Nederland mag verkiezingsuitslag niet snel melden

Op 22 mei mogen Nederlanders naar de stembus voor de Europese verkiezingen. De uitslag krijgt men echter pas op zondagavond 25 mei te horen.

Laatste stemlokaal sluit zondag

Brussel verbiedt Nederland om de uitslag eerder te melden, omdat inwoners van andere landen pas op zondag naar de stembus gaan. Pas als het laatste stemlokaal is gesloten mogen de landen de voorlopige uitslag naar buiten brengen. Andere lidstaten zouden anders beïnvloed kunnen worden.

In 2009 uitslag eerder bekend

Tijdens de vorige EU-verkiezingen, in 2009, werd Nederland door de Europese Commissie op de vingers getikt omdat de uitslag op de donderdagavond al bekend werd gemaakt. In de andere landen werd er pas op de zondag gestemd. Er zouden sancties volgen als Nederland dit jaar de voorlopige uitslag voor zondagavond bekendmaakt.

Gemeente maakt uitslag zondagavond openbaar

De gemeente mag de uitslag pas op 25 mei om 23:00 uur aan de media doorgeven. De burgemeesters zijn hiervan middels een brief op de hoogte gebracht. De pers mag tot die tijd geen persbericht onder embargo ontvangen.

Mogelijkheden

Toch is er een mogelijkheid om achter (een deel van) de uitslag van uw gemeente te komen. Volgens de wet moet in elk stembureau na het tellen de uitslag hardop worden voorgelezen. Iedereen mag daarbij aanwezig zijn. De weblog GeenStijl roept inwoners van gemeenten op om op stembureaus aanwezig te zijn en de voorgelezen uitslag te noteren. GeenStijl zal de binnengekomen uitslagen vervolgens publiceren.

De NOS komt op 22 mei om 21:00 uur wel met een exit poll. De officiële uitslag is op 30 mei bekend.

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1 Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl e.a

Gerelateerde berichtenTags:,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 3 mei, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 13 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering

Die twee stemmen zijn zo geteld. Iedereen met een Beetje verstand gaat niet stemmen op die nep democratie.

de nachtboswachter

Wil eens gelijks.

stom

En terecht wachten tot ieder een gestemd heeft,en dan pas de uitslag,dit is peer gemeente verschillend.

www.hanspeters.eu

Juist om een tegen geluid in Europa te laten horen, lijkt het mij verstandig wel te gaan stemmen.

stom

@ Wil wat is nep wat is echt?Ik ga zelden stemmen maar dit jaar wel,ik hou het in de gaten,wat het meesten mijn aanspreekt.

metalfan

of we gaan ook net zoals in de andere lidstaaten op zondag stemmen.
o nee want een stelletje gerefo… is daar natuurlijk op tegen.
nederland anno 2014…………..

Stom, bekijk de kandidaten eens, dan de partijen en dan mag je mij vertellen wat die voor ogen hebben en wat ze al bereikt hebben. Je kent niemand! Het hele instituut Europa is zo verrot als maar wat. 1 Europa was een mooie droom die helaas mislukt is. € 4000,- netto per maand voor onkosten terwijl niet duidelijk is of en waarvoor die gemaakt zijn. Volg het nieuws en de griezels lopen over je rug. Loonsverhogingen waar ze zelf over beslissen terwijl de rest van de eu achteruit holt. Deze zogenaamde vertegenwoordigers van het volk zijn totaal de weg kwijt.
Hitler was ook voor een vereent Europa, maar dan op een andere manier. Nu hebben we ook niets te zeggen, ze doen wat ze willen. Als ze de mening van het volk hadden gevraagd, hadden we ook niet met Europa meegedaan, maar de heren beslissen. Democratie noemen ze dat, het volk heeft niets te zeggen, de banken en het geld heerst in Holland, zakkenvullers en rovers zijn het. kijk naar het oosten waar weer een oorlog begint, en waar de Europese unie een groot aandeel aan heeft. Democratie , laat me niet lachen,hoge heren maken de dienst uit en het… Lees meer »
johny

Kan iemand dan uitleggen wat dan het verschil word als we allemaal niet of allemaal wel gaan stemmen.
Ze doen toch wat ze zelf willen en wat voor de hoge heren
het beste uitkomt.

miep

Heb eens op het verkiezingsbord gekeken hier….cda,vvd,50 plus party en pvda….tjonge jonge…ik ga vast in de rij staan hoor!

willem

In reactie op de bovenstaande standpunten: in Europa heb je de vrijheid om je mening te uiten en je hebt de vrijheid om wel of niet te gaan stemmen. Deze vrijheid is meer waard dan menigeen vaak denkt. Vraag maar aan een willekeurige burger in Rusland, Iran, Saoedi-Arabië, Cuba en nog heel veel andere landen.

johny

Willem ben echt zo dom of doe je alsof niemand heeft invloed op deze heren.

Sprookje

@ Johny, Willem heeft gelijk..
Hier mag je te minsten nog stemmen in veel andere landen niet
Oké als de uitslag ze niet aanstaat dan doen ze er niks mee.
Of ze passen hem aan zoals met het referendum over de
Europese grondwet..
Of met de laatste kamer verkiezingen 40% wou dat de VVD niet
in het kabinet kwam en 40% wou dat de PVDA er niet in kwam.
Dus nu “regeren” ze samen

wpDiscuz