Informatieavond over maatregelen natuurgebied De Bruuk

Woensdag 16 april organiseert het Ministerie van Economische Zaken (EZ) in Verenigingsgebouw De Sleutel in Breedeweg een informatieavond over De Bruuk.


Buurtbewoner Bruuk woedend om maatregelen.

De informatieavond is bedoeld voor bewoners, ondernemers en andere betrokkenen en geïnteresseerden bij dit natuurgebied. Tijdens deze bijeenkomst is er een toelichting op de maatregelen om de natuur te versterken in De Bruuk en wat dit betekent voor omwonenden en andere betrokkenen.

De Bruuk is een bijzonder natuurgebied met de Europese status van Natura 2000. In De Bruuk wil het Ministerie van EZ de natuur herstellen en versterken door aanvoer van meer kwelwater. Deze maatregelen kunnen leiden tot vernatting en natschade in de directe omgeving. Dit betekent dat bewoners en grondgebruikers risico lopen op extra natschade aan gebouwen of gronden. Met aanvullende maatregelen wil het Ministerie van EZ mogelijke natschade als gevolg van deze maatregelen voorkomen. Deze aanvullende maatregelen worden in overleg met bewoners en grondgebruikers verder uitgewerkt. Voor de onvoorziene schade komt er een natschaderegeling.

Het Ministerie van EZ is verantwoordelijk voor het beheerplan, hierin staan de maatregelen om de natuur te versterken. De provincie Gelderland krijgt de verantwoordelijkheid voor De Bruuk zodra het plan is vastgesteld. De provincie is vervolgens verantwoordelijk voor het uitvoeren van het beheerplan en voor de aanvullende maatregelen om de extra schade te voorkomen.

Vraaggesprek

De informatiebijeenkomst over De Bruuk in De Sleutel (Bredeweg 71 in Groesbeek) is op 16 april vanaf 19.15 uur (zaal open 19.00 uur) tot circa 21.45 uur. De bijeenkomst start plenair met een vraaggesprek met de heer Ton Schleedoorn van het Ministerie van Economische Zaken en de gedeputeerde Jan Jacob van Dijk van de provincie Gelderland. Na dit plenaire deel is er ruimte voor het stellen van individuele vragen aan de schrijvers van het beheerplan (Dienst Landelijk Gebied, Staatsbosbeheer) en aan medewerkers van de provincie Gelderland.

Over Natura 2000

Natura 2000 is een Europees netwerk van natuurgebieden dat als doel heeft om de planten en dieren in Europa te beschermen en te voorkomen dat de natuur in Europa steeds eenvormiger wordt. Dit is hard nodig, want de rijkdom aan soorten in Europa neemt al jaren in snel tempo af. Ook ruim 160 Nederlandse gebieden maken deel uit van het Natura 2000-netwerk. De Bruuk is een van deze gebieden.

Voor ieder Natura 2000-gebied wordt een beheerplan gemaakt, waarin wordt aangegeven welke maatregelen moeten worden genomen om de natuurdoelstellingen te halen. De Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) is een aanvulling op het beheerplan. Door het uitvoeren van extra maatregelen aan de bron (bijv. een agrarisch bedrijf) en extra maatregelen in het natuurgebied ontstaat ruimte voor verdere ontwikkeling van bedrijven. Met behulp van de PAS kunnen ook in de omgeving van Natura 2000-gebieden weer vergunningen worden afgegeven voor verdere economische ontwikkeling.

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.

Bron: Gemeente Groesbeek

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 12 april, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 18 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
de nachtboswachter
Natuur 2000 zijn jongen gasten die alles denken beter te weten.hun plannen worden achter tekentafels gemaakt. Voorbeeld mulderskop was vroeger een natuurreservaat kosten destijds ruim 3 ton was nog in guldens.toen men in groesbeek en omgeving begon met project heidenrijk lieten ze ook niks van zich horen.het is gewoon een zooitje en alles wat ze creëren is de natuurlijken staat van bos en natuur gebieden om zeep te helpen.kijk wat ze allemaal aan gericht hebben overasselse vennen er staat haast geen boom meer.en in groesbeek word het nog veel erger.en dat alles onder het mom van bescherming van bos dier… Lees meer »
willem 2

Zonder bum kunde wel moi van oe af kieke.
En de groeten aan mahoela.

de nachtboswachter
Willem leer eerst Nederlands en als je het in dialect probeert doe het dan ook goed.en je zult wel niks op hebben met natuur. Maar het milieu gaat langzaam aan naar de kloten.steeds meer ziektes die te maken hebben met onze longwegen krijgen steeds meer vrij spel.ik zal ze niet op noemen.de namen die deze ziekten dragen spreken boekdelen en zijn niet mis.ik ga 16 april hier zeker heen.en zal Jan jacob van dijk van de provincie gelderland vragen stellen en Staatsbosbeheer.met zo’n figuur als jou hebben ze graag te doen dat noemen hun achter jou rug om meelopers.jij krijgt… Lees meer »
willem 2

Alleen een folder daar blijft het niet bij.
Daar doe ik het niet voor.

Ik vind dat de nachtboswachter wel gelijk heeft.
Overal waar de mensen ingrijpen word de natuur een rommel, Ik hen dit zelf meegemaakt in de Ooy, ook daar hebben ze veel kapot gemaakt door in te grijpen in de natuur.
Zelf hebben wij bomen om moeten zagen omdat er dan een speelplaats gemaakt moest worden voor de dassen. natuur moest wijken voor natuur,
dit allemaal door die groentjes die het dan allemaal weten.
Kijk naar het koppeltje ook omzeep geholpen, door de kenners,
Blijf van de natuur af die regelt het zelf, en je bespaart heel veel geld.

Sprookje

Wat doet het stijgende kwelwater met de afvalberg die er ligt?

Die Afvalberg raak je niet meer kwijt sprookje, hier ook weer de mens die ingegrepen heeft in de natuur, hoe rampzalig dan ook.
Als je het kwelwater omhoog brengt, krijg je vanzelf ook dat je de troep in die afvalberg in omloop brengt.
Kijk men heeft de atoomtroep, die kan men ook niet meer afbreken, misschien wat ver gezocht, maar komt op het zelfde neer.
Laat men eerst heel goed nadenken wat men doet, voor dat je ingrijp in de natuur, je maakt meer kapot als je denkt.
Sorry voor de schrijffout het moet zijn Koepeltje.

willem 2

Tsja de kachel moet toch blijven branden.

willem 2

Bomen daar heb je alleen maar last van.
Al die rotzooi in de herfst Zelfs de treinen kunnen niet optijd rijden met al dat blad op het spoor.

de nachtboswachter

Stop er maar autobanden en ouden schoenen in dat vind de buurt leuk en als je wilt kun je ook de rotzooi die de zaagmachines achter laten in de bossen op stoken ze dat de bosbes weer kan gedijen en sporen. Ik vind het nou wel genoeg en kom met iets positiefs.in het voordeel van de natuur. Zoals GER EN SPROOKJE.

Willem je zegt dat jij daar maar last van hebt al dat blad. Een jij denkt niet aan een ander, vroeger moesten de zieke mensen naar Groesbeek voor de gezonde bossen.
Als alle bomen weg zijn is de zuurstof in Groesbeek ook niet meer wat het geweest is.
En dat andere over die treinen die rijden niet in Groesbeek.

willem 2

Wat hebben bomen nou met zuurstof te maken.
Zuurstof is er toch altijd geweest.
Zuurstof zat.

Nou Willem daar zullen we maar niet verder op ingaan.
Ik weet niet hoever jij daar iets van weet.

willem 2

Naturlijk hebben we bomen nodig om planken te zagen.
je kunt er tegen aanpissen maar verder zou ik het niet weten

de nachtboswachter

ALS er geen bomen of groen was hadden we al lang onder de grond gelegen.

piet

Willem2 ga je schoolgeld terug halen

sjaanwilslaan

De Nachtboswachter dat jij nu mensen gaat wijze op hun taalvaardigheid is de wereld echt op zijn kop. Toont wel eens temeer aan hoe ver jouw cognitief vermogen reikt.

@sjaanwilslaan, Helemaal mee eens!! die bos kabouter maakt andere belachelijk om hoe die gene schrijft. De enige hier die niet kan schrijven is hij… Daarbij komt ook nog eens dat hij altijd commentaar heeft op alles en iedereen en hij alles beter weet maar als ik hem dan zie fietsen denk ik toch echt van jonge had je nu toch maar eens een school gevolgd wand hij spoort echt niet!! @nachtboswachter denk toch is een keer na, ik weet dat het lastig is maar probeer het toch eens. en stop anders je kop een keer in een holle boom en… Lees meer »
wpDiscuz