De Mallemolen: 25 jaar het culturele hart van Groesbeek

Dit jaar bestaat cultureel centrum De Mallemolen 25 jaar.

De_Mallemolen_2014-DGB

Dit wordt op zondag 4 mei gevierd met een open dag. Er worden diverse activiteiten gehouden, waarbij burgemeester Harry Keereweer in het Omroep Groesbeek-programma de Tafel van Twee om 11.00 uur het startsein zal geven. Dit programma wordt op die dag voor de eerste keer ook live op TV Groesbeek uitgezonden.

Sinds 1989

Cultureel Centrum De Mallemolen dateert van 1989. In het begin stadium was het erg rustig maar na verloop van tijd maakten steeds meer verenigingen- en instellingen gebruik van het centrum. De openbare bibliotheek Groesbeek verhuisde van de Ottenhofstraat naar de Kloosterstraat en was samen met Stichting Welzijn Groesbeek, die het beheer van het centrum tot 2002 in handen had, vaste huurder van De Mallemolen. In 1997 werd De Mallemolen verbouwd, Omroep Groesbeek en kindercentrum Domino vestigde zich op de benedenverdieping. In 2002 werd het beheer geprivatiseerd en middels een inschrijving werd het beheer toegewezen aan Stichting Cultureel Centrum De Mallemolen.

Voor bijna iedere doelgroep wat wils

In een korte tijd bruiste het centrum van de activiteiten en was er voor bijna iedere doelgroep iets te doen, mede doordat het beheer gekozen heeft voor laagdrempeligheid. In de loop der jaren nam het aantal mensen die De Mallemolen bezochten toe naar 2.500 bezoekers per week inclusief bibliotheek bezoek. Gemiddeld vonden er per jaar 75 culturele evenementen plaats, 300 vergaderingen en maakten huurders voor 1.350 dagdelen gebruik van het centrum. Op jaarbasis maken nog steeds vele verenigingen en instellingen gebruik van deruimtes en faciliteiten van De Mallemolen. De Stroming, het Inloophuis Groesbeek, Pluryn, Balletvereniging Les Papillons, KBO Groesbeek, zanggroep De Kels, Schaakvereniging PION en damvereniging Groesbeek zijn vaste gebruikers. Naast deze vaste gebruikers worden er veelal incidenteel ruimten verhuurd aan verschillende organisaties, verenigingen, instellingen en het bedrijfsleven.

Bezuinigingen

Ook De Mallemolen kreeg te maken met bezuinigingen, waardoor de subsidies kwamen te vervallen en er enkel een beheersvergoeding werd verstrekt. Er was ook geen geld meer voor theatervoorstellingen, waardoor bekende cabaretiers geen gebruik meer konden maken van het middelgrote theater. Desondanks bleef het centrum leven. Enkele grote activiteiten uit het verleden; 2.200 Canadese jongeren moesten binnen een tijdsbestek van 3 uur dineren, ruim 45 enthousiaste vrijwilligers stelden zich hier voor beschikbaar. Pastor van Gestel hield er zijn jubileums receptie waar 1.100 personen op af kwamen.

Onzekere toekomst

Vanaf 2011 is men al aan het bekijken wat er allemaal met De Mallemolen kan gebeuren, er werd een rapport opgesteld waarbij gekeken werd hoe De Mallemolen optimaal benut kanworden. Een van die opties was om er scholing aan toe te voegen. Er werd bekeken of het haalbaar was om basisschool ’t Vossenhol in de bibliotheek te plaatsen. De openbare bibliotheek moest zich dan elders gaan vestigen, hetgeen erg jammer zou zijn voor de functionaliteit van het centrum. Nader onderzoek wees uit dat dit niet haalbaar was. Tot vandaag de dag is men er nog niet uit wat er gaat gebeuren met de toekomst van De Mallemolen.

Cijfers bibliotheek blijven stabiel

Naast het beheer van de Mallemolen zijn er nog 4 vaste gebruikers die een ruimte huren in het gebouw. Dat is de administratie van de SWG, Domino, de bibliotheek en Omroep Groesbeek. Vanaf het moment dat de bibliotheek zich in De Mallemolen vestigde is er veel veranderd. Computers, internet en zelfservice deden hun intrede. Digitale media kwamen: dvd’s, luisterboeken, cd’s en games. De samenwerking met het onderwijs en ROC werd steeds intensiever. Taalpunt en Boekstart kwamen als nieuwe dienstverlening. Opmerkelijk is dat gebruik van en bezoek aan de bibliotheek anno 2014 bijna gelijk is gebleven. In 1989 bedroeg het aantal leden 4500 en waren er 190.000 uitleningen. Nu, 25 later, zijn deze cijfersnauwelijks gedaald, ondanks bezuinigingen en de intrede van internet en e-books.

Omroep Groesbeek

Omroep Groesbeek, ontstaan uit de vroegere ziekenomroep de GARO begon in 1992 met uitzenden vanuit de studio in Dekkerswald. Toen zij verhuisden naar de benedenverdieping van De Mallemolen beschikten zij daar over 3 studio’s. De Stichting Lokale Omroep werkt uitsluitend met vrijwilligers. Begonnen zij toen met ongeveer 20 vrijwilligers, nu zijn het er ruim 100. De Omroep zendt dag en nacht uit. Overdag zijn veel programma’s live maar ’s nachts wordt er muziek via de computer uitgezonden. Men zendt programma’s uit voor jong en oud. Voor de herkenbaarheid heeft de omroep een horizontale programmering. D.w.z. dat zoveel mogelijk programma’s voor bepaalde doelgroepen op dezelfde dagen en tijden worden uitgezonden.

“Een van de best beluisterde lokale omroepen”

Veel beluisterde programma’s zijn de Muzikale Mixer en Muziek Express met spelletjes en korte berichtjes, maar vooral veel muziek en verzoekplaten. Populair is het sportprogramma “Op de stip” met live- verslagen van de diverse Groesbeekse voetbalclubs. Bijna iedere dag is er een actualiteitenprogramma met nieuws uit Groesbeek, maar ook uit de regio. Verder zijn er culturele maar ook luchtige muziekprogramma’s in het Nederlands of in het Groesbeeks dialect gesproken. Omroep Groesbeek is een van de best beluisterde lokale omroepen van Nederland. De Omroep heeft een eigen TV kanaal met daarop de kabelkrant en enkele keren per week bewegende beelden. Binnenkort worden de tv programma’s uitgebreid met meerdere rubrieken. De omroep heeft natuurlijk ook een eigen website, waar ook actueel plaatselijk nieuws op te zien is maar waar ook de programma’s van de omroep te beluisteren zijn. Ook als men een programma gemist heeft kan men dat programma later beluisteren.

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1 Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 27 april, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 4 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
willem 2

Ik woon er vlakbij, maar ik kom er nooit

de nachtboswachter

Hart van Groesbeek.

henk

ik woon ver weg en kom er ook nooit.!!!
Maar er wordt voor elk wat wils georganiseerd en een mooie ontmoetingsplek voor jong en oud.

Jan Norp
De laatste jaren van de vorige eeuw, was De Mallemolen Het Theater van Groesbeek, de foyer was door de week De Huiskamer van Groesbeek (met veel krantenlezers en ouders die hun kinderen naar de muziekschool of het ballet hadden gebracht). Jammer dat de gemeente daarna de geldkraan dicht deed. Als je ziet welke bedragen de vorige week beschikbaar gesteld werden voor de herdenking van Market Garden e.d. Dan vraag je wel af of de gemeentegelden voor bijzonder dingen vooral ter meerder eer van wethouders wordt uitgegeven, Daar leek het wel op, toen Wethouder Theo Giesbers die bekend maakte bij de… Lees meer »
wpDiscuz