Vrijliggend fietspad Heumensebaan – Rijlaan

Langs de zuidzijde van de Heumensebaan – Rijlaan komt mogelijk een vrijliggend, in twee richtingen te berijden, fietspad. De raad wordt op 26 juni gevraagd een voorbereidingskrediet van € 55.000,- beschikbaar te stellen.

Staatsbosbeheer geeft groen licht

Het is al langer een wens om tussen Groesbeek en Molenhoek een vrijliggend fietspad aan te leggen. Grondeigenaar Staatsbosbeheer ziet nu de nut en de noodzaak van een fietspad in dit gebied en heeft toestemming gegeven voor de onderhandelingen tot grondwerving. Er wordt voor de zuidzijde van de Heumensebaan / Rijlaan gekozen vanwege de betere aansluitingen op de bestaande infrastructuur.

Eerst tot Biesseltsebaan

Voorlopig betreft het eerst een fietspad tot aan de Biesseltsebaan. De gemeenteraad van Mook en Middelaar neemt namelijk later dit jaar een besluit over het doortrekken van dit pad tot aan Molenhoek. Groesbeek wil, gezien de intensiteit op haar wegvak, echter niet te lang wachten met de aanleg van het fietspad binnen de Groesbeekse gemeentegrens.

Fietspad is noodzaak

Het fietspad is noodzakelijk om de veiligheid te kunnen waarborgen. Uit metingen blijkt dat er een verkeersintensiteit van 6.800 voertuigen per etmaal is. Een derde daarvan rijdt harder dan de toegestane maximumsnelheid. De V85-norm ligt op 68 km/uur; dat houdt in dat 85% van het verkeer niet harder dan 68 km/uur rijdt, daar waar 60 km/uur is toegestaan. Bij een V85-norm van 50 km/uur is een vrijliggend fietspad al noodzakelijk.

“Niet verkeersonveilig”

Verkeersonveilig voor fietsers is deze weg echter niet. Er gebeuren volgens het college van burgemeester en wethouders niet of nauwelijks ongelukken waar fietsers bij betrokken zijn. Het college geeft wel aan dat dit mogelijk komt door het feit dat fietsers deze weg mijden omdat het geen prettige weg is om te fietsen.

Nieuwe natuur

Voor elke vierkante meter fietspad en berm moet er nu elders 1,67 m2 aan nieuwe natuur worden gerealiseerd. In totaal gaat het in dit project om zo`n 10.500 m2 fietspad + berm. De gemeente is met de provincie Gelderland in gesprek over de mogelijkheden van het realiseren van 1,7 ha nieuwe natuur.

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1 Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nlTags:,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 14 juni, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 6 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Pietje

Komt dit fietspad langs het spoor of in het bos,langs het spoor hoeft er geen natuur te wijken dacht ik zo.

Carla

Laat ze maar zo snel mogelijk beginnen met de aanleg van het fietspad. Ik fiets 3x per week tijdens de spits via deze weg naar het werk, het is niet normaal hoe gevaarlijk sommige automobilisten daar over die weg rijden. Er gebeuren niet of nauwelijks ongelukken maar er gebeuren heel veel wel bijna ongelukken.

willie liebers
Nou de veiligheid vindt ik wel belangrijk maar er hoeven ook geen dikke bomen voor gekapt te worden als men het goed bekijkt ik ben straks even door dat bosgebied gelopen ongeveer 20 meter van de weg en heb een mooier route ontdekt waardoor men weinig schade hoeft aan te richten. Heb wel heb wel 3 kadavers gevonden in vergaande staat waarschijnlijk onder auto’s gekomen een wild zwijn en ree en een dode kat kon ik zien jammer. Zou de route wel kunnen uitstippelen maar ja daar zoeken ze wel weer een bureau voor die dat dan gaan uit zoeken… Lees meer »
Juul

Ik fiets hier elke dag om naar het station te gaan. De auto’s rijden hier zo hard dat ik geregeld moest uitwijken om niet aangereden te worden. Ik ben blij dat er nu is een keer iets aan gedaan word.

willie liebers

Zo de biologen en ecologen zitten ook weer mee te kijken op Groesbeek en de voorstanders van het heiderijk project en de zakkenvullers dank voor de rode duimpjes en over een jaar of 10 krijgen jullie spijt van deze nonsens want het onderhoud gaat 10 tallen miljoen kosten straks kun je niks terug draaien. Fijne dag nog voor diegene die voor natuurlijk bos zijn en onderhoud.

willie liebers
Nou de meesten mensen vinden het gewoon fantastisch dit nieuwe fietsen pad het was gisteren ook druk daar in het bos ze vonden het alleen jammer dat de aannemer niet verder mocht door gaan dan bij de speelweiden. Want dan zou men in het gebied komen van de beruchte gladden slang nou de meesten vonden het belachelijk en hadden zoiets van een trein zou hem aan fladder kunnen rijden. En men vond het ook zo jammer dat ons bos ten prooi viel aan het heidenrijk project. Een man van 89 zei ik heb er vroeger nog aan mee gewerkt om… Lees meer »
wpDiscuz