MUG-gemeenten: “accijnsverhoging terugdraaien”

De gemeente Ubbergen heeft, mede namens de gemeenten Millingen aan de Rijn en Groesbeek, de Tweede Kamer een brief gestuurd inzake de accijnsverhoging.

Winkelen_Duitsland_DG1
Volle karren in Duitsland. Foto en rechten: Piet Spanjers/DeGroesbeek.nl.

Accijnsverhoging

Het kabinet heeft per 1 januari 2014 een accijnsverhoging doorgevoerd. De accijns op alcohol is met 5,75% omhoog gegaan en de accijns van LPG steeg met 7 cent per liter. Het accijnstarief van diesel ging met 4 cent per liter omhoog. De accijnsverhoging op tabak is tijdelijk uitgesteld, tot 1 januari 2015, en zal dan met 9 cent per pakje stijgen.

“Bedrijven grensstreek getroffen”

Deze verhoging treft vooral bedrijven in de grensstreek en daar maken de drie grensgemeenten, die per 1 januari 2015 fuseren tot een nieuwe gemeente, zich zorgen over. Paul Wilbers, burgemeester van Ubbergen, heeft de brief opgesteld en laat aan de Tweede Kamer weten dat vooral de midden- en kleinbedrijven hun omzet sinds 1 januari terug hebben zien lopen. Pomphouders met meer dan 50%.

Duitsland profiteert

Ook supermarkten, slijteren en restaurants zien hun klandizie de grens over gaan. Wilbers geeft aan dat het niet de bedoeling kan zijn dat de Duitse economie wordt gestimuleerd ten koste van het Nederlandse Midden- en Kleinbedrijf (MKB). “Als deze situatie voortduurt, houden veel bedrijven het niet meer vol en wordt onherstelbare schade aangericht aan de lokale economie”, staat er in de brief.

Gemeenten ook getroffen

Niet alleen de ondernemers in de grensstreek, maar ook de gemeenten zelf worden getroffen. Wilbers schrijft dat banen, voorzieningen en bedrijvigheid zullen verdwijnen, waardoor de leefbaarheid wordt aangetast.

MUG-gemeenten: “draai verhoging terug!”

De MUG-gemeenten vragen de Tweede Kamer om de accijnsverhoging terug te draaien. Steeds meer Nederlanders gaan onder andere naar het Duitse boodschappenparadijs Kranenburg om drank te halen, boodschappen te doen en te tanken.

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , , , , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 10 april, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 11 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
mike

Ze moeten wel meer zakken dan alleen de accijns verlagen, Kranenburg is echt ”veel” goedkoper!

Robert Schmitjes

Volgens mijn gingen de mensen uit groesbeek en omgeving altijd al de grens over om te tanken en boodschappen te doen. Ook voor de Accijnsverhoging.

de nachtboswachter

Zijn toevallig gisteren gaan tanken en hebben gelijk voor 75 euro boodschappen gedaan scheelt zo’n 30 euro in vergelijking met Nederland eigenlijk ben je een dief van je zelf als je dan niet even de grens over wipt.als je er toch in de buurt woont.Paul ik geloof niet dat de 2 kamer er van wakker ligt Succes.

Den Haag

De hele tweede kamer is in rep en roer door de brief.

Groesbeek
Die brief zal wel behoorlijk veel indruk maken in Den Haag..Not! Ik zie het maar zo, twintig jaar terug begon het met een “kwartje van Kok” dat kwartje is inmiddels een dikke euro geworden en we hebben er nooit meer iets van terug gezien! Daarnaast wordt alles duurder en duurder en gaan de vaste lasten ook nog eens omhoog. Hoe lang houdt een gezin dit nog vol? Ik vind het erg zuur voor de ondernemers aan de Nederlandse zijde maar zij betalen niet mijn huis en lasten, dus als ik kan besparen door naar DLD te gaan dan zal ik… Lees meer »
www.hanspeters.eu

Och ja d’r is toch weer mooi een ambtenaar een paar uurtjes zoet mee. Het zou mooi zijn indien ze zouden luisteren, maar ik geloof al vele jaren niet meer in sprookjes.

karin

ik ben enorm van de lokale economie steunen en doe dit ook veel. maar de prijsverschillen zijn té groot aan het worden en zoals Groesbeek al zegt: zij betalen niet mijn huis en lasten dus zijn mijn lokale aankopen relatief klein en haal ik de grote boodschappen, brandstof en rookwaren toch echt in duitsland en belgie

bellefante

Telaat allemaal

Ook aan de regering zitten ambtenaren die doen wat ze willen
net als hier in Groesbeek.
En zolang de Nederlander maar alles pikt gaan zij gewoon door.
Kijk naar de Europees unie vreten al ons geld op.
Kijk naar Brussel, die geven zich zelf Loons verhoging.
Die accijns verhoging raken wij niet meer kwijt met deze regering.

de nachtboswachter

Ger dat klopt helemaal.

Johans

Sinds 1 januari 2014 tank ik diesel in Belgie en haal minimaal voor 2 maanden bier in huis, ca 10 kratjes,en 20 flessen wijn. De wagen zit prop en propvol.
Dit blijf ik doen tot de accijnsverhoging wordt teruggedraaid. Kwestie van Budgetteren.

wpDiscuz