Reminder: Zomertijd 2014

In de nacht van zaterdag 29 maart 2014 op zondag 30 maart 2014 zal de klok om 02:00 uur één uur vooruit gedraaid worden.

In de zomer komt de zon zo vroeg op dat het al licht is terwijl de meeste mensen nog slapen. Door de klok te verzetten lijkt de zon later op te komen en weer onder te gaan. Hierdoor is het ‘s morgens langer donker, en blijft het ‘s avonds juist langer licht. De periode van daglicht komt zo beter overeen met de periode waarin de meeste mensen wakker zijn. De gedachte achter zomertijd is dat men zo zou kunnen bezuinigen op (elektrische) verlichting. Het energiebesparende effect van zomertijd is echter omstreden.

Mensen hebben moeite zich aan te passen aan wijzigingen in het dagritme. Vooral kinderen, ouderen en avondmensen hebben hier last van, waardoor ze in de week na de aanpassing oververmoeid kunnen raken. In 2007 hebben wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen, in samenwerking met de Ludwig-Maximilians-Universiteit München, aangetoond dat de zomertijd een langdurig en behoorlijk groot effect heeft op de biologische klok van de mens.

De zomertijd eindigt op zondag 26 oktober 2014 om 03:00 uur. Dan kan men de klok weer één uur terugdraaien. De wintertijd begon vorig jaar op 27 oktober.

Bron: DeGroesbeek.nl, Wikipedia

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 29 maart, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 6 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
de nachtboswachter

Nou ik heb geen moeite met mijn biologische klok ik word van zelf wakker en denk er niet aan om alles een uur vooruit te zetten.klok telefoon en noem maar op.nonsens.

bellefante

Maar iemand die werk heeft daar wel last van

Muts

Dan hoef jij zeker niet te werken?

Henk

waarom niet gewoon eerder die zomertijd inschakelen. In canada bijv. is het al 2 weken geleden gebeurt. En zeker met dit prachtige voorjaar zou 1 uurtje langer licht toch geweldig zijn geweest. En ik kan het me zeker voorstellen dat mensen hier van bij moeten komen zelfs de huisdieren merken het. Wel lekker als je nachtdienst hebt 1 uurtje minder werken, maarja de vroegedienst moet er 1 uurtje eerder uit. Elk voordeel heb zˋn nadeel.

bellefante

Ik wel muts

de nachtboswachter

Er word de mensheid van alles op gelegd gelukkig zijn er nog landen die niet mee doen de reacties die ik hier op krijg kan ik nu al in vullen.

wpDiscuz