WERKTOP/Nieuw Werk een succes

Meer dan 465 mensen uit de bijstand zijn aan de slag dankzij de WERKTOP-aanpak.

Een indrukwekkend resultaat in deze economisch lastige tijden waarin werkgelegenheid eerder afneemt dan toeneemt. Fundament voor dit succes is het direct contact tussen ondernemers en kandidaten (werkzoekenden).

Tevens blijkt, uit wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van Tilburg, dat de WERKTOP-aanpak:
– significant meer inzet;
– het zoekgedrag van werkzoekenden significant actiever is en het geloof in eigen kunnen beduidend hoger;
– en dat de deelnemers aan de WERKTOP-aanpak (ondernemers en kandidaten) aanzienlijk positiever zijn over de benadering van de gemeente.

Dit resultaat presenteerde de gemeente Doetinchem, de Universiteit van Tilburg en Van Amstel Advies tijdens de Landelijke Conferentie WERKTOP WERKT! op 19 juni in Doetinchem aan Staatssecretaris Jetta Klijnsma en zo’n 150 ondernemers, wethouders, ambtenaren en andere belangstellenden.

WERKTOP-aanpak

De WERKTOP-aanpak is een innovatieve werkgeversbenadering die werkzoekenden en ondernemers rechtstreeks aan elkaar koppelt. Het gaat om écht contact met als resultaat een duurzame relatie. Het is een kanteling in denken en doen. Niet het papier of de regels bepalen de koers, maar de talenten van kandidaten (werkzoekenden) en de personeelsbehoefte van ondernemers.

Wat is anders?

De WERKTOP-aanpak brengt ondernemers en werkzoekenden persoonlijk met elkaar in contact in een informele prettige sfeer (‘prettig gesprek’) waarin men elkaar beter leert kennen. Juist door dit persoonlijke contact ontstaat de bereidheid bij ondernemers om kandidaten werk te bieden of de mogelijkheid om ervaring op te doen in hun bedrijf.

Klantmanagers, ondernemers en kandidaten leren door de WERKTOP-aanpak beter met elkaar communiceren en treden daadkrachtiger en effectiever op.

Ondernemers zijn mede-eigenaar van de aanpak, zij zijn betrokken bij het (door)ontwikkelen van de aanpak en in de uitvoering spelen ze een cruciale rol door de aanpak onder de aandacht van hun collega ondernemers te brengen (ambassadeurschap). In de WERKTOP-aanpak heeft de toolbox-benadering (het aanbieden van loonkostensubsidie, no risk polis, proefplaatsingen, scholing, etc.) plaats gemaakt voor de relatiebenadering, met als resultaat duurzaam contact en uitstroom uit de uitkering.

Daadkracht in plaats van bureaucratie

De klantmanager wordt in de WERKTOP-aanpak getransformeerd tot relatiemanager. De relatiemanager heeft intensief contact met zowel kandidaten als ondernemers. Relatiemanagers bezoeken ondernemers en brengen ‘werk’ in kaart en beschikken over de talenten en kwaliteiten van de kandidaten. Doordat het relatiebeheer van ondernemers en kandidaten in één hand is vergroot dit de kans op een goede match.

De motor van de aanpak is de menselijke maat. Er wordt sterk geïnvesteerd in relatiemanagement, de werkplek van de relatiemanager is, behalve het gemeente- of stadhuis, voornamelijk het lokale bedrijventerrein geworden.

Ondernemer als coach en ambassadeur

Ondernemers blijken goede (job)coaches te zijn. Zij hebben niet alleen een uitgebreid netwerk dat zij openstellen voor kandidaten, maar ook tal van bruikbare tips. Daarnaast zetten ondernemers zich in als ambassadeur van de WERKTOP. Doel van het ambassadeursnetwerk is om andere bedrijven te betrekken bij de aanpak en hen aan te sporen zich ook in te zetten. En met succes , inmiddels doen (landelijk, in 12 gemeenten waaronder Groesbeek), 600 bedrijven mee.

De ‘menselijke maat’ werpt vruchten af

In 12 gemeenten durft men de bakens te verzetten door te experimenteren met deze nieuwe aanpak, en met succes. Ondanks de economische recessie hebben deze gemeenten 465 kandidaten geplaatst op de (boven)lokale arbeidsmarkt.

Kortom: minder bureaucratie, gelijkwaardig oprecht contact, de menselijke maat en elkaar écht ontmoeten maakt re-integratie van werkzoekenden niet alleen aangenamer maar ook effectiever.

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1 Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 20 juni, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 1 reactie »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
willie liebers

En dat allemaal door een prettig gesprek.

wpDiscuz