MUG-herindeling: 1 miljoen extra voor ICT en huisvesting

Groesbeek gaat mogelijk € 1.037.000 extra beschikbaar stellen in verband met de kosten die gemaakt moeten worden vanwege de herindeling met Ubbergen en Millingen. De kosten voor onder andere huisvesting en ICT vallen namelijk hoger uit dan men aanvankelijk dacht.

Logo_MUG_DG1

WABO

Een andere kostenpost is de overdracht van het WABO-takenpakket aan de Omgevingsdienst Regio Nijmegen (ODRN). Daarvoor moet er in de digitalisering van bestaande archieven wel een inhaalslag worden gemaakt. De overdracht kost eenmalig € 560.000,- en levert jaarlijks een structureel voordeel van meer dan € 500.000,- op. Het digitaliseren van WABO-dossiers zou, ook zonder herindeling, op enig moment toch aan de orde zijn gekomen.

Huisvesting

Het nieuwe bestuur en medewerkers zullen per 1 januari 2015 hun intrek nemen in het huidige gemeentehuis van Groesbeek. Dit is haalbaar, maar daarvoor moet het gemeentehuis wel eerst verbouwd worden. De kosten voor huisvesting worden geraamd op een slordige 1,8 miljoen euro, terwijl er tijdens een schatting nog van € 500.000 werd uitgegaan. “Bij de aanvraag van het krediet was het niet mogelijk om een goede inschatting te maken van alle kosten en de hoogte daarvan”, legt het college uit. Opmerkelijk is wel dat wethouders Theo Giesbers en Sjaak Thijssen de voorgestelde aanpassing van de voorgevel (kosten 2 ton) van het gemeentehuis niet zien zitten. “Dit leidt niet tot de beoogde verfraaiing van de gevel aan de Dorpsstraat”, vinden zij.

ICT

Op ICT-gebied werken de drie gemeenten al jaren samen. Om die reden gingen de gemeentebesturen er vanuit dat de herindeling wat ICT betreft geen grote aanpassingen met zich mee zou brengen. Ook dit blijkt verkeerd ingeschat. Er is meer geld nodig vanwege het realiseren van extra opslagcapaciteit en backupmogelijkheden. Daarbij is het samenvoegen van applicaties en daarin opgeslagen gegevens een complex proces, waarvoor een gespecialiseerd bedrijf ingeschakeld moet worden. Tevens zal men het WiFi-netwerk, vanwege het toegenomen gebruik van iPads, laptops en smartphones, verbeteren. De kosten bedragen 1,3 miljoen euro: € 800.000,- meer dan geschat.

Totale kosten

In totaal is er zo`n 4 miljoen euro nodig. Op dit moment is er echter iets meer dan 2 miljoen euro beschikbaar en daarmee is er een tekort van € 1.856.000. De kosten worden tot de herindeling door de drie gemeenten op basis van inwonersaantal verdeeld. De gemeenteraad van Groesbeek wordt om die reden op 24 april gevraagd om een aanvullend krediet van € 1.037.000,- beschikbaar te stellen.

Frictievergoeding

Het Rijk heeft voor de kosten die de gemeenten door de MUG-herindeling moeten maken een frictievergoeding van 10 miljoen euro uitgekeerd. Het geld is er dus wel, maar door deze uitgaven blijft er minder over om knelpunten of begrotingstekorten op te vangen.

Info/voorstel verbouwing gemeentehuis Groesbeek (.PDF-bestand).

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 8 april, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 14 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
henk

hoppa weer 1 miljoen die de Groesbekers op moeten hoesten. Die 10 miljoen die ze gekregen hebben, raakt zo wel heel snel op.
Jammer dat de 1 april grap geen werkelijkheid was.

de nachtboswachter
Dat de voorgevel aan de Dorpsstraat 2 ton moet kosten is ook nonsens.goeien schilders genoeg in groesbeek die geen werk hebben en lang zo duur niet.en groesbeek kan zelf ook mensen aan stellen uit groesbeek en als ik straks burgermeester zou worden.kan ik de inwoners van groesbeek ook nog mee laten profiteren.het heeft de burgers al genoeg gekost.daarbij hebben we al burgenmeesters genoeg die oorspronkelijk uit een ander land komen.daar bij ben ik nederlander ik wil wel nieuwe mensen gaan aanstellen.bij het CDA PVDA GVP VVD GROENLINKS.geld op maken kunnen we allemaal maar er nuttig mee omgaan hou maar.hoor ze… Lees meer »
piet

wij als groesbekers wisten dit toch al,dat dat hele mug gedoetje
Ons alleen maar geld kost
En wat hebben we er aan
En op dat gemeentehuis zitten ze maar te slapen,
Inderdaad jammer dat het een 1april grap was,had het zograag gewild dat het echt was,geen mug

Bart

Wat erg!

Ik schrik hier enorm van en verwacht ook zeker dat alle politieke partijen uit de 3 gemeenten gaan kijken hoe dit zover heeft kunnen komen. Zo een grote overschrijding…..

In deze slechte tijden voor iedereen mag dit gerust een financiële ramp genoemd worden. Hier mag en kan niet zomaar 1,2,3 het groene licht voor gegeven worden.

Betaald zal het moeten worden en de lasten komen vast en zeker indirect bij de burgers en bedrijven terecht.

Wie gaat er verbouwen en leveren: ook bedrijven uit de MUG of….?

ikke

Zijn er ook nog dingen die wel goed ingeschat zijn?

Nick

Voor 1500 euro per jaar heb je 10Tb cloud opslag. Dat moet toch genoeg zijn. Verder een paar wifi routers voor 500 euro. Hoe kom je aan 1,3 miljoen ICT kosten ? Misschien moet de gemeente dit eens openbaar aanbesteden. Met 3 avonden beunen kom je hier al heel ver.

willem

Inderdaad opmerkelijk dat twee wethouders de ingang aan de Dorpsstraat niet zien zitten, en dat het dan toch in het voorstel blijft staan. De (niet gekozen, tijdelijk hier gedropte) burgemeester heeft dus een zwaardere stem in het college dan de wethouders die door gekozen raadsleden zijn benoemd. Laat de burgemeester dan in ieder geval het fatsoen hebben om het standpunt van twee van de drie wethouders te volgen. Maar ja, Keereweer en Spaan zijn allebei PvdA en we weten allemaal dat de Pvda-regenten niet op een paar centen kijken.

willem 2
De nachtboswachtwer zei. Dat de voorgevel aan de Dorpsstraat 2 ton moet kosten is ook nonsens.goeien schilders genoeg in groesbeek die geen werk hebben en lang zo duur niet.en groesbeek kan zelf ook mensen aan stellen uit groesbeek EN ALS IK STRAKS BURGEMEESTER ZOU WORDEN.kan ik de inwoners van groesbeek ook nog mee laten profiteren.het heeft de burgers al genoeg gekost.daarbij hebben we al burgenmeesters genoeg die oorspronkelijk uit een ander land komen.daar bij ben ik nederlander ik wil wel nieuwe mensen gaan aanstellen.bij het CDA PVDA GVP VVD GROENLINKS.geld op maken kunnen we allemaal maar er nuttig mee omgaan… Lees meer »
Nick

nachtboswachter: nachtburgemeester ?

Piet.

Willen jullie MEER of MINDER burgemeesters?

www.hanspeters.eu

Dit kon een blinde zien aankomen, echter de volksvertegenwoordigers van PvdA, CDA, VVD, Groen Links en de GVP voorzagen dit niet. Hoeveel lijken zullen er nog uit de kast komen?

Johnny

Geachte raadsleden, een oproep van een verontruste burger uit Groesbeek.
Ga a.u.b. niet akkoord met dit voorstel, gewoon nee stemmen. Dat hoeft niet zoveel te kosten. Met een aanbesteding ben je voor 1 ton de sjaak, wie is dan spekkoper.

truus

Zoals alles bij de overheid zal ook dit wel weer duurder uitvallen.

karin

dat ze dit met droge ogen durven te zeggen. ik zou de straat volgens mij niet meer op durven…

en 1.3 miljoen voor dat ICT project met backup en wifi? dat is echt veel teveel.

wpDiscuz