Movie Night in het Bevrijdingsmuseum

Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 toont dinsdag 15 april a.s. een serie bijzondere promotiefilms van het Marshall Plan.

Movie_Night_Bevrijdingsmuseum_BMG
Foto: Archief Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945. Rechten: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945.

De dromen van een verenigd Europa, democratie en vrije handel werden in het zonnetje gezet door de Amerikaanse filmmakers die in de jaren van de wederopbouw de ene na de andere promotiefilm uitbrachten. Van serene stukjes kunstfilm tot flitsende reclamespots.

Ter promotie van het Marshall Plan werd de grootste reclamecampagne in vredestijd tot dan toe opgezet. Er werden talloze publicaties en filmpjes gemaakt over de vrijgevigheid van de Amerikanen en de voordelen van vrije handel. Maar ook over samenwerking in Europa. De promotie ging ook van Nederland naar de Verenigde Staten. Daar moesten Amerikanen overtuigd worden dat hun belastinggeld niet voor niets weggegeven werd. Daarom werden bijzondere portretjes gemaakt van de wederopbouw in Nederland, door de ogen van bijvoorbeeld kaasmakers, fietsenmakers en zeepfabrikanten.

Het programma van de avond is samengesteld door Frank Mehring, hoogleraar American Studies van de Radboud Universiteit. Hij zal de films inleiden en een kijkje bieden in de processen achter deze bijzondere films. Waarom stak de Verenigde Staten zoveel geld en energie in het adverteren van het Marshall Plan? Wat maakte de filmpjes zo succesvol?

De films worden vertoond in het comfortabele bioscoopzaaltje van het Bevrijdingsmuseum, waar de authentieke stoelen geplaatst zijn van de voormalige Scalabioscoop die begin jaren ’50 in Nijmegen werd gebouwd. U ziet dus wederopbouw films in de stoelen van een wederopbouw bioscoop. De introductie bij de films is in het Engels. De meeste films zijn Engelstalig zonder ondertitels.

Info

Datum en tijd: Dinsdag 15 april 2014 van 19.30-22.00 uur (zaal open vanaf 19.00 uur). 
Locatie: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945. Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek. 
Reserveren noodzakelijk: 024-3974404, [email protected]
www.bevrijdingsmuseum.nl
Entreeprijs: € 5,00 p.p. MK  geldig.

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 5 april, 2014 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Movie Night in het Bevrijdingsmuseum

Reageren is niet toegestaan.