Tweede Kamer akkoord met MUG-herindeling

De Tweede Kamer heeft dinsdagmiddag in grote meerderheid (134-14) voor de fusie van de gemeenten Millingen aan de Rijn, Ubbergen en Groesbeek (MUG) gestemd. PVV en PvdD waren tegen.

Gemeente_Groesbeek_2015
Logo nieuwe gemeente per 1-1-2015.

Tweede Kamer vorige week al positief

Een grote meerderheid in de Tweede Kamer reageerde vorige week dinsdag tijdens de plenaire behandeling positief op de herindeling van de drie gemeenten. Er kwamen tijdens het debat ook nog vier andere gemeentelijke fusies aan bod. De samenvoeging van de gemeenten Bergambacht, Nederlek, Ouderkerk, Schoonhoven en Vlist (gemeente Krimpenerwaard) leidde tot een stevige discussie in de Tweede Kamer. Dinsdagmiddag zijn alle wetsvoorstellen definitief aangenomen.

Verloop debat 15 april

Alleen de SP was op 15 april kritisch over de MUG-herindeling. De partij vond het vreemd dat er geen referendum over deze fusie is gehouden. “Ze komen er niet uit wat betreft de naam. Als je daar al niet uit komt, dan krijg je het nog moeilijk. Waarom wordt er wel een referendum over de naam, maar niet over de herindeling zelf gehouden?”, zei SP-er Ronald van Raak. De SP stemde dinsdag wel voor het wetsvoorstel, PVV en PvdD zagen het wetsvoorstel niet zitten.

“Fusie van onderop tot stand gekomen”

Minister Ronald Plasterk gaf aan dat de MUG-fusie, evenals andere fusies, van onderop tot stand is gekomen. De VVD sprak haar waardering uit voor de bestuurders en inwoners van de betrokken gemeenten en wenste iedereen succes met de herindeling.

Draagvlak en communicatie

Het maatschappelijk draagvlak was in Groesbeek al langer onderwerp van discussie. De gemeenten hebben via diverse media de inwoners ingelicht over de aanstaande herindeling. Er werden in Millingen, Ubbergen en Groesbeek inloopavonden gehouden en er reed zelfs een zogenaamde “Bruiloftsbus” rond waar men informatie bij raadsleden kon inwinnen. Men kon ook zienswijzen indienen: het grootste deel van álle indieners van zienswijzen over de gemeentelijke herindeling is voorstander. In totaal zijn 191 zienswijzen ingediend, waarvan er 114 (59,69%) vóór een herindeling zijn, 62 tegen (32,46%) en 15 (7,85%) neutraal/geen mening. De meeste negatieve reacties kwamen uit Groesbeek.

Gemeentenaam

Plasterk reageerde vorige week ook op de discussie die is ontstaan wat betreft de nieuwe gemeentenaam. “Er is overwogen om de gemeente tijdelijk «Millingen aan de Rijn, Ubbergen, Groesbeek» te noemen. Daar is serieus over nagedacht” reageerde Plasterk lachend. “Als de gemeenten het eens zijn, dan volgen wij dat voorstel. De nieuwe naam die door hun is aangedragen zou tijdelijk zijn en ik constateer daarmee dat er op dit moment dus geen unaniem gedragen naam is. De gemeenten kwamen niet met een alternatieve naam. Daarom heb ik toepassing gegeven aan het Beleidskader en gekozen voor de naam van de naar inwonertal grootst betrokken gemeente”, legde hij uit.

Wetsvoorstel naar Eerste Kamer

De Eerste Kamer moet zich voor de zomer ook nog uitspreken over het wetsvoorstel. Dit lijkt slechts een formaliteit, want het wetsvoorstel zal ook daar gesteund worden en daarmee is de fusie van de MUG-gemeenten per 1 januari 2015 een feit. De Gedeputeerde Staten (GS) van Gelderland, de ministerraad en de Raad van State gaven in 2013 al een akkoord. De eerste stap naar de fusie werd in maart 2012 gezet, de definitieve stap was in december 2012.

Nieuwe gemeente: 35.000 inwoners

De fusie van de MUG-gemeenten zorgt er voor dat de drie gemeenten samen een krachtige gemeente aan de oostflank van Nijmegen vormen. De nieuwe gemeente heeft zo`n 35.000 inwoners en 23 raadsleden. Op 19 november 2014 zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Op die dag wordt er ook en raadgevend referendum over de gemeentenaam gehouden. Die gekozen naam gaat, als de nieuwe raad deze overneemt, per 1 januari 2016 gelden. Tot die tijd blijft het Groesbeek.

PDF: Herindeling MUG: voorstel van wet
DOSSIER: Laatste 20 artikelen over de herindeling
DOSSIER: Discussie over de gemeentenaam

N.B: Dit is een update van een eerder gepubliceerd bericht!

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1 Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nlTags:, , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 22 april, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 25 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Robert Schmitjes

Een zwarte dag voor de naam Groesbeek denk ik

veteraan

Hoi Robert,

dat is een kwestie van naar de stembus gaan op 19 november.
Als dat massaal gebeurt kan de naam Groesbeek er uit rollen als uitslag via de latere goedkeuring van de nieuwe gemeenteraad.
Wat mensen willen gaan ze krijgen, wel stemmen dan!

Robert Schmitjes

Ik ga ook zeer zeker stemmen. Maar alle andere gemeentes samen als die allemaal berg en dal stemmen (wat ik niet hoop) is groesbeek wel in de minderheid denk ik. Ik hoop dan ook van harte dat iedereen in groesbeek ook gaat stemmen voor Groesbeek. En dat omroep groesbeek ook gaat oproepen te stemmen. Want samen staan we sterk

de nachtboswachter

Ze hebben alles al in kannen en kruiken ze spelen gewoon een gemanipuleerd spel waar je moe van wordt. En mocht groesbeek winnen met stemmen. Vraag ik mijn af of dat dan ook echt democratisch gebeurt met hun geheime vergaderingen afgelopen jaar en achterkamertjes politiek wanneer zijn we wakker.

www.hanspeters.eu

Hiermee komt aanstaande dinsdag een einde aan de zelfstandige gemeente Groesbeek. Einde geschiedenis van een financieel stabiele gemeente. Wat ik het ergste aan dit verhaal vind, is het feit dat de kiezer eigenlijk niets te vertellen heeft gehad. Het was geen verkiezingsthema, een zwarte bladzijde voor Groesbeek, maar we moeten verder. Verder werken aan een nieuwe stabiele gemeente en hierover heeft de kiezer wel een keuze op 19 november terwijl we dan wel met Millingen en Ubbergen een gemeente vormen.

maria

waarom berg en dal.
aan de ene kant hoort hij bij ubbergen en de
andere kant bij groesbeek dus voor de helft hoort hij al bij
groesbeek.

dus de naam GROESBEEK is perfect.

houden zo,niets meer aan veranderen

Hans

De laatste zin in het verhaal staat mij niet aan eerlijk gezegd.
Er staat : “Die gekozen naam gaat, als de nieuwe raad deze overneemt, per 1 januari 2016 gelden. Tot die tijd blijft het Groesbeek”.
Dat gaat dus niet gebeuren als uit het referendum Groesbeek rolt en het CDA bijvoorbeeld een coalitiepartij gaat worden. Die willen Berg en Dal als naam.
Weet dus waar je op stemt dus als je voor Groesbeek bent en laat je goed informeren.
Blijft een vreemde zaak dat de nieuwe raad een referendum kan negeren?????? Hans hoe zit dat?

www.hanspeters.eu

Ja Hans, daarvoor vrees ik ook. Ik heb de VVD haar twijfels al horen uitspreken, zij zijn niet voor een referendum. Nu spreek ik over de VVD Groesbeek ik weet niet wat het VVD MUG standpunt is. Wij zullen in ieder geval strijden voor de naam Groesbeek. En weet dat het al Berg en Dal zou zijn geweest, indien we het voorstel van de stuurgroep niet naar buiten hadden gebracht.

de nachtboswachter

Vreemden gaan het beslissen en de VVD die weten nu al genoeg hans maar die zeggen niks praten hun mond nog niet voorbij.

willem 2

Ach ik vind het wel leuk klinken
Pannenstraat 14 Berg en Dal.

bellefante

Het maakt toch geen kloote uit wat het wordt ik slaap er niet slechter door

Ben.Helder
Ons dorp is de laatste jaren in de uitverkoop gedaan door de huidige samenwerking GVP-Volg-PvdA. Liberalisatie wordt het genoemd. Dit clubje houdt niet zo van democratie en besloot eigenhandig ook de naam Groesbeek maar van de hand te doen, net zoals het zwembad. Ik moet de eerste Groesbeker nog tegenkomen die zit te wachten op hogere belastingen als gevolg van de herindeling. Of op een parkeergarage in het centrum en peperdure appartementen. We zitten niet te wachten op bekakte PR taal uit een ivoren toren maar op een dienstbaar dagelijks bestuur dat er weer is voor de burger in plaats… Lees meer »
Oma van Magriet Engelsma

Helaas heb ik geen kloote.

www.hanspeters.eu

Ben Helder VOLG heeft net als ik tegen herindeling gestemd. Het is inderdaad nodig dat vele Groesbekers gaan stemmen. Alleen op dat moment heeft de Groesbeker wel een keuze en of zij het dan wel of niet met herindeling eens waren, is pas dan te meten. Ik baal dat er in feite geen keuze voor de kiezer was en dat deze herindeling, letterlijk opgelegd is.

mike

ALLEMAAL STEMMEN EN NIET ACHTERAF HIER LOPEN HUILEN ALS JE TOCH NIET STEMT!

Marco

@willem2
Pannenstraat 14 Groesbeek blijft Pannenstraat 14 Groesbeek!
Alleen de gemeentenaam kan eventueel wijzigen…Pannenstraat 14 Groesbeek, gemeente Groesbeek of Berg en Dal…..
Dorp Groesbeek blijft Groesbeek!

miep

Ik kan me voorstellen dat als je in de polder woont dat de naam Groesbeek je niks zegt.Bij berg en dal kan je nog aan de omgeving denken….vanuit dat standpunt snap ik dat best wel.Dat het hier gevoelig ligt zullen ze daar niet wakker om liggen…

Anne

Miep, helemaal met je eens, in de polder ligt het heel anders. Het benauwde denken “Gruusbek bove”, zo lijkt het te gaan worden (escaleren), alsof dat het belangrijkst is.
Laten we met z’n allen zorgen dat we weten op wie we stemmen 19 november, ik wil in elk geval het naadje van de kous weten van alle betrokken partijen (al dan niet gefuseerd), de programma’s en de mensen.
Kan me zomaar voorstellen dat er buiten ons mooie dorp betere raadsleden en/of wethouders zitten. Daar kan wel een kwaliteitsslag gemaakt worden.

ikke

Waarom geen neutrale naam zoals gemeente Zevenheuvelen of zo?

Dan hoeft niemand zich benadeeld te voelen en heel nederland weet wat er bedoeld wordt.

Reggie

We mogen enkel en alleen stemmen over de naam.
Maar de grootste stap in de historie van de Gemeente Groesbeek, hebben we niets over te zeggen gehad, schaam je politiek.
Op naar de stembus, en niet alleen stemmen voor de naam, maar meteen afrekenen met dit “door de strot duw politiek”

wpDiscuz