[Foto’s] Attentiepalen: landelijke primeur Groesbeek

Woensdagochtend om 09:00 uur onthult Theo Giesbers, loco-burgemeester en wethouder van Verkeer en Vervoer van de gemeente Groesbeek, de eerste “Dick Bruna-attentiepalen” aan de Cranenburgsestraat.


Alvast te zien: de Dick Bruna-attentiepalen die vandaag (dinsdag) nabij de Cranenburgsestraat worden geplaatst. Foto en rechten: Piet Spanjers/DeGroesbeek.nl.

Een groot aantal leerlingen van de scholen Jenaplan Christelijke Basisschool Adelbrecht-Windekind en SBO Carolusschool, hun ouders, leerkrachten en directies zijn aanwezig bij deze feestelijke gelegenheid. De attentiepalen dragen in hoge mate bij aan de verkeersveiligheid rond de scholen.

Educatie

Groesbeek staat bekend om zijn proactieve aanpak als het om verkeersveiligheid rond basisscholen gaat. De gemeente werkt daarbij nauw samen met de scholen. Kinderen leren via educatieve programma’s spelenderwijs omgaan met het thema verkeer. In 2012 werd een eerste stap gezet met introductie van de Dick Bruna leskisten uit het ‘Leer in het Verkeer’-project op alle basisscholen in de gemeente. De leskist is gebaseerd op de illustraties van de tekenaar Dick Bruna.

Attentiepalen

De attentiepalen van Dick Bruna, die Groesbeek als eerste gemeente in Nederland plaatst, vormen een belangrijke volgende stap in het verbeteren van de verkeersveiligheid in de schoolomgeving. Het type materiaal zorgt ervoor dat weggebruikers meteen zien dat zij een schoolomgeving naderen. Zij worden erop geattendeerd hun rijgedrag aan te passen.

Veiligheid prioriteit

De betrokken scholen zijn zeer gelukkig met de plaatsing van de attentiepalen. “De verkeersveiligheid is vanzelfsprekend prioriteit in een omgeving met zeer jonge scholieren,” aldus Lianne Hofmans van SBO Carolusschool, “Wat ons betreft is dit een fantastische oplossing. We zitten aan een doorgaande weg met druk verkeer, er wordt soms behoorlijk hard gereden. Kinderen zijn speels, een ongeluk zit in een klein hoekje.” Wat Hofmans aanspreekt aan de Dick Bruna attentiepalen is de herkenbaarheid. “Kinderen vinden het leuk omdat ze de afbeeldingen goed kennen vanuit de leskist.” De kinderen zijn door hun leerkrachten al voorbereid op de onthulling van de attentiepalen. “Ze vinden het hartstikke leuk en kijken ernaar uit!”

Rijgedrag

Het pakket bestaat uit attentiepalen, beugels en paaltjes die de schoolzones accentueren. De opvallende attentiepalen zorgen direct voor een associatie met een schoolomgeving. De weggebruiker wordt geprikkeld zijn of haar rijgedrag aan te passen. Daarnaast zorgen hekwerken voor een veilige afscheiding van de stoep en de straat. Deze afscheiding beschermt de kinderen tijdens hun spel tegen het plotseling oversteken van de weg.

Marcel Tjin, initiatiefnemer van Leer in het Verkeer en leverancier van het schoolveiligheidspakket: “Uit onderzoek blijkt dat bij dit soort toepassingen de snelheid afneemt en er minder klachten binnenkomen over gevaarlijke situaties. De combinatie van de rustige basiskleuren en de herkenbare illustraties van Dick Bruna zorgen ervoor dat het geheel opvalt en een positief effect heeft op het gedrag van de weggebruiker.”


Foto’s met dank aan Piet Spanjers!

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.

Bron: DeGroesbeek.nl, Website Leer in het verkeer

Gerelateerde berichtenTags:, , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 25 februari, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 9 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
blaag

en dan nu nog een stop en parkeer verbod binnen een straal van 200m van de school en we zijn zeer veilig bezig.

Raarrrr

Raar ook om een school aan een doorgaande weg te plaatsen. Vooral ook omdat steeds meer verkeer via deze weg moet aangezien het dorp verkeersluw wordt gemaakt.

Hans

Beetje jammer van het geld dat er witte, en dus op geel, onleesbare letters op zitten. Je kunt het echt pas lezen op een paar meter afstand.
Wie heeft hier nou weer zijn verstand niet op de juiste manier gebruikt????
Prima initiatief qua veiligheid, dat wel uiteraard.
Nu nog een drempel ter hoogte van de versmalling erin gooien en zorgen dat de Hoflaan, Mariendaalseweg, en de Heikant niet meer worden gebruikt door sommigen als 80km weg maar ook veilig worden anders hebben die palen weinig nut.

Ik zag ze al staan vandaag, ze zijn absoluut niet onleesbaar en vallen erg op! Prima initiatief! Jammer alleen dat de meest gevaarlijke situaties bij scholen vaak ontstaan door ouders zelf!

Het punt is dat de gemeente Groesbeek er in 20 jaar of zo niet in is geslaagd een knoop door te hakken en een rondweg aan te leggen. Nu worden aanwonenden volkomen onredelijk belast met verkeersdrukte. Natuurlijk zou het daar dan ook veiliger zijn. Los van dit alles, ik vind de palen eerlijk gezegd spuuglelijk en een vervuiling van de omgeving vormen.

bintje

Komen die mensen helemaal uit Rijswijk, om hier de paal neer te zetten.Dus plaatsen is duurder dan de onleesbare paal zelf.

Akkie
Goed initiatief hoor, maar wordt er nu ook iets gedaan aan het gerace over de Cranenburgsestraat? (drempels, versmallingen) of hier misschien eens een paar keer posten en flink bekeuren, want ze rijden er als gekken!) Daarnaast mag er ook eens aandacht besteedt worden aan het parkeerbeleid tijdens wegbrengen en ophalen bij die scholen? Dat er nog geen ongelukken zijn gebeurd is mij een raadsel. Plek zat op het parkeerterrein van Biga, maar ouders willen volgens mij tot aan het schoolpoortje met hun auto’s. Want stel je voor dat je tien stappen meer moet doen?! Ik woon in de nieuwbouw vlak… Lees meer »
Akkie

Overigens om op Raarrrrr te reageren> De school stond er al voordat de Cranenburgsestraat tot rondweg werd gebombardeerd. Dusse…. wij (bewoners Cranenburgsestraat) hadden het ook liever anders gezien, zo’n lol is het niet om al dat verkeer (vooral vrachtverkeer) langs je huis te zien denderen hoor!

FM51

Akki heeft het er over dat ze rijden als gekken op de cranenburgsestraat.
Ik denk dat dit sterk overdreven is.
Er zitten zoveel verhogingen , slingers enz in de cranenburgsestraat dat wanneer je als en gek die straat over zou proberen te rijden je al voor de helft op je kant ligt.

Op 112 Groesbeek kan ik er de afgelopen jaren geen melding over vinden.

wpDiscuz