaren last van dit probleem, schandalig zoals deze mensen behandeld worden.

de nachtboswachter

WAAROM de politiek van groesbeek ook niks laat horen zelfs hans niet deze mensen hebben toch een groot probleem of zit er niks aan verdient maar nog even afwachten welke partij dit zogenaamd gaat aan pakken zodra het stemmen begint denken ze weer zieltjes te winnen op de breedenweg let op.

Anne

Staatsbosheer maakt regelmatig wel heel veel natuur stuk. Ook het ongebreideld ingrijpen in de, zoals nu, waterhuishouding zonder rekening te houden met de gevolgen is één van de kenmerken van de werkwijze van Staatsbosbeheer. Ze weten het allemaal beter, maar vaak toch weer niet. Dit soort giga ingrepen zijn ronduit onverantoowrd.

de nachtboswachter

Anne klopt precies ze denken niet meer naar en kijken niet in de toekomst Staatsbosbeheer moet in anderen handen komen.

Johnny

Ja bij jou Nachtboswachter, dan zien de rapen gaar hier.

wpDiscuz