[Update] “Kunstwerk van de Bessembiender later klaar”

“D’n bessembiender is ien Gruusbek ennen haald. Den mins was vroeger hier gold wet. Heej zette mè zien bessems Gruusbek op de koat. Schand dattie nog gen stan-beeld het”.

Det_de_Vuurbal_Bessembiender_GesGr
Det de Vuurbal (Derk Janssen). Foto: GeschiedenisGroesbeek.nl.

Dat zong carnavalsvereniging Mar Ke tijdens het Schlagerfestival van 2008. De schlager “D’n Bessembiender” werd uiteindelijk winnaar van dat festival. Zes jaar later is het dan ook echt zo ver: de gemeente Groesbeek is bezig met het realiseren van een “Bessembienderbeeld”. Het beeld wordt zoals de foto van Det de Vuurbal, één van de markantste Groesbeekse “bessembienders”.

Het beeld komt naar alle waarschijnlijkheid nabij het nieuwe appartementencomplex “de Koekeleklef” (zuidkant) in de wijk Stekkenberg te staan. Als alles volgens plan verloopt wordt het kunstwerk op 20 juni 2014 rond 16:00 uur door wethouder Theo Giesbers onthuld. Afgelopen dinsdag was er in basisschool Gerardus Majellas/Sionsheuvel een bijeenkomst om te praten over de locatie van het beeld en de geschiedenis van de bezembinder.

Groesbeek was lang arm en kende hierdoor heel specifieke beroepen zoals bosbesplukkers en bessembienders. Het beeld komt in de wijk Stekkenberg omdat vooral Stekkenbergers bekend stonden als bezembinders, maar ook als houthakkers en stropers.

Vanuit de gemeente is gevraagd naar oude foto’s en misschien wel filmpjes van echte bezembinders uit Groesbeek. Deze kunnen dan worden gebruikt bij de onthulling van het beeld. Mocht u bruikbaar materiaal hebben dan kunt u contact op nemen met de gemeente Groesbeek of CV Mar Ke (mail).

Update 07-06-2014, 00:00 uur
Het kunstwerk is later klaar. Het Facebook-account van de Stekkenberg meldt dat de kunstenaar, Wim Kuijl, ernstig ziek is. Andere kunstenaars gaan nu, geheel in de stijl van Kuijl, verder met het beeld. Meer info volgt volgende week. Het kunstwerk komt eerst op een tijdelijke plek, daarna op de definitieve locatie die door de buurt gekozen wordt.

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1 Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 7 juni, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 11 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
de nachtboswachter

Daar staat het mooi en goed in het zicht van de bewoners. Want tegenwoordig zien brons dieven er ook wat in.

stekkenberger

Helemaal mee eens nachtboswachter,en ik vind het mooi dat er een standbeeld komt.

mike

Waarom al die rode duimpjes bij de nachtboswachter? wat zegt hij nou verkeerd; echt rare mensen hier zeg pfff, kan niemand elkaar verdragen hier in dit dorp, of?

de nachtboswachter

Nou Mike maakt me niet uit denk ook dat het niet de slimste zijn.

stekkenberger

Die duimpjes moeten ze weglaten hier op de site,als iemand het niet eens is moeten ze maar een berichtje achter laten waarom ze het niet eens zijn.

stom

Ah wat zijn wij weer kinderachtig,met al de rode duimpjes.Wel mooi met zo een geschiedenis standbeeld.

mike

Wordt er ook niet goed van, altijd negatieve duimpjes bij positieve berichten..

Gaat het nu over de bezembinder of over de nachtboswachter.

stekkenberger

Leo Het gaat over de Bessembiender ,en over die rode duimpjes. Een bezembinder kennen we niet in Groesbeek.

knilles

In tegenstelling tot een Nachtboswachter.

echte stekkenberger

Oke . dan maken we ook een beeld van de nachtboswachter .

wpDiscuz