Grote kennisbehoefte over aanpak ouderenmishandeling

Onder de naam ‘Ouderen in veilige handen in Gelderland-Zuid’ slaat de regio de handen ineen tegen ouderenmishandeling. Deelnemers aan het project zijn onder meer gemeenten, GGD, Steunpunt Huiselijk Geweld, (thuis)zorginstellingen, welzijnsinstellingen en vrijwilligersorganisaties.

Een eerste, digitale enquête onder vrijwilligers en zorgverleners laat een grote behoefte aan kennis zien. Op verzoek van de regionale stuurgroep zette het Verwey-Jonker Instituut een anonieme, digitale enquête uit onder vrijwilligers en zorgverleners. Maar liefst 843 personen vulden de Barometer Ouderenmishandeling in. 60% van de ondervraagden vindt het zeer urgent dat er een lokale aanpak komt tegen ouderenmishandeling. En dat is precies wat het project wil bereiken.

‘Dat komt in mijn omgeving toch niet voor?’

Ouderenmishandeling is een serieus probleem. Naar schatting wordt 1 op de 20 ouderen mishandeld door partners, familie, huisvrienden of zorgverleners. Bij de term ouderenmishandeling denken de deelnemers aan de Barometer het eerst aan lichamelijke en psychische mishandeling, verwaarlozing en financiële uitbuiting. Eén deelnemer schrijft ‘Je eerste gedachte is: Dat komt in mijn omgeving niet voor. En je gaat er over nadenken en je komt tot de conclusie dat het vaker voorkomt dan je denkt.”

De ondervraagden die met ouderen werken, erkennen het probleem dus wel. Maar 1 op de 6 deelnemers weet niet wat hij moet doen als hij signalen van ouderenmishandeling herkent. En dat terwijl 11,7% van de ondervraagden zeker in aanraking is gekomen met ouderenmishandeling en 24,8% vermoedelijk.

Praat erover: Steunpunt Huiselijk Geweld

Het project in Gelderland-zuid is ontstaan in navolging op het landelijk actieplan ‘Ouderen in veilige handen’ van de staatssecretaris van VWS, samen met de minister van Veiligheid en Justitie. Het regionale project richt zich op het stoppen van ouderenmishandeling door signaleren, melden en behandelen. Maar ook op het voorkomen van nieuwe gevallen door preventie en het signaleren van risicovolle situaties. Het is van groot belang mensen die met ouderen werken situaties van overbelasting tijdig herkennen en voorkomen dat ze uit de hand lopen. Overbelasting, ontspoorde zorg en opzettelijke mishandeling bevinden zich op een geleidende schaal waarbij het zaak is op tijd in te grijpen. Ingrijpen kan door erover te praten of te melden.

Bel het Steunpunt Huiselijk Geweld (0900) 1 26 26 26.

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 25 maart, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 9 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
de nachtboswachter
Ja in Nederland is zeker spraken van ouderen mishandeling en zeker op het geestelijke vlak onze regering en onze politiek.kijk alleen maar naar het feit dat ouderen flink moeten in leveren.pension zorgverzekering sluiting zorgcentrum bejaardezorg daar moet men met de poten afblijven.steeds meer ouderen ver eenzame en houden er geestelijken problemen van over of zien het niet meer zitten en krijgen lichamelijke klachten we moeten deze doelgroep niet in de put laten zitten.maar echt gaan helpen en niet al het geld naar het buitenland sturen maar eerst eigenvolk helpen en de punten op een rij krijgen in eigen land en… Lees meer »
sjaanwilslaan

Nachtboswachter ik weet niet of je die lappen tekst typt zodat andere ze kunnen lezen, maar er is echt geen touw aan vast te knopen.

de nachtboswachter

Sjaanwilslaan dan ga je school geld maar terug vragen.

FM51

Helemaal eens met sjaanwilslaan
Wat een onsamenhangend gewouwel.

de nachtboswachter

Nou als je goed leest en er een totaal plaatje van maakt is er niks mis mee.en het ook begrijpt wat ik er precies mee zeggen wil naar apen is makkelijker maar goed lezen is er bij sommige niet bij.en als je het beter weet waarom zet je er dan zelf geen mening op. terwijl je wel de moeite neemt om aandacht te trekken om iemand te wijzen op het feit dat het gewouwel is trouwens het woord gewouwel nooit van gehoord.zelfs de namen zijn niet relevant toch leuk dit soort kritiek.

Marcel Poelen
ik herken wel iets in het actuele van dit onderwerp. Zelf ben ik jaren mantelzorger geweest voor mijn moeder. Ik heb dat gedaan met andere familieleden, vrienden en vrijwilligers van Zorgboerderij Buitenleven op de Klos. De start van dit item op degroesbeek.nl heeft iets negatiefs; kennis over aanpak ouderen mishandeling? Het zelfde onderwerp kan ook bespreekbaar worden gemaakt met de vraag; hoe kan ik goed voor mijn ouders zorgen als zij daar in hun levensfase behoefte aan hebben? Mijn moeder heeft de ziekte van Alzheimer gehad en heeft tot enkele weken voor haar overlijden in haar eigen huis kunnen wonen.… Lees meer »
Realist

@Sjaan; de nachtboswachter tikt inderdaad geen perfecte volzinnen. De strekking van zijn verhaal is echter meer dan duidelijk. Als je dan toch alles perfect wil, zet dan voortaan een ‘n’ achter andere.

sjaanwilslaan

@realist andere kan het best zónder n geschreven worden als er naar groepen mensen verwezen wordt, en niet direct naar concrete individuen.

Maar om die perfecte volzinnen is het uiteraard helemaal niet te doen…

de nachtboswachter

Realist van af nu ga ik perfecte volzinnen plaatsen.En sjaanwilslaan we maken allemaal wel fouten.Als je de berichten goed leest.Fijne week nog aan het weer zal het niet liggen.de groeten.

wpDiscuz