Groesbeek: “Extra kosten herindeling geen probleem”

Groesbeek gaat mogelijk € 1.037.000 extra beschikbaar stellen in verband met de kosten die gemaakt moeten worden vanwege de herindeling met Ubbergen en Millingen. De kosten voor onder andere huisvesting en ICT vallen namelijk hoger uit dan men aanvankelijk dacht.

Gemeente_Groesbeek_2015

Gemeentesecretaris schrikt niet

De gemeentesecretaris van Groesbeek, Wiljan Looijen, laat weten hier niet van te schrikken. “Nee. We hebben aan het begin van dit traject een werkbudget van 500.000 euro gevraagd om aan de slag te kunnen gaan met de ICT. Dat was niet al te hoog, omdat we al een tijdlang samenwerken op dit gebied en er al het nodige geharmoniseerd was”, zegt hij tegenover Binnenlandsbestuur.nl.

Kosten hoger dan verwacht

De kosten voor de ICT bedragen 1,3 miljoen euro: € 800.000,- meer dan geschat. De kosten voor huisvesting worden geraamd op een slordige 1,8 miljoen euro, terwijl er tijdens een schatting nog van € 500.000 werd uitgegaan. “Bij de aanvraag van het krediet was het niet mogelijk om een goede inschatting te maken van alle kosten en de hoogte daarvan”, legt het college uit.

Tekort van 2 miljoen

In totaal is er zo`n 4 miljoen euro nodig. Op dit moment is er echter iets meer dan 2 miljoen euro beschikbaar en daarmee is er een tekort van € 1.856.000. Omdat Groesbeek de grootste gemeente is moet zij het grootste gedeelte van dit tekort opvangen.

“Raad keurt extra krediet goed”

Looijen laat tegenover Binnenlandsbestuur weten dat hij op 24 april geen grote tegenstand verwacht. Dan moet de raad namelijk het extra krediet beschikbaar stellen. Het Rijk heeft voor de kosten die de gemeenten door de MUG-herindeling moeten maken een frictievergoeding van 10 miljoen euro uitgekeerd. Het geld is er dus.

MUG-fusie per 1 januari 2015

Dinsdagavond was een meerderheid in de Tweede Kamer positief over de MUG-herindeling. De definitieve stemming volgt 22 april. Daarna gaat het wetsvoorstel door naar de Eerste Kamer waar het hoogstwaarschijnlijk ook wordt goedgekeurd. De fusie tussen de drie MUG-gemeenten is dan op 1 januari 2015 een feit.

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.

Bron: DeGroesbeek.nl, Binnenlandsbestuur.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 16 april, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 21 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Muts

Mogen wij, als burgers en belastingbetalers ook een kijkje in de financiele keuken hebben? Ik vind 800.000 voor ICT wel heel erg veel geld en ik denk dat er een paar bedrijven heel erg overdreven dikke offertes hebben uitgebracht.

Govert

@Muts; als je inzicht wil hebben in de financiele gegevens van de gemeente kun je een verzoek indienen in het kader van de Wet Openbaar Bestuur. Kijk hiervoor op de website van de MUG gemeenten: http://www.muggemeenten.nl/groesbeek-toerisme/producten-en-diensten-pagina_42983/product/wob-verzoek-indienen_607.html

In het gemeentehuis is ruimte nodig voor extra ambtenaren en bestuurders vanwege de herindeling. Nog niet zo lang geleden maakte een architect voor zo’n klusje een tekening waarbij zoveel mogelijk rekening werd gehouden met de bestaande situatie om kosten te besparen. Enkele aannemers maakten offerte en na goedkeuring konden plaatselijke bouwvakkers aan de slag. Hoe anders gaat het anno 2014: Er zijn door de gemeente 11 architecten (u leest het goed ELF) uitgenodigd. Daarna hebben de volgende clubjes zich ermee bemoeid: Werkgroepen huisvesting, facilitair, herindeling, klankbordgroep gemeentehuis, harmonisatie, stuurgroep, projectleiding, welstandscommissie, commissie ruimtelijke kwaliteit, adviseurs gevelplan centrum, secretariaat ambtelijke werkgroepen.… Lees meer »
Groesbeek

laten we wel wezen, van dit soort praktijken worden bepaalde iemanden een heel stuk beter en worden er dikke auto`s van betaald.
ICT kosten 1,3 miljoen euro…te belachelijk voor woorden!!

Dringende oproep aan Groesbeekse politici Het is bekend dat Groesbeekse politici regelmatig op deze website kijken. Daarom is het onbegrijpelijk dat alleen Sociaal Groesbeek (Hans Peters) hier reageert. Dit is een ideaal medium om, op een eenvoudige en laagdrempelige manier, uw mening kenbaar te maken aan de Groesbeekse bevolking. De reacties op deze website bewijzen dat mensen in Groesbeek zeer geïnteresseerd zijn in zaken die in hun dorp gebeuren. Onderwerpen die de laatste tijd o.a. voorbijkwamen zijn de gemeentelijke herindeling, verbouw gemeentehuis, centrumplan, inrichting centrumstraten, bewoning vakantiehuisjes. Wat zou het toch een verrijking van het debat zijn als de Groesbeekse… Lees meer »
Henk

die anderen komen pas na de zomer in beeld, en staan dan pas hun beloftes weer waar te maken met ballonnen, kratten bier en aangezien heel veel partijen onze wijnboeren steunen zal er waarschijnlijk ook wijn gaan vloeien.
Je hebt gelijk, je ziet bijna geen politicus, kontekruipers, hun of haar mening geven.
Beetje zwak. stilte voor de storm.

kloeke

Van het zwembad zijn ze ook af….is toch mooi achter onze rug omgegaan..ik heb het nergens gelezen?
Ik krijg soms het idee dat ze zich te”goed”voelen voor de gewone man…

Anne

Onlangs nog in De Gelderlander, Millingen aan de Rijn gaat Groesbeek niets kosten, hoe snel nieuws door ondeskundige ambtenaren achterhaald is. Budget cq. ramings overschrijdingen van miljoenen, ach waar zeuren we over. Weet wel dat ik 19 november weet waar ik niet op moet stemmen. Wat hebben we ons laten misleiden. Dat de overheid telkens weer met dit soort onkunde weg komt is mede de oorzaak van het keihard achteruit hollen van vertrouwen in de gemeentelijke, provinciale en landelijke overheden. Dat ze dan nog steeds verbaasd zijn daarover is des te schrijnender.
Wat een vertoning, om te janken.

Johnny

We zullen maar zeggen dat B&W boter op hun hoofd hebben, de burger staat wederom aan de zijlijn en moet lijdzaam toezien hoe gemeenschapsgeld over de balk wordt gesmeten.
Ga zo door tot november 2014.

www.hanspeters.eu

Lezen doen ze het inderdaad allemaal Wim, de fractievoorzitter van de PvdA en een ander lid van deze club, noemen dit al mijn huissite. Er is al aan de burgemeester verzocht, om mij te vragen niet meer te reageren. Dit zou mijn mening vormen aldus de fractievoorzitter van de GVP. Misschien heeft ie wel gelijk, maar ik vind, dat er gedurende de gehele zit, contact met de kiezer moet zijn. Die plaats op die stoel heb je dankzij de kiezer. Waar mijn collega’s wel van balen zijn de anonieme reacties alhier.

Ach weet jij wat allemaal over de balk gaat hier in Groesbeek,
Wat mijn ergert is, dat er veel gebeurt wat niemand weet, onder de pet, deze mensen beslissen alleen.
Democratisch gebeurt er hier in Groesbeek niet veel.
Volgens mijn is het zo als de heren niet hun zin krijgen beginnen ze op de grond te stampen.
Mede burgers van Groesbeek kies deze keer een partij die open is, en opkomt voor de inwoners van onze Gemeente, geen geld verslindende partij, en geen achterkamertje politiek.

@Hans

Wat vreemd dat je collega politici balen van anonieme reacties Hans. Stemmen is ook anoniem, maar die stemmen hebben alle politici toch maar erg graag.

Wat maakt het uit of iemand zijn naam bekend maakt, het gaat toch om de inhoud van het verhaal. Niemand verwacht van politici dat ze reageren op onzin, maar het zou toch fantastisch zijn als politici reageren op serieuze opmerkingen. Wel of niet anoniem is totaal niet relevant.

De redactie van De Groesbeek waakt ervoor dat er geen beledigende of discriminerende zaken geplaatst worden.

klaas

met het stemmen in zicht pakken we dat zooitje wel. flut gemeente

Rens

Transparantie is ver weg met de huidige coalitie aan de macht.
Achterkamertjesoverleg,vriendjespolitiek en in de weg zittende EGO’s (wij weten wat moet of goed of mooi is= arrogantie ten top) bepalen helaas (nog) de koers.

Johanna

Af en toe probeer ik hier de mening van VOLG neer te zetten.
Wat me meestal een aantal rode duimen oplevert.
Veelal mis ik de nuance.
En inderdaad is deze site zo langzamerhand de huissite van Hans.
Jammer!

@Johanna
Alle politieke partijen kunnen hier zonder beperkingen reageren, dus om dit de huissite van Hans te noemen is kinderachtig.
Je mist de nuance zeg je, maar die kunnen politici hier juist aanbrengen door uit te leggen waarom ze iets doen.
Dat een politieke mening vervolgens rode duimen oplevert hoeft een partij toch niet af te schrikken. Geen enkele partij heeft in Groesbeek de absolute meerderheid dus de meeste meningen zullen meer rode dan groene duimen opleveren: Nou en???

www.hanspeters.eu

Inderdaad onzin Johanna. Een rood duimpje meer of minder is van ondergeschikt belang, het gaat erom dat je voor je mening uitkomt en dat er een keuze is. Inderdaad reageer ik vaak, ik stel me daarmee ook kwetsbaar op. Indien je geen mening geeft is het niet zo dat je niet kwetsbaar bent. Nu lijkt je reactie, overeenkomstig met jullie zichtbaarheid binnen de coalitie.

Ben.Helder
Met alle kritiek op Johanna; zij is wel de enige vrouw uit de coalitie die zich hier meldt. Zij heeft natuurlijk ook recht op een mening. De kritieken die wij hier lezen op GVP – VOLG – PvdA zijn naar mijn mening wel volkomen terecht! Hun achterkamertjesgekonkel is onwaardig! Deze types houden ‘de kaarten aan de borst’ en geloven nog steeds dat zij ná de komende verkiezingen kunnen doorgaan met dit gedrag. Wij kunnen als kiezers enkel in Nov. a.s. het verschil maken! Hans Peters vind ik al jaren op deze site terug waarbij hij laat zien echt betrokken te… Lees meer »
Ger.Croonen

“Extra kosten herindeling GEEN probleem” bij monde van de Gemeente secretaris. Natuurlijk is dat voor deze jongens geen probleem!
Het wordt met dit soort plannen een toenemend probleem voor 19.000 Groesbekers, bij wie je gewoon de rekening kunt neerleggen. Ze kunnen toch geen kant uit, ze moeten gewoon de rekening betalen, allemaal prima geregeld hoor! De belastingen kunnen nog wel verder omhoog en anders strooien we nog met een paar dwangsommetjes, geen probleem!
We zijn gewoon met z’n allen de Sjaak!

Johanna

Ik herken mij totaal niet in het beeld dat hier wordt geschetst door Ben. Helder.

Wij (VOLG) vergaderen iedere maandagavond en wanneer je je aanmeldt kun je zo aanschuiven om van gedachten te wisselen.

Dat alle mensen in de Groesbeekse politiek zich bezighouden met zakken vullen is onzin. Wat ze ook beslissen, hun vergoeding verandert er niet door.

En dat het er voor de Goesbekers niet beter op wordt na de herindeling heeft VOLG altijd al gezegd.

wpDiscuz