[Update] Groesbeek beslist later over geluidsnormen

Bij de gemeente Groesbeek komen de laatste jaren meer geluidklachten binnen dan voorheen. Het college van burgemeester en wethouders wil middels een aanpassing in de festiviteitenregeling de geluidsoverlast bij evenementen beperken. Dit blijkt uit een raadsvoorstel (B23).

Steeds meer klachten

Door een toename van het aantal buitenactiviteiten stijgt het aantal klachten over geluidsoverlast. De gemeente heeft daarop een akoestisch bureau ingeschakeld om advies (.PDF-bestand) uit te brengen over de geluidstechnische zaken. Het bureau stelt voor om onder andere een geluidsnorm in de dB (C) weging te introduceren. Dit om overlast als gevolg van lage tonen terug te dringen.

Laag frequent geluid hinderlijk

De bas-tonen maken steeds vaker deel uit van de hedendaagse muziek. In september 2013 kwamen er vanwege een dance-evenement op de parkeerplaats van een lokale discotheek klachten binnen. Er is tijdens de geluidsmeting aldaar 100 dB (C) gemeten. Het laagfrequent geluid wordt door mensen als het meest hinderlijk ervaren. Om die reden komen er vooral bij dance-muziek en hardrock klachten binnen.

Nieuwe norm

Voorgesteld wordt om een dB(C) norm van 75 dB(C) bij 60 dB(A) (binnenactiviteiten) en 95dB(C) bij 80dB(A) (buitenactiviteiten) voor te schrijven. De norm voor de buitenactiviteiten zorgt er volgens het college echter niet voor dat men geen geluidshinder meer zal ondervinden. De overlast wordt alleen beperkt en de geluidsnormen zijn nodig om bepaalde evenementen te kunnen organiseren.

Geen overschrijding “verdachte” festiviteiten

“In het verleden zijn bij diverse festiviteiten geluidsmetingen uitgevoerd. Dit betroffen de festiviteiten waarvan klachten verwacht werden. Tot op heden is er bij geen van de gemeten festiviteiten een overschrijding van de norm van 80 dB(A) geconstateerd”, aldus het college (.PDF-bestand).

Controle

De gemeente kan niet bij alle festiviteiten geluidsmetingen laten uitvoeren. Dit is veel te duur en dus financieel onhaalbaar. Groesbeek zal, net als voorgaande jaren, bij enkele grote activiteiten de geluidsnorm laten controleren. Er zal bij een eventuele overschrijding niet direct bestuurs- of strafrechtelijk worden opgetreden. De ondernemer wordt eerst verzocht het geluidsniveau terug te dringen.

Introductie begintijd

De begin- en eindtijd worden naar alle waarschijnlijkheid vastgesteld op respectievelijk 09:00 uur en 01:00 uur. Door het introduceren van een begintijd wordt overmatige overlast in de ochtend voorkomen. Het college wil voorlopig nog geen verdergaande maatregelen, zoals het beperken van de tijdsduur en de toegestane geluidproductie, nemen.

De Groesbeekse gemeenteraad neemt op 21 mei een besluit over dit onderwerp.

Update 21-05-2014, 21:30 uur
Het onderwerp wordt waarschijnlijk volgende maand opnieuw behandeld. Veel raadsleden vonden het onderwerp erg technisch en wilden hier meer informatie over hebben. Ook is er, zo bleek woensdagavond, geen overleg geweest tussen het college en de horeca in het algemeen. Raadsleden vonden dit vreemd. “Het is volgens ons een ondergeschikte wijziging, activiteiten kunnen ongestoord doorgang vinden. De ondernemers worden door de aanpassingen niet hard geraakt en wij komen door de wijziging tegemoet aan veel bezwaren”, reageerde wethouder Sjaak Thijssen op vragen vanuit de raad.

De raad verzocht het college alsnog om het voorstel terug te nemen en eerst met de horeca te gaan praten.

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1 Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nlTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 26 mei, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 27 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Sprookje

Ik kan mijn oren niet geloven;
Dat wordt weer 5 weekenden dikke pret op de Cranenburgsestraat en omgeving!!

willie liebers

Sprookje oordopjes misschien een idee of geluidswallen plaatsen.

Lambert

En gaan we dan ook handhaven bij de niet aangekondigde muziekactiviteiten, bijvoorbeeld op de parkeerplaats bij Spoorzicht en alle rondrijdende ” boomboxen” ??

truus

Ook van de golfbaan?

bellefante

Wat een onzin

bellefante

Van de gemeente

haha

gewoon zo laten hoe het is.
wij horen het ook maar ligt er ook aan hoe de wind staat.

Lambert

Nou beste haha, net als het gemeentebeleid: zoals de wind waait……!

handy

Dan zeker ook voor rond rijdende zg. kampioensvrachtauto’s???
Ongeoorloofd toeteren = € 240,-
Wat een onzin allemaal, stille carnavalsoptochten?? stille kermis?? stille nacht….

anne

Terecht, het mag wel een paar decibellen minder. Vorig jaar zijn velen vroegtijdig vertrokken vanwege de oorverdovende herrie op het festivalterrein. Om van de mensen die ongewild hier van ‘meegenieten’ maar niet te spreken.

Hans

Zou eens tijd worden dat hier iets aan gaat gebeuren.
Ik ben niet tegen festiviteiten maar zoals de Wolfsberg ieder jaar is belachelijk. Ook de halfvastenoptocht was dit jaar schandalig qua geluid.
Een paar decibellen minder zal de feestvreugde heus niet bederven.
Overlast is gewoon overlast. Dat geldt ook voor de snotapen die overlast bezorgen bij de Zoma tegenover de woonflat en dat geldt ook voor die mafkees die elke week bij de speelweide in het bos z’n huisafval dumpt. Ik erger me kapot dat zulke gasten gewoon hun gang kunnen gaan.

Reggie
Op sommige festiviteiten kan het aantal decibels echt wel minder, maar er zijn er ook die zich keurig aan de geldenden regels houden. Door dit voorstel worden juist die festiviteiten de dupe van de veroorzakers. In Nijmegen (zomerfeesten) heerst ook een zeer strak regime mbt het aantal Db’s. Echter het geluid van de bands is niet om aan te horen, zo slecht dat ik er niet meer heen ga. Het voorstel wat nu gedaan word mbt de Db’s zal geen toegevoegde waarde hebben mbt de kwaliteit van de festiviteiten. Ter vergelijking, het geluid nivo tussen 80 en 85 Db zit… Lees meer »
willem 2

Meteen ook dat harde snerpende geluid van die scooters aanpakken.
Afschuwelijk wat een kelere herry maken sommigen van die dingen.

willie liebers

Ja hans in het bos licht vaak rotzooi en ook langs de groesbeekseweg eigenlijk overal wel en de rotzooi van de Mac Donalds een bedrijf dat per maand een omzet heeft van miljoenen ze zouden best mee kunnen betalen aan het milieu.

miran

Lig toch allemaal niet te zeiken als er niet s georganiseerd wordt dan heb je geen overlast wel iets organiseren heb je altijd overlast het is toch nooit goed wat je doet dus laten we lekker ophouden

Bertus

Je hebt gelijk Miran, als er niets georganiseerd word beginnen weer te zeiken dat er niks te beleven valt.

Misschien het aantal decibellen van al dat gezeur naar beneden brengen. Wees blij en trots dat je in Groesbeek woont, een dorp met zoveel mooie activiteiten! I.p.v. de organisatoren het zo lastig mogelijk te maken met scherpe regels.

willie liebers

nou ik blijf toch bij oordopjes.

Gijs

Wat een gezeur weer! Hoe vaak zijn er activiteiten? Wees blij dat ons dorp bruist van de energie! Overlast is vervelend, maar vaak zijn de activiteiten van korte duur en eenmaal per jaar! Mensen moeten elkaar ook gunnen! Laten we lekker genieten van:
KVW
Carnavalsoptochten
Tent party efkes wachte
Kampioensoptochten
Hemelvaart
Feestjes in de tuin!
Motorcross
Vierdaagse

Activiteiten van korte duur, maar als je in het weekend je rust zoekt en 5 weekenden van 9 uur in de ochtend tot s avonds laat mee kunt genieten met het hockeyfeestje bij Achilles…dan is het juist fijn als er aan die overlast iets wordt gedaan. Er zijn grenzen. Iedereen is erbij gebaad dat er met elkaar rekening wordt gehouden, laat iedereen op zijn eigen manier genieten, daarbij is een overdosis decibellen echt niet noodzakelijk, das onzin.

wpDiscuz