[1 APRIL] MUG-herindeling niet afgeketst

Maandagmiddag publiceerden wij een bericht over het “afketsen” van de MUG-herindeling.

1april_MUG_herindeling
Bron: VNG.

De Tweede Kamer zou tijdens een vergadering tegen het wetsvoorstel hebben gestemd. Als gevolg hiervan zouden Ubbergen en Groesbeek uiteindelijk bij Nijmegen gevoegd worden en als klap op de vuurpijl gaat Millingen naar Kleve. Dit alles is uiteraard niet waar. Van een “draagvlakonderzoek” vanuit de overheid is ook geen sprake.

De Tweede Kamer vergadert in de tweede week van april over de herindeling en zal het voorstel naar alle waarschijnlijkheid, ondanks wat kritiek over het draagvlak, gewoon goedkeuren. De Eerste Kamer moet daarna nog groen licht geven. Uit een schriftelijk verslag bleek al dat een meerderheid positief is over de herindeling. En dit is misschien maar goed ook: niet alleen ontstaat er anders over enkele jaren een gedwongen fusie, maar ook de financiële schade zou bij het afketsen van de MUG-fusie niet te overzien zijn.

Het bericht trok veel lezers, is veel besproken op social media en er is zelfs door andere media over geschreven. De MUG-herindeling leeft en dat dit op DeGroesbeek.nl het onderwerp voor 1 april was, was dan ook niet echt verwonderlijk. De 1 aprilgrap werd door menig bezoeker/social media-gebruiker al wel snel doorzien. De bezoekers die het bericht voor waarheid aannamen waren grotendeels “verheugd” met dit nieuws (sorry).

Wij hebben de “1 april-reacties” even achter gehouden, zodat alleen de serieuze reacties zichtbaar waren. Ook op social media hebben we dit, waar mogelijk, gedaan om het bericht levend te houden. De vele reacties zijn nu alsnog te zien.

Hieronder het originele 1 april bericht. Tot volgend jaar!


TWEEDE KAMER STEMT: MUG-HERINDELING AFGEWEZEN

De Tweede Kamer heeft vanmiddag in meerderheid tegen het wetsvoorstel voor de aanstaande herindeling van de gemeenten Millingen aan de Rijn, Ubbergen en Groesbeek (MUG) gestemd.

Geen_MUG_herindeling_2014-DGB
De MUG-herindeling is afgeketst.

Te weinig draagvlak

De reden hiervoor is dat de Kamer van mening is dat er té weinig maatschappelijk draagvlak voor de MUG-herindeling is, terwijl dit als een belangrijk onderdeel voor een fusie wordt beschouwd. Het kabinet constateerde in november 2013 al dat er geen sprake is geweest van een representatief onderzoek naar het maatschappelijk draagvlak. Toch leek dit in eerste instantie geen problemen op te leveren, want “de inwoners, bedrijven en maatschappelijke instellingen waren voldoende bij het proces betrokken”, stelde het kabinet toen.

Representatief onderzoek: 55% tegen herindeling

Naar aanleiding van de kritiek over de manier waarop de drie gemeenten het draagvlak hebben getoetst, is er in de laatste twee maanden vanuit de overheid alsnog een draagvlakonderzoek gestart om verdere discussie hierover in de toekomst te vermijden. Dit onderzoek moest plaatsvinden vóórdat het wetsvoorstel in de Eerste en Tweede Kamer werd behandeld. Men schrok van de uitkomst: 3000 inwoners van de MUG-gemeenten zijn ondervraagd en 1650 ondervraagden (55%) bleken om uiteenlopende redenen tegen de herindeling te zijn. Het onderzoek is representatief. Dat wil zeggen dat de steekproef net zo is opgebouwd als de MUG-bevolking; met een overeenkomstig percentage man/vrouw verhouding, opleiding, leeftijdsverhoudingen, woonplaats etcetera. Het ondervragen van een paar duizend burgers is, mits goed opgebouwd, statistisch gezien ruim voldoende om een goede afspiegeling van de betreffende bevolking te krijgen.

Berg_en_Dal_gem_Groesbeek
Discussie gemeentenaam zorgt voor ontwrichting.

Vooral weerstand uit Groesbeek: 86% tegen

Met name de inwoners uit Groesbeek waren tegen de herindeling. In totaal zijn er van de 3000 ondervraagden, 1455 inwoners uit Groesbeek ondervraagd (48,5%). Dit is omdat 48,5% van het totale inwonersaantal van de MUG-gemeenten ook uit Groesbekers bestaat. Maarliefst 86% van hen (1243) was tegen de herindeling. Zij voelen zich niet gehoord, vinden dat de fusie voor Groesbeek alleen maar nadelig is (hogere lasten in verband met groot begrotingstekort) en menen dat Groesbeek voorlopig financieel gezond genoeg is om zelfstandig verder te kunnen. De opgelopen discussie omtrent de gemeentenaam draagt óók bij aan het feit dat mensen in de drie gemeenten tegen de herindeling zijn. De onderlinge verstandshoudingen zouden vanwege de gemeentenaam zijn ontwricht.

Lang debat

De PVV en SP, samen goed voor 27 zetels in de Tweede Kamer, betreurden in januari dit jaar dat de bevolking niet voldoende is getoetst en gaven aan dat het onlangs uitgevoerde onderzoek door de overheid “boekdelen spreekt”. De VVD (41 zetels) stond eerst positief tegenover de herindeling, maar heeft maandag aangegeven het voorstel niet meer te kunnen ondersteunen. D66 (12) en de SGP (3) waren ook tegen en daarmee is een meerderheid bereikt. De PvdA bleek na een lang debat uiteindelijk nog wel voor het voorstel te zijn. De partij was samen met enkele andere partijen van mening dat het terugdraaien van de herindeling in dit stadium “de nodige consequenties heeft”. Volgens hen zijn deze consequenties “té groot om de fusie te weigeren”. SP: “Men heeft als gemeente al voorgesorteerd op deze herindeling, waardoor de uitholling heeft plaatsgevonden en er dus eigenlijk bijna geen weg terug meer is”. De SP vond dit onverstandig, omdat de herindeling pas definitief is als beide kamers zich er over uit hebben gesproken.

Alles voor niets…

De MUG-gemeenten zouden, als de Eerste en Tweede Kamer het wetsvoorstel vóór de zomer goed hadden gekeurd, per 1 januari 2015 fuseren. De eerste stap naar de fusie werd in maart 2012 gezet, de definitieve stap was in december 2012. Nu, 15 maanden later, lijkt de herindeling alsnog af te ketsen. Het lange proces is daarmee voorlopig voor niets geweest en hoe het vervolgtraject er nu uit gaat zien is nog niet bekend.

Eventueel vervolgtraject: Groesbeek naar Nijmegen, Millingen in problemen

Een samenvoeging met een andere gemeente kan door de overheid, ondanks het ontbreken van draagvlak, gedwongen worden. Dit is echter alleen het geval wanneer een gemeente niet zelfstandig verder kan gaan, zoals Millingen. “Ubbergen, en uiteindelijk ook Groesbeek, komen in dat geval over enkele jaren waarschijnlijk bij Nijmegen. Voor Millingen moet er direct een oplossing gezocht worden. Zij zullen misschien bij Kleve worden gevoegd, vanuit daar is er grote interesse. Er is wel een probleem, omdat Kleve in Duitsland ligt”, laat een woordvoerder weten.

Groesbeek_wapen_2014-DGB
Groesbeek blijft voorlopig Groesbeek..

De drie gemeenten komen later deze week met meer uitleg en informatie.

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 1 april, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 173 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Treffersfan

Wat ligt die er ‘dik bovenop’. Morgen meer informatie?

1 april

..en toen was het 1 april…..

Bart

1 april!

Topic

het is morgen toch pas 1 april??

stom

Mooi zo.

1 april

Hans1

Gelukkig is het morgen pas 1 april anders hadden veel mensen dit als een misplaatste grap gezien maar…..HOERA geen fusie en geen Berg en Dal!!!!!!!!!!!!!

De Kuier.

Misschien morgen meer duidelijk?????????????

Bruukse

1 April zeker?

toppie

Ik als inwoner van Groesbeek ben er zeer blij ermee
Ook wil ik Sociaal Groesbeek bedanken voor de inzet ervoor dat Groesbeek ook Groesbeek blijft .Denk aan de handtekening actie van deze party
Want waar was de rest van de party in Groesbeek
Nergens
Nogmaals sociaal Groesbeek bedankt voor de inzet

Piet.

Waarom niet meteen een uitleg van de 3 gemeenten,ze moeten er zoals altijd weer eerst een nachtje over slapen.

och och wat trappen jullie er weer in. Denk toch eens na!!!!

Ben.Helder
Beste Groesbekers, Van harte proficiat met het afblazen van de herindeling en dat Groesbeek in handen van de Groesbekers BLIJFT! Wat een geweldig resultaat! Sociaal Groesbeek die als enige streed voor het behoud van Groesbeek BEDANKT VOOR JULLIE INZET! Jullie waren glashelder en verwoordden dat in het onderzoek dat de SP eerder in de 2e kamer aanvroeg. In de politieke arena stonden jullie heel vaak alleen. De zelfgenoegzaamheid van Groesbeekse Vriendes Politiek droop er telkenmale van af en was niet om aan te zien. Maar, wie het laatst lacht, lacht het best! Het toont ook het complete failliet aan van… Lees meer »
de horst

mooi en nu gauw verkiezingen dan kunnen er tenminste er een paar uitgedonderd worden.

peetie

In millingen denken ze dat het een1april grap is

Is dit een 1 april grap?

Millingenaar

1 april?

Marcel Poelen

1 april fun van deGroesbeek.nl?

Harrie Derks.

1 april grap maar dan een dag te vroeg geplaatst.

wpDiscuz