Dorp Vol Muziek Festijn: ode aan Hent van Ton

Tijdens het Groesbeek, Dorp Vol Muziek Festijn 2014 dat op zaterdag 12 april georganiseerd wordt in Cultureel Centrum De Mallemolen zal er naast een groot aantal optredens van Groesbeekse artiesten ook een ode gebracht worden aan de in 2010 overleden Groesbeekse muzikant, liedjesschrijver en buutreedner Henk Gerrits, voor velen beter bekend als “Hent van Ton”.

Er wordt die avond even stil gestaan voor hetgeen hij voor de Groesbeekse muziek heeft betekend. Zo zullen er door diverse Groesbeekse artiesten enkele liedjes van Hent worden gezongen.

Hent van Ton

Hent werd geboren in 1932 en zoals vele Groesbekers in die tijd ging hij na de lagere school om in de schoenfabriek te werken. Hent maakte ook muziek. Zijn eerste bandje dateert van ongeveer 1948 en dat was het Groesbeeks Hawaï Trio, waarin hij samen met Triena Janssen en Lambert Janssen met name de in die tijd populaire Hawaï muziek speelde. Verder werd er ook “krontjong”muziek gespeeld. Deze uit Indonesië afkomstige muziek lag in Groesbeek ook goed in het gehoor.

In 1960 werd het orkest “The Show Stars” opgericht. De leden van het dans – en showorkest bestonden uit Lambert Janssen, Willy Janssen, Huub Nillessen en Hent van Ton. Door de vele optredens werd het voor Hent steeds moeilijker om zijn baan op de schoenfabriek aan te houden en besloot hij daar mee te stoppen, zodat het orkest The Show Stars het eerste beroepsorkest van Groesbeek werd.

Rond zijn veertigste kreeg Hent hartklachten en moest hij stoppen met het veelvuldig muziek maken, wat hem erg zwaar viel. Daar hij moeilijk afscheid kon nemen van de muziek werd hij buutreedner en vooral liedjesschrijver en solozanger. Vele Groesbeekse liedjes kwamen van zijn hand zoals: ”De Koekeleklef”, “De Zwartwerker” en “Waor zien die jaoren toch gebleven”.

In 1977 zette hij samen met het orkest “Papillon” en Jongerenkoor Groesbeek de carnavalskrakers “De Goldvis” en “Moeder ik vraog ’t oe” op de plaat. Ook deed hij mee aan de LP “Gruusbeks Plat”. Voordragen kon hij ook als de beste. Bij feesten en partijen was hij helemaal in zijn element als het muziek maken in combinatie met het voordragen succesvol was. Het meeste was hij in zijn schik als hij op een leuke manier mensen er tussen had kunnen nemen, vooral als het “voorname” mensen waren zoals de burgemeester, wethouders of andere “hooggeplaatste” uit Groesbeek.

Een ding is zeker en dat is dat hem de eer toekomt dat door zijn toedoen de Nijmeegse Vierdaagsefeesten zijn ontstaan. The Show Stars zaten al jaren tijdens de carnaval en kermis in café Toon van Donk in de Hertogstraat in Nijmegen. Maar tijdens de Vierdaagse was er in Nijmegen nagenoeg niets te doen en op een keer vroeg de uitbater aan het orkest of ze niets konden proberen tijdens de Vierdaagse, want er lopen ’s avonds genoeg mensen op straat. Er werd afgesproken dat het orkest op die basis zou spelen dat als er om 22.30 uur nog geen publiek was zij naar huis mochten en de helft van de gage zouden ontvangen. Toen er om 22.00 uur nog niemand binnen was besloot Hent om zijn clownspak aan te trekken en liep al spelend op zijn klarinet door de stad. In een mum van tijd liepen de mensen achter hem aan en lokte hij als “de rattenvanger van Hamelen” het publiek het café in en daar bleef het de hele avond mudvol.

Het jaar daarna werd er door een aantal jonge kasteleins een stichting opgericht en de Nijmeegse zomerfeesten waren geboren. Het is niet mogelijk om Hent zijn hele levensverhaal op te schrijven maar een ding is zeker, naast dat hij met het orkest “The Show Stars’ Groesbeek in het land op de kaart heeft gezet, heeft hij veel voor de Groesbeekse gemeenschap betekend. Zoals de vele Groesbeekse liedjes die hij heeft gemaakt en niet te vergeten het plezier dat hij bracht en ook diepe indruk die hij gemaakt heeft met zijn vaak humoristische “voordrachten“.

En zoals hij altijd zei in zijn voordrachten: “ik heb een medaille verdient ter grootte van een wasketel”.

Deelnemende artiesten

Aan het gebeuren op 12 april nemen de volgende Groesbeekse artiesten deel:

Niek Hermsen – Theo Peters – Theo van Blitz – Alt van Huus – Frank en Luc – Leo Wijnhoven – Meta van Doorn – Gabry Pouwels – Willy Claus – Martijn Schmierman – Wim Eijkhout – Alfred Arts – Teetje en Meetje – Huub Arents – Helen Liebers – Perry Stekhuizen Marcel van Kempen – Chain – Jens & Jo – Jan van Tutty – Leff – Tamara Kerkhof – Leo de Kraay en Bernadette , Erica Duo en de nieuwe Groesbeekse formatie Just Play Music.

Het muziekfestijn begint om 20.00 uur en een kaartje kost slechts vijf euro. Deze zijn in de voorverkoop verkrijgbaar aan de receptie van De Mallemolen. Alle artiesten treden belangeloos op. De opbrengst van de avond gaat dit jaar wederom naar de Zonnebloem van Groesbeek. Van deze opbrengst wordt een gezellige muziekmiddag georganiseerd voor de zieken van Groesbeek tijdens de Nationale Ziekendag op 13 september.

De presentatie is in handen van Theo van Blitz.

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 4 april, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 2 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
de nachtboswachter

Ja Hent was een vakman zijn liedjes zijn ook mooi om te horen.

willem 2

Tsja je moet er van houden

wpDiscuz