Intensievere controle drugsgerelateerde delicten

De gemeente Groesbeek is op 8 april 2014 gestart met de pilot Halt-afdoening voor drugs. De politie gaat gedurende de pilotperiode intensiever controleren op drugsgerelateerde delicten.

Leertraject via Halt

Met deze pilot wordt het lopende project Halt-afdoening voor alcohol uitgebreid naar drugs. Halt-afdoening drugs heeft dezelfde opzet als Halt-afdoening alcohol. Jongeren tot 18 jaar krijgen in plaats van een boete een leertraject via Halt aangeboden als de politie ze betrapt op drugsgebruik of als ze bepaalde hoeveelheden drugs bij zich hebben.

Geldboete maakt weinig indruk

Het uitgangspunt is dat een geldboete te weinig indruk maakt op jongeren en niet aanzet tot nadenken. Een leertraject doet dat wel en maakt jongeren bewust van wat de gevolgen kunnen zijn van drugs- of alcoholgebruik. Het leertraject bestaat uit bijeenkomsten, een huiswerkopdracht en individuele gesprekken. De jongeren zijn verplicht alle onderdelen met goed gevolg te doorlopen. Als het leertraject niet succesvol verloopt, dan wordt de zaak alsnog doorgestuurd naar het Openbaar Ministerie. Ouders worden vanzelfsprekend bij de uitvoering van het traject betrokken door middel van een ouderbijeenkomst.

Rechtstreekse aanpak, zonder tussenkomst Openbaar Ministerie (OM)

De politie kan de jongere zonder tussenkomst van het OM rechtstreeks doorsturen naar een Halt-traject bij IrisZorg. Een jongere komt slechts eenmaal in aanmerking voor een Halt-afdoening. Mocht de politie iemand voor de tweede keer betrappen, dan wordt de zaak regulier via het OM afgehandeld. Jongeren moeten zelf wel akkoord gaan met de Haltverwijzing. Gaan ze niet akkoord, dan houdt de politie ze alsnog aan, maakt een proces-verbaal op en verwijst de zaak door naar het OM.

De politie gaat gedurende de pilotperiode intensiever controleren op drugsgerelateerde delicten. De pilot loopt tot 1 november 2014. Als na afloop en na evaluatie blijkt dat de resultaten positief zijn, dan wordt bekeken of de methode Halt-afdoening voor drugs structureel en voor de gehele MUG-gemeente ingezet kan worden.

Drugsaanpak in Groesbeek

De aanpak van alcohol- en drugsproblematiek heeft al geruime tijd de aandacht van de gemeente Groesbeek. De gemeente trekt hierin samen op met de politie Gelderland-Zuid en diverse uitvoerende organisaties, zoals IrisZorg, Stichting Welzijn Groesbeek en het Centrum Jeugd en Gezin. Eén van de doelstellingen is het voorkomen dat jongeren vanuit experimenteer- en groepsgedrag vervallen in structureel gebruik. De inzet van Halt-afdoening drugs sluit hier goed bij aan.

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 16 april, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 8 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Henk

Tja , als je onder de 18 al aan de drugs zit, moet je je zelf en de ouders zich eens afvragen wat er mis is gegaan in je jeugd en opvoeding.
Maar zoals het nu gaat de ouders moeten beide werken en de kinderen worden aan hun lot over gelaten.

Wat zal een HALT voor een nut hebben, 80% valt binnen een jaar weer in herhaling.

bellefante

Het is maar net waar je kinderen mee omgaan

moeder

Bellefante…je kraamt de grootste onzin uit nu!
Het is maar net waar je kinderen mee omgaan?
Het is maar net goed je gezinssituatie is? Ook zo n onzin.
Nee het gaat erom dat je je kind leert dat alles wat ze doen hun eigen keuze is en niemand daar schuld aan heeft als ze gaan gebruiken alleen hetkind zelf want die beslist op dat moment het aan te nemen te kopen en te gebruiken.

Kawaman

Dus ,,moeder” beter vooraf te leren, dan achteraf te waarschuwen!

bellefante

Niet helemaal met eens moeder als de gezinssituatie 100% is en ze zitten op school met groepjes of naar school en ze doen niet mee met de rest worden het pis paaltjes en doei je van zelf mee je heb niet alles in de hand hoe goed je gezinssituatie ook is

En weer willen de meeste op deze site de schuld bij anderen neerleggen. Terwijl ik het volledig met Moeder en Henk eens ben. Een beetje opvoeding en controle als ouders ( ook met wie je kind omgaat ) is tegenwoordig teveel gevraagd. Het moet maar allemaal door de overheid gedaan worden, want een beetje aandacht aan je eigen kids spenderen is teveel gevraagd. Gewoon ‘s avonds op tijd naar binnen en al helemaal niet laten “hangen” op de “bekende plekken” Als je als ouder toestaat dat ze bij die gasten bij de “zoma” of “protestantse kerk” gaan staan kun je… Lees meer »
de nachtboswachter

Lullen kunnen we allemaal maar wat doen we er mee.

Anne

met p. eens het begint toch echt bij de bagage die een kind van huis uit mee krijgt. de verantwoording volledig bij een kind neerleggen vind ik te gemakkelijk. zeker tot 18 jaar meen ik dat de verantwoordelijkheid meer bij de ouder/opvoeder ligt dan bij de kinderen. je laat een kind/ tiener niet ‘s avonds op straat buiten de eigen directe woonomgeving.

wpDiscuz