[GR2014] “PvdA en VVD krijgen ervan langs”

De regeringspartijen PvdA en VVD gaan het zwaar krijgen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Dat voorspelt Binnenlands Bestuur op basis van een peiling van I&O Research onder 10.500 kiezers.

Overige landelijke partijen stabiel

Beide partijen verliezen volgens de peiling een kwart van hun aanhang. Tijdens de raadsverkiezingen in 2010 kreeg PvdA gemiddeld 15,7% van de stemmen en de VVD 15,5%. In de MUG-gemeenten lagen die verhoudingen anders; de PvdA was in 2010 vooral in Millingen (37%) en Ubbergen (27%) groot. In Groesbeek zat de PvdA tegen het landelijk gemiddelde aan. De VVD haalt doorgaans in Millingen, Ubbergen en Groesbeek zo`n 10% van de stemmen binnen. Bij de overige landelijke partijen zijn er volgens Binnenlands Bestuur niet veel verschuivingen te zien.

“Lokalo’s winnen”

De verwachting is dat de lokale partijen een grote winst gaan boeken. Dit bleek eerder ook al uit een peiling van Maurice de Hond. “De lokale partijen kunnen naar verwachting rekenen op steun van zo’n 30 procent van de kiezers; een winst van ruim 4 procent ten opzichte van vier jaar geleden”, schrijft Binnenlands Bestuur. In de MUG-gemeenten lag dit percentage in 2010 al tussen de 35% en 45%. Partijen als PVV en SP doen in veel gemeenten, waaronder de MUG-gemeenten, niet mee. De mensen die op landelijk niveau op die partijen stemmen, zullen tijdens de verkiezingen thuisblijven of op een lokale partij stemmen.

Politiek Den Haag heeft invloed

De invloed van de landelijke politiek op gemeenteraadsverkiezingen is nog steeds groot, zo blijkt ook uit deze peiling. Meer dan de helft van de kiezers zegt dat hetgeen zich in ‘Den Haag’ afspeelt van invloed is op het stemgedrag. Vooral “niet-stedelijke” mensen bepalen hun stem op basis van hetgeen zich in de lokale politiek afspeelt.

De verkiezingen in de MUG-gemeenten zijn vanwege de herindeling op 19 november 2014. Het overgrote deel van het land mag deze maand, op 19 maart, al naar de stembus. Er wordt volgens diverse peilingen nog steeds een opkomst van minder dan 50% verwacht.

Stats_GRverkiezingen_MUG_DGB
Overzicht verkiezingen MUG-gemeenten 2002 t/m 2010. Klik op het plaatje voor een groter formaat!

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.

Bron: DeGroesbeek.nl, Binnenlands Bestuur

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 4 maart, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 73 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Stemmer

Er zouden eigenlijk alleen plaaatselijke partijen moeten zijn bij gemeenteraadsverkiezingen,en landelijke bij kamerverkiezingen.

Anne

Ben het eigenlijk wel met stemmer eens. De landelijke politiek is nu weer even actief in het land en gaan eind van de maand weer over tot de orde van de dag.
Denk dat de lokale bestuurder, mits aantoonbaar capabel, enig opleidingsniveau is gewenst, meer kan betekenen.
Ga juist vanwege het voorgaande dit keer voor het eerst lokaal stemmen, ben Den Haag goed zat.

de nachtboswachter

Hebben ze zelf in de hand gewerkt het vertrouwen is weg bij ons Nederlanders kijk alleen maar al in Groesbeek de ze komen al van over de grens hun zeggenschap uiten over Groesbeek en van elders de politiek hier proberen te sturen en aan gesteld als wethouder of raadslid te gek voor woorden we hebben het steeds over de naam Groesbeek maar laat de politiek ook Groesbeeks blijven.

www.hanspeters.eu

Deze partijen maken inderdaad dit land kapot, dus een dikke nederlaag zou terecht zijn.

de nachtboswachter

Hans die peter Leenders woont in Duitsland en zit in de Groesbeek sen politiek hoe kan dat leg dat maar eens uit juridisch kan het al niet en of het wettelijk geoorloofd is vraag ik mijn ook af en vele mensen hebben het hier ook steeds over ik denk dat ik in Duitsland niet aan de bak zou komen ze zien me al aankomen.

www.hanspeters.eu
Een raadslid moet in de gemeente wonen, waar die lid is van de gemeenteraad. Een carrousel lid niet, dat stond in het regelement van orde. Peter heeft op de kieslijst van die club gestaan en mag dus conform dat regelement aanpassen. Tijdens de raad van december, kwam die club met een voorstel tot aanpassing van hetzelfde regelement. Er zouden leden in de carrousel moeten kunnen zitten die niet op de kieslijst gestaan hebben, daar had ik de beslissende stem. Ik heb tegen gestemd en het voorstel is verworpen, bij de nog te kiezen raad, komt dit voorstel weer aan de… Lees meer »
stom

@ nachtboswachter hoezo niet? hij is nederlander waar hij wond boeit niemand.Hoeveel nederlander of duister werken hier of da.

stom

sorry duitser

jannie

Dussssss, stem op een plaatselijke partij met bedoelingen om t hier op de rit te krijgen.Is niet zo moeilijk hoor…

de nachtboswachter

Jannie heeft wel gelijk Dusssss stem op een plaatselijke partij nou ik stem sociaal Groesbeek en Stom ik begrijp het even niet leg het eens even duidelijken uit. Hans er word wel opvallend veel verworpen dus met andere woorden dan komt het in de prullenbak.ben benieuwt bij de nog te kiezen raad.

horst

Ik vind de landelijke en gemeentelijke verkiezingen politiek twee totaal verschillende items. Bij landelijke verkiezingen is het criterium: wat doet een partij voor mijn land? Maar bij gemeenteraadsverkiezingen is het juist belangrijk wat politici doen voor de gemeente waarin ze zijn gekozen. Vandaar dat mijn keuze bij landelijke verkiezingen totaal verschillend is dan die van de gemeenteraad.

www.hanspeters.eu

Dat is mijn keuze dan ook @horst

horst

Wij zijn het eens, Hans!

horst

Ik heb zijn commentaren en visie op deze site en op zijn eigen website de afgelopen maanden aandachtig gelezen. Heb vanaf het begin op een andere – specifiek Groesbeekse – partij gestemd, maar ik ga nu voor Hans Peters. Ik hoop velen met mij. Wie VOLGt?

Johnny

Sowieso niet meer op de nu zittende coalitie stemmen, verder zal het mij benieuwen waar de lokalepartijen voor staan tegen die tijd.
SPAAN en THIJSSEN en C.S.kunnen vast uitkijken naar ander schnabbelwerk

www.hanspeters.eu

Johnny, wij zijn hier hard over aan het werk, maar Den Haag gooit steeds meer op ons bordje. Met andere woorden een verkiezingsprogramma van wie dan ook moet wel reëel zijn. Dat zal en daar ben ik eerlijk in nog een hele kluif worden, we doen ons best en volgende week donderdag gaan we hiermee verder. Het programma zal niet eerder af zijn dan tegen de verkiezingen. Gelukkig al geloof ik het niet zitten we onder de 3% regel van Brussel.

Veteraan
De huidige coalitie is na de vorige Raadsverkiezingen achterover gaan leunen en zich in de rol geplaatst van JA knikken tegen alles wat Sjaak van de GVP voorstelde, geen dualisme, vaak met een vleugje partijdigheid naar vriendjes toe. Daardoor is iets helemaal mis gegaan in Groesbeek: VERTROUWEN in het bestuur! De PVDA deed er nog een schepje bovenop door zijn Duitse Carrousel-lid te handhaven in de partij, een discussie die wel tot het einde zal duren. De gehele PVDA fractie in Groesbeek heeft gefaald door zich achter B&W te verschuilen bij de heikele onderwerpen, geen eigen voorstellen of kritische vragen… Lees meer »
Marcel Poelen
B&W en gemeenteraadsleden gaan dit jaar weer om het hardst roepen dat kiezers belangrijk zijn. Betrokkenheid bij de plaatselijke politiek, het werk van Raadsleden, uw stem bij de herindeling. Uw stem telt zal vaak gezegd worden. Dat zie ik dus vaak anders gebeuren! In de aanloop naar de verkiezingen zijn stemmen belangrijk, het jachtseizoen is al weer geopend, sommige partijen moeten nog op stoom komen. De orders bij rozenkwekers en makers van posters & goodies zijn al geplaatst, partij budget wordt daar royaal voor vrijgemaakt. Dan eerst het jaar voor de Raadsverkiezingen. Namens een 450 tal ondertekenaars van bezwaarschriften heb… Lees meer »
Ben.Helder
Beste marcel, Mijn kalender geeft het jaar 2014 aan maar gezien de dagelijkse praktijken van dit gemeentebestuur lijken het de jaren 50 wel. Het is in Groesbeek nog steeds van :”luister en huiver” Thijssen en het volledig op hem afgestemde gemeentelijke apparaat stellen’Tja, zo hebben wij het ooit opgeschreven en regels zijn regels. De waarnemend burgemeester wekt de indruk zich niet te willen branden aan deze heikele toestanden. Hij schoot schielijk de zaal uit bij de aanvang van de laatste caroussel-vergadering. Maar wel een mooie nieuwjaarspreek over de noodzaak van participende burgers. Nou, hij wordt op z’n wenken bediend, nietwaar!… Lees meer »
Ben.Helder

O ja, Marcel, je merkte op dat de gestaalde kaders van GPV , Pv/dA en VOLG op dit forum niet reageren.
Ik vermoed dat bij deze personen het inzicht dat er een internet bestaat, nog niet is doorgedrongen.
Waarschijnlijker is dat zij hun stenen tafelen bijwerken met hamer en beitel.
Ook deze personen zullen eens wakker worden en zich de ogen uitwrijven als zij om zich heen zien en ontdekken dat de buurgemeenten om Groesbeek heen welzijn kennen omdat zij naar hun burgers luisteren en voortschrijdend inzicht hebben ingepast in hun beleid.

wpDiscuz