[Foto’s] Kinderen scholen Groesbeek zaaien klaprozen

Kinderen van diverse scholen in de gemeente Groesbeek hebben woensdag klaprooszaad uitgezaaid langs de Vierdaagseroute.


Uitzaaien klaprooszaad. De klaprozen staan tijdens de Vierdaagse in bloei. Foto en rechten: Piet Spanjers/DeGroesbeek.nl.

In juli zien de Vierdaagselopers, als ze langs de akkers met bloeiende klaprozen lopen, dat Groesbeek haar bevrijders niet is vergeten. Een akkerrand tussen Groesbeek en Breedeweg is als eerste ingezaaid. De klaproos staat symbool voor de gesneuvelden van alle oorlogen en wordt gebruikt tijdens een herdenkingsdag in november: Klaproosdag.

Klaproosdag (Poppy Day), is de herdenkingsdag van het einde van de Eerste Wereldoorlog. Vooral in Groot-Brittannië, Canada en België en in toenemende mate ook in Nederland wordt rond 11 november, de dag waarop in 1918 de wapenstilstand werd getekend, stilgestaan bij de slachtoffers van alle oorlogsgeweld.

De symboliek van de klaproos is afkomstig van John McCrae, een militair arts afkomstig uit Canada, die het beroemde gedicht Flanders’ Fields schreef voordat hij zelf sneuvelde. Hij beschreef hoe de klaprozen bloeiden op de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog en vroeg aan de lezers de fakkel van de strijd tegen de vijand van de gesneuvelden over te nemen en de strijd voort te zetten, zodat de doden konden rusten. Zo werd de klaproos het symbool van de hulp aan de slachtoffers, invaliden en hun nabestaanden van oorlogsgeweld.

Het is dit jaar 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak en 70 jaar geleden dat onder andere Groesbeek tijdens Operatie Market Garden werd bevrijd. Market Garden wordt in september 2014 groots herdacht.


Foto’s met dank aan Piet Spanjers!

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1 Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nlTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 14 mei, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 7 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
willem 2

Herdenking aan de oorlog met KLAProzen lijkt mij een ongelukkige combinatie.

willie liebers

Mijn Opa heeft er vaak over verteld hij is overleden in 1968 de herinnering blijft het zou zo weer kunnen gebeuren.de oorlog kan dan voorbij zijn er zijn altijd nieuwe dreigingen kijk nu naar de crisis in de Oekraïne. Dus een goede krijgsmacht blijft nodig. Laten dit wat toen gebeurd is niet vergeten en mee geven aan de jeugd van nu mooi om deze scholen hier in te betrekken. Leven de Vrijheid.

ikke

beste Willem,

klappen is ook applaudiseren

Muts

En in het Engelse taalgebied (Groot Britanie, Canada, USA, Australie en zo) is de klaproos het symbool van “Remembrance Day”, zoiets als onze dodenherdenking. Het zaaien van klaprozen is dus een vorm van respect en niet daarmee is de opmerking van ‘Willem 2″ volledig onzinnig.

Mooi initiatief!

willem 2

Zoals de hele oorlog onzinnig was.

Muts

@Willem 2: Inderdaad, zoals de hele oorlog onzin was. Maar van de bevrijders hebben er zeer velen hun leven gegeven zodat wij nu geen Duits praten onder het juk van een dictator. En daar moet je respect voor hebben en tonen.

wpDiscuz