Overlast eikenprocessierups

In deze tijd van het jaar worden er eikenprocessierupsen verwacht die voor problemen kunnen zorgen.

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. Deze vlinder legt haar eitjes in de toppen van vooral eikenbomen. Van april tot begin mei komen de rupsen uit de eitjes. Aanvankelijk zitten de rupsen hoog in de boom. Na een aantal vervellingen komen groepjes rupsen samen. Ze vormen grote nesten op de stammen van eikenbomen. Deze nesten bestaan uit een dicht spinsel van draden, brandharen, vervellingshuidjes en uitwerpselen.

Gezondheidsklachten

Wanneer u in contact komt met de brandharen van deze rupsen, kan dat voor gezondheidsklachten zorgen. Met hun weerhaakjes dringen de pijlvormige brandharen bij aanraking gemakkelijk in de huid, ogen en luchtwegen. Binnen een paar uur kunnen klachten ontstaan, zoals (hevige) jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid en ontsteking. De ogen kunnen rood en dik worden en/of ontstoken raken. Er kunnen verschijnselen optreden die lijken op een verkoudheid: een loopneus, kriebel in de keel, hoesten, moeilijk slikken en kortademigheid. Daarnaast kunnen zich algemene klachten voordoen, zoals braken, duizeligheid en koorts. De overlast van de brandharen van de rups start meestal in mei en loopt door tot en met augustus.

Meer informatie

Voor meer informatie over de eikenprocessierups, zoals hoe u klachten kunt voorkomen of bestrijden, kunt u terecht op de website van GGD Gelderland-Zuid of contact opnemen via telefoonnummer 024-3297297.
Voor de bestrijding en aanpak van de overlast kunt u contact opnemen met uw gemeente.

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.

Bron: Gemeente Groesbeek

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 14 april, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 1 reactie »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
willem 2

Was ook al op TV.

wpDiscuz