[Upd] Altena-Hettsteeg: bezwaar Groesbeek afgewezen

De gemeente Groesbeek heeft formeel bezwaar gemaakt tegen het dwangsombesluit dat het Ministerie van Economische Zaken eind november vorig jaar heeft genomen.

Verbod werkzaamheden

De gemeente mocht van het ministerie niet beginnen aan de werkzaamheden aan de Cranenburgsestraat voor de openstelling van de grensovergang Altena/Hettsteeg. Als de gemeente dit wel zou doen dan moest zij voor iedere dag dat de werkzaamheden worden uitgevoerd een dwangsom van € 25.000,- betalen. De reden dat deze maatregel werd opgelegd, is om de veiligheid van de beschermde diersoorten (in dit geval de steen- en kerkuilen) te waarborgen.

Overleg

Na overleg tussen het ministerie en de gemeente heeft Groesbeek toestemming gekregen om alsnog aan de voorbereidende wegwerkzaamheden te beginnen. De weg mag echter nog niet worden opengesteld voor auto’s, omdat het ministerie nog steeds van mening is dat autoverkeer ernstige schade kan toebrengen aan de beschermde diersoorten.

Woensdag 19 maart is er in Den Haag een hoorzitting.

Update 18-06-2014, 13:45
Het bezwaar van de gemeente is door het ministerie van Economische Zaken gedeeltelijk afgewezen. De gemeente mag wel verder gaan met de voorbereidende werkzaamheden, omdat deze buiten het broedseizoen vallen. De grensovergang zelf mag voorlopig nog niet open.

Brief met antwoord op bezwaar.

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.

Bron: DeGroesbeek.nl, WMG Groesbeek

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 18 juni, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 41 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering

Laat die grens toch dicht.
Groesbeek zit krap bij kas.

groesbeker

Sjonge sjonge, wat een gedoe zeg met die grensovergang!
Gooi dat ding nu eens gewoon open! Die uiltjes lopen niet over de weg maar VLIEGEN er over heen, let op….., als het probleem met de uil verholpen is verzinnen de aanwonende/milieugroep weer wat anders. Er is een zeldzame mug gezien en die zou zo maar tegen de voorruit van een auto kunnen vliegen……., misschien een tunnel aanleggen of zo??

Fortuna007
Ik zeg open die grens, laten we eerlijk zijn, de zandweg die verbonden is tussen grafwegen en de ketelstraat loopt een paar kilometer langs het bos, die dieren hebben vele malen meer te lijden dan die uilen die ik nog nooit daar gezien heb, en ja woon er zeer dicht bij, woon ook aan deze weg!! gewoon open, dat met die uilen is gewoon verschrikkelijk overdreven!! Ik kan vele redenen geven, als we dan over zielige dieren gaan beginnen, ga dan eerst maar eens de legbatereien aanpakken waar 300.000 zielige kippen de hele dag verkrampt eieren moeten leggen !!! dat… Lees meer »
Wielly

Maak dan de Ketelstraat ook dicht want daar wonen mensen
die onder de auto kunnen komen .Wat een flauwe kul alle maal

de nachtboswachter

De mensen die er op tegen zijn weten weinig van uilen een uil ziet beter dan wat voor ander dier ook gewoon open gooien . het zijn uilskuikens die heer op tegen zijn ook het spoorpaadje moet op geknapt worden daar zijn ze ook op tegen om dat de gladden slang dood gereden kan worden nonsens dan kun je alles wel afsluiten. Rondt het bos.

Realist

De gemeente Groesbeek wil de overgang wel open, het ministerie heeft dat echter tegengehouden. Wil iedereen dan dat de gemeente een boete van €25.000,- per dag moet betalen?
Van mij persoonlijk had die overgang nooit open gehoeven, maar er is nu eenmaal anders besloten.

Peter

De gemeente weet al sinds 1999 dat daar dieren voorkomen die op de Europese lijst van beschermde diersoorten staan. Het ministerie kan ontheffing verlenen als de gemeente aantoont dat deze extra autoverbinding naar Duitsland (via Altena) nodig is. Dat aantonen van de noodzaak lukt maar steeds niet omdat het besluit tot openstelling een POLITIEK besluit was: raadsleden dachten hiermee op een simpele manier wat extra stemmen te winnen.

Janny

Gemeente Groesbeek hou toch eens op met dit zinloze, onnodige en geldverslindende prestige-project Altena-Hettsteeg! Weten jullie niks beters te doen met ons belastinggeld.

Hans1

Het hele verhaal over uilen is bijzaak want wat is de noodzaak om deze overgang toegankelijk te maken voor autoverkeer?? Juist ja, helemaal niets!!
Totaal overbodig.

Realist

@hans1 en Peter, totaal overbodig. Geen enkele objectieve noodzaak. Enkel voor emigranten die goedkoop in Duitsland willen wonen maar geen raad weten om elke dag via een korte route zo snel mogelijk in Groesbeek te komen.

open die grensovergang, en zo snel mogelijk.

de horst

voor de mensen op de horst was dit vroeger gewoon een grensovergang.
maar door allerlei omstanders, omwonende is deze gesloten.
ik heb er in het verleden veelvuldig gebruik van gemaakt
al was het maar ff om de lotto weg te brengen.
voor aanwonende in de omgeving hoeft de doorgang niet zo nodig. maar voor wie dan wel ?
ik denk alleen voor die gene die in kranenburg wonen en kinderen op school hebben in groesbeek ( de horst)
dan zeg ik gesloten houden maar dan ook echt gesloten houden.
en niet zoals nu dat er met een suv of andere auto, bus wel een overgang is.

henk

Tja,als je er woont krijg ge idd. wel meer verkeer door je straatje. Maar daar zijn dan weer regels voor verzonnen. Kwa natuur, het scheelt een aanzienlijk aantal kilometers voor de Groesbekers dan over Wyler te rijden. Kwa uilen, ieder dood dier is zonde dat plat gereden word, tenslotte zijn wij ooit in het territorium van de dieren gekomen en niet andersom. Maar om er nu alles voor te lijken wijken, onzin. Mocht het windmolenpark doorgaan zullen er veel meer dieren sneuvelen. Gewoon open die grens, en ons allemaal netjes aan de verkeersregels houden.

Veteraan

De gemeente gaat weer een tik op de vingers krijgen van de RvS.
Ik snap dat Sjaak Thijssen straks binnendoor even naar Kranenburg wil om daar goedkoop boodschappen te doen als Hennie Eikholt zijn GVP winkelwagentje maar duwt. Sjaak; dat kan ook bij de AH in het centrum of de Lidl bij de Hoeve, overal gratis parkeren en geen uil die het ziet.
Zelfs Peter Leenders van de PVDA haalt boodschappen in Duitsland, moet die ook nog binnendoor naar zijn EX-dorpsgenoten.
Dat stukje Groesbeek blinkt uit door landelijke rust, wandelen en fietsen is daar prachtig, houden zo!

truus

Het word tijd dat het geklets over is en de straat open

treffers2

truus ben het met je eens.

www.hanspeters.eu

In feite ben ik voorstander van openstelling. Ik vind het onbegrijpelijk dat uilskuikens in Duitsland niet beschermd zijn en in Nederland wel. Indien je zo vaak naar de rechter moet om je gelijk te halen, is het misschien beter om uit te zien naar een alternatief. Zo zou de verharding van het laatste stukje Ketelstraat een alternatief kunnen zijn. Indien ik me echter niet vergis is Kranenburg echter al met de weg op Duits grondgebied begonnen. Kranenburg is overigens voor openstelling van meerdere grensovergangen. In april treffen wij als gemeenteraadsleden van beide gemeentes elkaar in Grafwegen.

Fortuna007

De gene die er tegen zijn, rijden daar straks het meeste 😉

Paul

Als je de Ketelstraat verhard als alternatief krijgen ze voor de zoveelste keer hun zin om het weer op te schuiven,al zullen de direct aanwonende daar wel blij om zijn want als de zoveelste daar over dat zandpad komt scheuren kun je die huizen niet meer zien van de stof maar die mensen hoor je niet klagen,en bij onze woning zitten ook steenuiltjes en die broeden daar ook al enkele jaren.

www.hanspeters.eu

Paul, ik denk dat je gelijk hebt, sterker nog en dat heb ik al eerder verteld. Op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen in 2010, was ik onze borden bij de stemlokalen aan het ophalen. Ik kwam vanuit Kerstendal over de Lagewald naar de Mallemolen. In die bocht bij de manege, vloog een kerkuil rakelings voor mijn auto langs. Kortom die dieren zitten overal, het zijn overigens machtige dieren om te zien. Moeten we nu de Lagewald ook af gaan sluiten?

wpDiscuz