Raad stelt € 1 miljoen extra beschikbaar voor herindeling

De Groesbeekse gemeenteraad heeft donderdagavond ingestemd met het beschikbaar stellen van extra geld ten behoeve van de herindeling. Het gaat om € 1.037.000. VOLG en Sociaal Groesbeek stemden tegen het voorstel.

Logo_MUG_DG1

Kosten € 2,1 miljoen hoger dan begroot

De kosten voor onder andere huisvesting en ICT vallen namelijk veel hoger uit dan men aanvankelijk dacht. De kosten voor de ICT bedragen 1,3 miljoen euro: € 800.000,- meer dan geschat. De kosten voor huisvesting worden geraamd op een slordige 1,8 miljoen euro, terwijl er tijdens een schatting nog van € 500.000 werd uitgegaan.

“Sober en doelmatig”

Toch vond de meerderheid van de raad de kosten van de verbouwing relatief goedkoop. “Het is sober en doelmatig”, zei VVD-fractievoorzitter Mechteld ten Doesschate direct. Het nieuwe bestuur en medewerkers zullen per 1 januari 2015 hun intrek nemen in het huidige gemeentehuis van Groesbeek. Een verbouwing is daardoor noodzakelijk. Ook de ICT-investeringen zouden bittere noodzaak zijn.

Keereweer: “geen luxe, plan mogelijk soberder”

De Groesbeekse Volkspartij (GVP) was kritisch en vond de kosten te hoog. De coalitiepartij vroeg zich af of er niet ergens gesneden kon worden. “Als ik naar de verbouwing kijk, dan kan ik niet zeggen dat er ergens iets is, waarvan ik denk; dit is nou luxe, dit is niet sober en doelmatig. Het is veel geld, maar het is volstrekt niet over the top”, gaf burgemeester Harry Keereweer aan. Hij beloofde dat er de komende tijd, in overleg met de klankbordgroep huisvesting, nog gekeken wordt of het plan nóg soberder kan. Dit onder de voorwaarde dat de functionaliteit er niet onder lijdt.

Geen uitstel

Keereweer stelde, vanwege de discussie over de versobering, voor om de besluitvorming aan te houden tot volgende maand. Dan zouden de eventuele versoberde plannen beter uitgewerkt zijn en de raad in mei meer duidelijkheid daarover hebben. Een meerderheid in de carroussel gaf echter aan dat dit niet nodig was. “De portefeuillehouder (Keereweer, red.) heeft al toegezegd dat er gekeken wordt of de kosten nog gedrukt kunnen worden. Wij moeten nu een signaal aan Millingen een Ubbergen afgeven en dit voorstel vanavond nog in de raad behandelen”, klonk het.

WABO

Een andere kostenpost is de overdracht van het WABO-takenpakket aan de Omgevingsdienst Regio Nijmegen (ODRN). De overdracht kost eenmalig € 560.000,-, maar levert jaarlijks een structureel voordeel van meer dan € 500.000,- op.

Tekort van bijna 2 miljoen, Groesbeek betaalt 1 miljoen

Het totale tekort bedraagt bijna 2 miljoen euro. Omdat Groesbeek de grootste gemeente is moet zij het grootste gedeelte van dit tekort opvangen. De kosten worden tot de herindeling namelijk door de drie gemeenten op basis van inwonersaantal verdeeld.

Ubbergen en Millingen betalen samen 8 ton

De gemeenteraden van Ubbergen en Millingen aan de Rijn beslissen tijdens hun raadsvergadering in mei over de extra kosten. Ubbergen zou zo`n € 500.000,- moeten meebetalen, Millingen aan de Rijn als kleinste MUG-gemeente € 300.000,-.

Het Rijk heeft voor de kosten die de gemeenten door de MUG-herindeling moeten maken een frictievergoeding van 10 miljoen euro uitgekeerd.

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1 Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 24 april, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 10 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Anne

Amen. En nu verder.

Hans

VVD, CDA en PVDA oftewel de landelijke partijen gooien gewoon weer met geld of het niks is en zijn voor deze uitgaven.
Zullen we maar eens met z’n allen gaan stemmen op de lokale partijen op 19 november?
Schandalig dat er zoveel tekort begroot is ook! Je vergissen voor een paar duizend euro oke maar voor €800.000???????
Vooral Verheijen maar ook Ten Doesschate en Schmiermann zijn denk ik wel klaar in Groesbeek!!

rosi

helemaal mee eens Hans, die landelijke partijen hebben niets op met groesbeek. Waarom moet Groesbeek alleen al meer ophoesten dan UBB en Mill samen ?

de nachtboswachter

Laat die herindeling achterwegen en stem zeker sociaal groesbeek en de lokale partijen straks zijn we failliet door die landelijke partijen.

Gerrie

Wat een geld zeg.

Hopelijk worden de lokale ondernemers uit de nieuwe MUG gemeente benaderd om deze opdrachten uit te voeren.

Als er dan zoveel lokaal gemeenschapsgeld moet worden uitgegeven, laat het dan ook binnen de gemeenten blijven. Lijkt me wel zo netjes en goed voor de regionale MUG-economie!
Ben benieuwd!

metalfan

wat een stelletje klunzen.
als ik zoiets in het bedrijfsleven doe word ik per direct ontslagen.
maar dit soort maloten komt er gewoon mee weg.
bestuurders noemen ze zich laat me niet lachen………..

Toonverbeet

Allemaal stemmen op lokalepartijen
de vvd het cda en pvda zitten allemaal voor hun eigen.oprotten die hap.

Diana

Ik reageer dan wel maar eigenlijk heb ik hier geen woorden voor. Wat een geldverkwisting….
En inderdaad; stemmen op de lokale partijen want aan de rest heb je totaal niets, die helpen je alleen nog maar verder de afgrond in.

www.hanspeters.eu
Ik zie vooral die skybox voor niet zitten, er zal maar net een aanvraag tot aanbouw van je afgewezen zijn en dan zie je zoiets. Onbegrijpelijk dat dit goedgekeurd is door de welstandcommissie. Wat ik ook voorzie en ik hoop dat ik ongelijk krijg is dat een werkplek van 6,5 vierkante meter, per ambtenaar veel te klein is. Ik heb voorgesteld het Blokkerpand over te nemen, vervolgens Blokker te verhuizen naar dat nieuw te bouwen winkelpand. Dan hebben ze daar meteen ook een winkel bezet. In dat pand aan het dorpsplein dan kantoorruimte te maken. Dat is in het begin… Lees meer »
de nachtboswachter

Ja men gaat het een werkbalkon noemen de uitbouw grappig ja dan zullen de zweetdruppels wel vloeien. En het valt zeker duurde uit wat worden we toch allemaal aan het lijntje gehouden blijf daarom op de lokale partijen stemmen en allemaal vreemden straks verplichten ze ons Nederlands te leren om dat ze het Groesbeeks niet verstaan. Die bomenkap ook zitten allemaal vreemden achter.

wpDiscuz