Bevrijdingsmuseum op zoek naar mode uit de oorlog

Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek is op zoek naar mode uit de periode van de Tweede Wereldoorlog en de wederopbouw.

Mode_Bevrijdingsmuseum_2014-IISG
De “New Look” rokken. Foto en rechten: Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG).

Het doel is om bijzondere stukken niet verloren te laten gaan en om de modestijlen van toen een tweede leven te geven in het museum. Deze actie vindt plaats in het kader van de tentoonstelling ‘Van Drees tot Frank Sinatra’. De jaren van wederopbouw na WO2, die in het Bevrijdingsmuseum te zien is t/m 24 augustus 2014.

De tweede helft van de jaren ’40 en het begin van jaren ’50 zijn ongemeen boeiend. Ingeklemd tussen het einde van de oorlog, de periode van economische voorspoed, de verzorgingsstaat en de consumptiemaatschappij, vormen deze jaren een belangrijk scharnierpunt in de 20e eeuwse geschiedenis en het culturele erfgoed. De nieuwe mode die opkwam na 1945 is een onderdeel van dat erfgoed. De rokken werden breder, de tailles smaller. De ‘New Look’ rokken van Christian Dior werden door heel Europa en de Verenigde Staten populair. Een bijzondere periode in de modegeschiedenis.

Het Bevrijdingsmuseum is op zoek naar mode en accessoires uit de periode van de oorlog én de wederopbouw. Dames- en herenmode, kindermode, uniformen, naaipatronen, modetijdschriften, schoenen, lingerie, hoeden etc. Alle mode uit de jaren ’40 en ’50 is welkom! Op 26 maart van 10.00-17.00 uur zitten de conservatoren in het Bevrijdingsmuseum klaar om uw materiaal te beoordelen en als schenking in ontvangst te nemen. Het materiaal zal in de toekomst waar mogelijk in het Bevrijdingsmuseum tentoongesteld worden, dan wel gepresenteerd in een modeshow over de Tweede Wereldoorlog en de wederopbouw.

Info

Locatie: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945
Adres: Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek
Datum: 26 maart 10.00-17.00 uur
Informatie: 024-3974404; www.bevrijdingsmuseum.nl; [email protected]
Facebook: /Bevrijdingsmuseum
Twitter: @bevrijding

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 18 maart, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 1 reactie »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
de nachtboswachter

De zal best hier en daar nog kleding op zolder liggen uit die tijd.

wpDiscuz