Verkiezingen EU 2014: CDA wint

Nederlanders mochten donderdag 22 mei naar de stembus om 26 nieuwe Nederlandse leden van het Europees Parlement te kiezen.

_DSC0109
Vandaag waarschijnlijk voor het laatst: stemmen in De Baon. Foto en rechten: Piet Spanjers/DeGroesbeek.nl.

De stembussen zijn van 07:30 uur tot 21:00 uur geopend. Op de uitslag moet men echter wachten tot zondag, omdat andere EU-landen later deze week naar de stembus gaan.

Wie niet wil wachten en vanavond al een mogelijk beeld van de uitslag wil krijgen kan afstemmen op de NOS of Geenstijl (GSTV). De NOS komt met een exitpoll, terwijl Geenstijl mensen heeft opgeroepen om vanavond in de stemlokalen aanwezig te zijn. De Kieswet zegt namelijk dat, wanneer er naar gevraagd wordt, de uitslag in het stemlokaal hardop voorgelezen moet worden. Aanwezige stemmentellers zullen de uitslagen doormailen naar het weblog, twee daarvan zitten in Berg en Dal.

_DSC0113
Stemlokaal De Baon in de vroege ochtend. Foto en rechten: Piet Spanjers/DeGroesbeek.nl.

In Groesbeek is het vandaag mogelijk de laatste keer dat men kan stemmen in buurtcentrum De Baon. De stemming zat er daar al vroeg in. Op 10 mei bestond het buurtcentrum precies 34 jaar. Na de zomervakantie verhuizen de activiteiten naar het nieuwe voorzieningenhart “Op de heuvel”, dat in september haar deuren opent. Daarom was er onlangs een spetterend afscheid.

D66, PVV en het CDA zijn de favorieten voor deze editie van de EU-verkiezingen. Men verwacht dat vooral de PvdA gaat verliezen. De opkomst was om 19:30 uur ongeveer 32% (33% in 2009). Tijdens de verkiezingen voor het Europees Parlement is de opkomst altijd lager dan bij andere verkiezingen.

Update 23-05-2014, 14:30 uur:
Uit de kaart van Geenstijl blijkt dat D66 met 22% van de stemmen de grootste is geworden in de gemeente Groesbeek. Die uitslag is echter gebaseerd op een kleine steekproef onder 518 personen en de resultaten komen waarschijnlijk uit Berg en Dal. GroenLinks (16%) en CDA (13.7%) zijn volgens Geenstijl tweede en derde.

Landelijk is D66 met 4 á 5 zetels waarschijnlijk ook de grote winnaar. De uitslag volgt zondagavond.

Update 25-05-2014, 00:00 uur
CDA blijkt uiteindelijk de winnaar van de EU-verkiezingen. De christendemocraten behaalden 5 zetels in het Europees Parlement. In de gemeente Groesbeek werd het CDA ook de grote winnaar. PVV en SP volgen.


Het was opvallend rustig bij de verschillende stembureaus. Foto’s met dank aan Piet Spanjers!

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1 Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl e.a

Gerelateerde berichtenTags:,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 22 mei, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 12 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
ikke

Het was inderdaad niet druk. Ik had vrij baon, hoefde de mensen net niet wakker te maken toen ik wilde stemmen

willie liebers

Toch maar gestemd op de PVV.

Sprookje

Nou Willie, dan ben je niet de enige die op de verlosser gestemd heeft……

branco

heb ook gestemd op PVV

willie liebers

D66 als winnaar ik geloof er geen flikker van vraag me af of Nederland nog democratisch is het word de gewone burgers zo voor gezet als een bord pap straks allemaal stemmen op de lokale partijen. Geen D66 PVDA CDA VVD straks gaan ze hun gemanipuleerde politiek weer aan passen het stemmen is ook niet meer eerlijk in Nederland ze brengen miljarden naar het buitenland en wij Nederlanders laten ze verrekken ga je naar het buitenland krijg je nog geen brood het zijn allemaal vreemde die hier ook de baas gaan worden.

fluitkelje

Dan zijn jullie de enigste die op die mafkees gestemd hebben.

henk

Eerlijk gezegd ik heb ook niet op hem gestemd. Ik moet toe geven dat zijn buitenlanderspolitiek me wel aan staat. Maar de rest van zijn ideeën ( plannen ) absoluut niet.
http://mwnw.nl/blog/2014/05/22/asielzoekers-budel-allemaal-een-smartphone-van-uw-centen-43115#.U38vKSjuqvw

sjaanwilslaan

Willie Liebers, ik heb in 7 regels tekst zelden zoveel onzin gepropt gezien. Geloof je dat ook echt allemaal? Wat moet jij een fantasie hebben, heerlijk!
Misschien dat je mij even kunt uitleggen trouwens wie die vreemde zijn die hier de baas gaan worden?

S. Heijmans

Is er ergens ook terug te lezen hoeveel van de inwoners (die mogen stemmen) ook werkelijk gestemd hebben. Ik geloof dat er veel mensen gewoon niet meer gaan stemmen omdat ze er geen vertrouwen meer in hebben!

www.hanspeters.eu

Ik hoop op een veel en veel betere opkomst op 19 november

Op 19 nov komt het er op aan voor Groesbeek, of we nog doorgaan met het oude, onder de pet schuif systeem van de oude wedhouders, of een heel nieuw belijd.
Zowel een nieuwe Gemeente raad, als een nieuwe naam, er staat veel op het spel.
Een eerlijk beleid, waar onze inwoners van op aan kunnen.
En een naam die klinkt als een klok, Groesbeek.
Beste inwoners van Groesbeek Millingen en Ubbergen ga stemmen, laat U stem niet verloren gaan.

willie liebers

Nou Ger ik ben zeker voor een nieuw beleid en zeer zeker voor de naam GROESBEEK.

wpDiscuz