Bruisende meiweek in het Bevrijdingsmuseum Groesbeek

In de maand mei is er voor bezoekers in het Bevrijdingsmuseum een omvangrijk programma te beleven!

Bevrijdingsmuseum1

Rond 5 mei dagelijks op het buitenterrein een radioshow van zend- en ontvangstapparatuur uit de oorlogstijd. De Nationale Bevrijdingsdag zal gevierd worden met o.a. muziek, films, verkoop 2e hands boeken WO2 en battlefieldtours met historische legervoertuigen. Op andere dagen worden er open rondleidingen verzorgd in de tijdelijke tentoonstelling ‘Van Drees tot Frank Sinatra’ en flitslezingen gegeven over de achtergrond van de nieuwe aanwinsten: de sigaren van Göring en een exemplaar van Mein Kampf uit het NSDAP hoofdkwartier in München.

U kunt ook deelnemen aan een battlefield fietstour over de WO2 slagvelden rond de bruggen in Nijmegen. In een aantal weekenden is ook weer de spectaculaire vfonds Bandritzer te bezoeken voor een tijd- en luchtreis. Voor de kinderen zijn er workshops over het leven van de parachutist in WO2, spionage-trainingen, een Anne Frank middag, live luisterverhalen van opa’s en oma’s over hun ervaringen in de oorlog en een rondleiding door de tentoonstelling ‘Gevleugelde vrijheid, WO2 in de lucht’ met meer dan 750 modelvliegtuigen.

Het programma

27 april en 28 mei: Workshop ‘Het leven van de parachutist in WO2’ van 14.00-15.30 uur voor kinderen van 8-12 jaar. Met o.a. films over trainingen en luchtlandingen. Daarna een echte parachute vouwen en een volle bepakking dragen.

27 april en 29 mei: Rondleidingen om 14.00 uur en om 15.00 uur met één van de conservatoren van het Bevrijdingsmuseum door tijdelijke tentoonstelling ‘Van Drees tot Frank Sinatra’. De jaren van wederopbouw na WO2. Conservator Rense Havinga geeft tevens op genoemde data flitslezingen (15 min) om 13.30 uur en 16.15 uur over het verhaal achter de nieuwste aanwinsten van het Bevrijdingsmuseum: de sigaren van Reichsmarschall Hermann Göring en een exemplaar van Mein Kampf uit het NSDAP hoofdkwartier in München.

27 april, 3 en 4 mei: Gratis tijd- en luchtreizen met de spectaculaire vfonds Bandritzer van 12.00-17.00 uur op het buitenterrein naast de hoofdingang van het Bevrijdingsmuseum.

29 april en 27 mei: Spionagetraining van 14.00-16.00 uur voor kinderen van 8-12 jaar. Over spionage en geheimschrift in de oorlog en met een diploma naar huis!

1 mei: Rondleiding van 14.00-15.30 uur in de tentoonstelling ‘Gevleugelde Vrijheid, de Tweede Wereldoorlog in de lucht’, met gids en luchtoorlogdeskundige Gerrit Kok voor kinderen van 10-15 jaar. Meer dan 750 prachtige modelvliegtuigen geven een compleet beeld van WO2 in de lucht, waarvan jongeren zullen smullen.

2 mei: Boekpresentatie en signeersessie van 11.00-15.00 uur van 92-jarige WO2 spitfire piloot Jimmy Taylor, auteur van ‘One flight too many’. Deze presentatie vindt plaats in de hal van het Bevrijdingsmuseum.

2 mei: Anne Frank middag van 14.00-15.30 uur voor kinderen van 10-15 jaar in onze bioscoop. Eerst de film ‘Het korte leven van Anne Frank’ (Nederlands gesproken, Duitse ondertiteling). Daarna bezoeken de kinderen o.l.v. een gids met een museumkoffertje de tentoonstelling waar de thema’s onderduiken en dagboeken worden herbeleefd.

2 t/m 5 mei: Het Bevrijdingsmuseum de lucht in! Demonstratie van zend- en ontvangstapparatuur uit de oorlogstijd. Fraaie pronkstukken van verbindingsmiddelen uit de jaren ’40. Doorlopend programma op het buitenterrein van het Bevrijdingsmuseum.

2 en 3 mei: actie ‘Niet Weggooien’ van 10.00-17.00 uur. Bezoekers krijgen advies van deskundigen over het behoud van het materiaal dat zij in huis hebben. Ze zijn ook in de gelegenheid hun eigen erfgoed over te dragen aan het museum: foto’s, brieven, documenten, voorwerpen etc.

4 mei: Nationale Dodenherdenking. Om 19.00 uur stille tocht naar de Canadese Begraafplaats in Groesbeek vanaf het gemeentehuis Groesbeek en vanuit Berg en Dal. Daarna plechtigheid op de Canadese Begraafplaats. Na afloop bijeenkomst in het Bevrijdingsmuseum.

5 mei: Nationale Bevrijdingsdag van 10.00-17.00 uur feest in en rondom het museum met o.a. muziek, films, verkoop 2e hands boeken WO2, opa’s en oma’s vertellen over de oorlog en ieder uur battlefield tours met historische legervoertuigen om 10.00 uur, 11.30 uur, 13.30 uur en 15.00 uur.

6 mei: Optreden a capella zanggezelschap Panta Rhei om 16.00 uur in de Koepel. Dit gezelschap zal een requiem ten gehore brengen gecomponeerd door Peter Leech wiens grootvader betrokken was bij Operatie Market Garden. Dit requiem For the Fallen, is een eerbetoon aan alle soldaten die hun leven hebben verloren voor andermans vrijheid.

9 mei: Dag van Europa doorlopend van 10.00-17.00 uur filmprogramma over de wording van Europa.

18 mei: Battlefield Fietstour (10 km) van 13.00-17.00 uur over de WO2-slagvelden rond de bruggen in Nijmegen onder begeleiding van twee deskundige gidsen. Startlocatie: standbeeld Mariken van Nimwegen, Grote Markt, centrum Nijmegen.

Voor meer info: www.bevrijdingsmuseum.nl.

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1 Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 23 april, 2014 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Bruisende meiweek in het Bevrijdingsmuseum Groesbeek

Reageren is niet toegestaan.