Twijfels over bestuurlijke integriteit bij handhaving

Het bestuur van Vereniging Villapark ‘De Zeven Heuvelen’ heeft zijn twijfels uitgesproken over de ambtelijke en bestuurlijke integriteit bij handhaving in de gemeente Groesbeek. Dit staat in een open brief aan de gemeenteraad.

De_Zeven_Heuvelen_Resort_2_RW-DGB
Bord Villapark. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Donderdag staat in de carrousel- en raadsvergadering de evaluatie van handhavingsbeleid en het handhavingsbeleid 2014 in zijn volle breedte op de agenda’s. Binnen het handhavingsbeleid in Groesbeek is ook de handhaving op het niet recreatief gebruiken van vakantie woningen vervat.

Handhaving: integriteit in twijfel getrokken

Door de recente bui van 12 dwangsommen op Villapark De Zeven Heuvelen en hier en daar een druppel op de bungalowparken ‘Geutjes’ en Cantecleer is er volgens het bestuur onrust ontstaan in het dorp. “Camping De Oude Molen en het Resort De Zeven Heuvelen lijken beschermd door een (onzichtbare) paraplu tegen deze vorm van handhavingsbeleid en handhavingsbeleid op bouwaspecten”, schrijft het bestuur. De open brief gaat over de onrust, de aanloop daar naar toe, zin, onzin en de in twijfel getrokken ambtelijke & bestuurlijke integriteit bij handhaving.

“Handhaving te danken aan eerdere geschillen”

Het bestuur is van mening dat de gemoederen tussen vermeende permanente bewoners en exploitant Belgers te hoog zijn opgelopen. Daardoor zien zij nu een verband tussen de geschillen en de gestarte handhaving op permanente bewoning op het villapark. B&W zegt echter dat hier geen sprake van is en heeft aangegeven dat zij blijft handhaven. Het bestuur van de vereniging vindt dat handhaven op het villapark geen goed plan is: “Alternatieve verhuur en gebruiksmogelijkheden zijn absoluut noodzakelijk om voldoende rendementen te scoren die de sector overeind doet houden”.

“Gelijke monniken, gelijke kappen”

De schrijvers van de brief vinden dat Belgers door B&W “in bescherming wordt genomen” en maken zich daar zorgen over. “Belgers mag dus van B&W de illegale stacaravans laten staan, strijdig met het beleid verhuren en dit openlijk middels reclame (aan de Molenweg, red.) uiten. Belgers kan ongemoeid door de handhavers appartementen opsplitsen en een fietsenstalling bij het Resort plaatsen zonder enige vergunning. Belgers kan op het bungalowpark Geutjes zijn 3 bungalows onbelemmerd verhuren aan buitenlandse werknemers”, valt er te lezen.

Overleg en WOB

Het bestuur stelt nu onder andere voor de beleidsregel te ontdoen van “onzinnig en niet te handhaven beleid”. “Ook stellen wij voor meer ruimte te bieden aan ondernemers en eigenaren door onder voorwaarden de verhuurmogelijkheden te verruimen, al dan niet seizoensgebonden”. Er worden op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (WOB) steeds meer verzoeken ingediend naar aanleiding van handhavingsacties van de gemeente. Bij de situatie rondom de Hooge Hoenderberg was dit ook al het geval.

“Politiek niet op de hoogte van situatie”

Na het politieke debat van de afgelopen jaren heeft het bestuur geconstateerd dat het Groesbeekse college van B&W en haar gemeenteraadsleden niet of nauwelijks op de hoogte zijn van de concrete situatie op de diverse locaties en het vastgestelde beleid. “Zo stelde een GVP-wethouder voor om ons park te bezoeken en af te spreken bij de slagboom; die slagboom was al 4 jaar weg!”, staat er in de brief. Een ex PvdA-raadslid stelde vorig jaar tijdens een carrouselvergadering dat permanente bewoners een negatief effect hebben op de sfeer van een park. “Geacht PvdA Raadslid; Van sfeer op parken heeft u geen verstand, zeg er dan ook niets over voor u een eigen waarneming heeft op een van onze parken!”, reageert het bestuur.

Integriteit

Gemeenten moeten meer aandacht besteden aan de integriteit van de raadsleden. Dit zei Peter Otten, voorzitter van Raadslid.nu, onlangs tegenover de NOS. “Het vertrouwen van de burger in de politiek staat op het spel. Door meer aandacht te besteden aan integriteit kan de politicus dat vertrouwen terugwinnen.”, aldus Otten.

Namens het bestuur van vereniging Villapark De Zeven Heuvelen zullen Bert van den Bergh en Marcel Poelen donderdag tijdens de carrouselvergadering inspreektijd vragen. Zij geven dan ook antwoord op de vragen van gemeenteraadsleden over de inhoud van de brief.

Meer info: Open brief handhaving Groesbeek (permanente bewoning).

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.

Bron: DeGroesbeek.nlTags:, , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 24 februari, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 18 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Wat een gedoe allemaal.Ik hoorde laatst dat die huisjes al bijna niks meer waard zijn,dus interessant om te verkopen zijn ze al jaren niet meer. Snap sowieso het probleem niet.De meeste denken dat het er heel goedkoop wonen is,nou…laatst vertelde er iemand aan mij wat ze wel niet allemaal moesten betalen.Heb liever dat de gemeente eens het geld en de tijd nuttiger gebruikt.Ik heb geen last van die mensen,ze doen niks kwaad.En wat zou je ermee opschieten? Dan gaan ze het hoogst waarschijnlijk verhuren en krijg je binnen de kortste keren weer meer wietkwekerijen en criminaliteit.Ik vind dit echt weer… Lees meer »
veteraan
Ik ken daar een paar mensen en vindt belachelijk dat zij worden lastig gevallen met een dwangsom van 25.000, – euro. Een jonge vrouw heeft daar een huisje dat ze alleen maar kan verkopen met een mega verlies en de rest van haar leven met de restschuld moet worstelen. Iemand anders zit 8 tot 9 maanden per jaar in het buitenland en heeft dat huisje al sinds 1995, ook een dwangsom van 25.000, – euro Een huurster schijnt daar vorig jaar enkele maanden gewoond te hebben en heeft zich laten inschrijven, zij is sinds september vorig jaar vertrokken, onvindbaar en… Lees meer »

Geen slimme zet van die GVP (Groesbeekse Vriendjes Politiek)-wethouder zo vlak voor de verkiezingen!

Marcel Poelen
Ik ben een van die mensen met een dwangsom en probeer ook die andere 11 mensen te helpen, zelf heb ik mijn huisje al sinds 1998. Toen gekocht om in de weekenden dicht bij mijn kinderen te kunnen zijn en ze niet mee te hoeven sleuren naar woonplekjes waar ik even mijn leven op orde moest brengen, dat is allemaal gelukt en de kids zijn toppers geworden!! Dan krijg je meer tijd en neem je het op voor je oude buurt als er een MEGA kippenfarm komt of als er rare plannen ontstaan bij het zwembad. Als bestuurslid heb ik… Lees meer »
Ben.Helder
Jan, ik ben het met je eens. Ook begrijp niet echt. waar dit allemaal goed voor is. Ga eens naar de officiële website van deze gemeente en klik eens hun laatste nota handhavingsbeleid aan. Vele pagina’s verbieden en verboden. Het lijkt wel in het Kremlin bedacht. Als je toevallig een huisje hebt gekocht mag je blij zijn als je zelf nog de kleur van je onderbroek mag bepalen. Het is een rare uit de hand gelopen hobby van medemensen die je eerder in de ‘bible-belt’ zou verwachten maar niet in dit overwegend katholieke dorp. Je zou denken dat ze aan… Lees meer »
Louise

Deze case is recent onder de aandacht gebracht bij masterstudenten politicologie en bestuurskunde van de Radboud Universiteit als zijnde afstudeercase.

Chris

@Ben.Helder. 10 geboden? Onze wethouder is meer van puzzelen met een beperkt woordenboek, een woordenboek waarin onder andere machiavellist, immoreel, eigenbelang en doofpot de boventoon voeren.

kloeke

Wat een gedoe voor die paar mensen…laat ze toch.niemand last van behalve een handjevol “volksvertegenwoordigers”

reageerbuisje

Het is toch al jaren een publiek geheim dat Sjaak Thijssen en Belgers daar onder één hoedje spelen.

Thijssen is een schoolvoorbeeld van een ouderwetse maar dan wel ‘foute’ dorpspoliticus: Als jij zovele jaren actief bent in zo’n rol, dan kùn je gewoonweg niet meer objectief je functie uitoefenen.
Het is dan: ons-kent-ons, voor-wat-hoort-wat, quit-quo-pro.

Als wij als Groesbekers toch eens meer van de Wet Openbaar Bestuur gebruikmaakten… O, wat zouden er dan lijken uit de kast vallen zeg.
Een van de rotste lijken: het project Treffers / Pluryn / Nijerf. Met als verantwoordelijk wethouder…. Juist.

Sprookje
Was Belgers niet diegene die in het verleden al een functionaris probeerde om te kopen en daarna dezelfde voor de rechtbank daagde? Ik zou dan zeggen : een gewaarschuwd mens telt voor twee. Wat is de drijfveer van deze gemeenteraad om dan toch met dit persoon in zee te gaan? Geld? Gaan persoonlijke belangen boven gemeenschappelijke belangen? Hoeveel gemeenteraadsleden kennen hun dossiers niet of “zitten” hun termijn maar gewoon uit? Wat kosten de bestuurlijke blunders, zoals boven al genoemd, de Groesbeekseweg gemeenschap? En dan worden er nog taken door de overheid overgeheveld naar de gemeenten…………ik houd mijn hart vast. Voor… Lees meer »
Jammer

De relatie van Belgers met de gemeenteraad en B en W is
voor heel veel inwoners een onbegrijpelijke.
Waarom krijg Belgers etc. meer voor elkaar dan iedere andere
inwoner van Groesbeek je zou bijna denken dat er meer
achter zit maar dat is natuurlijk nietwaar!

Sprookje

Vreemd dat deze post d.d. 24-2 al verwijderd is , terwijl post van 22-2 nog wel te lezen is via De Groesbeek.
Via 112 Groesbeek nog even zoeken en blijven reageren!

Ik hoop dat de huidige raadsleden beseffen dat dit alles veel te ver gaat en dit College een halt toe roept aan het matsen van Belgers. Jullie raadsleden zijn het hoogste orgaan van de gemeente en jullie moeten erop toezien dat het College zijn werk goed uitvoert en jullie bepalen in grote lijnen het beleid! NIET ANDERSOM! Hoeveel bestemmingsplannen zijn er recent al aangepast voor Belgers? En de 20 illegaal geplaatste sta-caravans gedogen (en wederom voor deze Belgers het bestemmingsplan aanpassen) en tegelijkertijd dwangsommen opleggen aan eigenaren van recreatiewoningen die niet willen verhuren via deze zelfde Belgers? Wanneer gaan de… Lees meer »
Realist

Let allemaal maar weer eens op welke verkiezingsposter Belgers altijd bij zijn huis heeft ten tijde van de gemeenteraadsverkiezingen. De kleur is oranje, verder hoef ik niks te zeggen…

Ger.Croonen

Het komende jaar wil de landelijke overheid veel geld en verantwoordelijkheid overzetten naar de Gemeenten die dan vervolgens zelf dit zorg-beleid moeten gaan uitvoeren.
Arm Groesbeek!

kloeke

Normaal zie je ook reakties van ambtenaren…ijsbeer..kruimeltje….hahaha.

Kruimeltje

Kloeke, wil je mij niet beledigen. Ik werk voor mijn geld.

kloeke

Sorry kruimeltje..haha..mooie opmerking van je!!

wpDiscuz