[Update] Komst nieuw weekblad nog niet zeker

Over de komst van het nieuwe MUG-weekblad “Het Gemeentenieuws” blijft nog wat onduidelijkheid bestaan.

Logo_MUG_DG1

De klankbordgroep (fractievoorzitters van alle politieke partijen binnen de MUG-gemeenten) heeft onlangs een initiatiefvoorstel van de PvdA gesteund. Dit voorstel geeft de Stuurgroep Herindeling (burgemeesters, wethouders en gemeentesecretarissen) de opdracht om nog eens goed naar het eerder genomen besluit te kijken.

Discussie naar aanleiding van persbericht

Op 21 mei verscheen er een persbericht met de mededeling dat de stuurgroep heeft besloten om de gemeentepagina en bijkomende officiële publicaties op papier voort te zetten en deze vanaf 1 januari 2015 te publiceren in het nieuwe weekblad Het Gemeentenieuws. Dit weekblad zal daarnaast ook het nieuws uit de nieuwe fusiegemeente gaan publiceren. Er volgde wekenlang een verzet vanuit de huidige twee weekbladen in de MUG-gemeenten: De Rozet en het Groesbeeks Weekblad. Zij krijgen door de komst van een ander weekblad namelijk concurrentie, maar verdwijnen hierdoor niet direct. Politici mengden zich vervolgens ook in de discussie.

Keereweer: “Procedure netjes gevolgd”

Burgemeester Harry Keereweer van Groesbeek en Millingen aan de Rijn gaf begin juni al aan dat “de stuurgroep de procedure netjes heeft gevolgd”. De raadsleden hebben een transparant verslag van de gevolgde procedure gekregen. Keereweer vond het beeld dat vanuit de kranten is gevormd zonder wederhoor “niet netjes” en kon zich er niet in vinden.

“Goede uitleg stuurgroep”

Volgens raadslid Jos Peters van de politieke partij Ubbergen Anders heeft de stuurgroep maandagavond 16 juni tijdens de besloten vergadering van de klankbordgroep een heldere uitleg over de gevolgde procedure gegeven. “De stuurgroep was zeer bevoegd om die beslissing te nemen (…) We hebben van de stuurgroep een goede uitleg gekregen, ik ben daar zeer tevreden mee (…) Ik denk dat de stuurgroep goed gehandeld heeft, want op het moment dat de keuze gemaakt moest worden en alle partijen zijn gevraagd dan is het logisch dat je de voordeligste keuze pakt”, zei hij in het WFM-radioprogramma Polderpolitiek. Door de gemeentepagina en bijkomende officiële publicaties in een nieuw weekblad te publiceren bespaart de gemeente zo’n € 50.000,- per jaar.

“Huidige weekbladen hebben kans gekregen”

De Rozet en het Groesbeeks Weekblad hebben volgens de stuurgroep beiden de kans gekregen om met een goed en gezamenlijk voorstel te komen. Dit lukte niet, waardoor er uiteindelijk is gekozen voor een nieuw weekblad dat wekelijks verschijnt in de nieuwe gemeente. Men kiest er voor om de gemeentelijke informatiepagina wekelijks te publiceren en niet tweewekelijks zoals nu bij De Rozet het geval is. Bij bepaalde gemeentelijke publicaties heeft men namelijk te maken met zogeheten beroepstermijnen, waardoor er problemen kunnen ontstaan als inwoners éénmaal per twee weken informatie over bijvoorbeeld vergunningen krijgen.

Nieuwe constructie na besluit Stuurgroep

Pas na het definitieve besluit van de stuurgroep zijn de huidige weekbladen plots gezamenlijk met een nieuw voorstel gekomen. Zij zouden hun verspreidingsgebied vergroten en allebei tweewekelijks verschijnen. Dit houdt in dat inwoners de ene week De Rozet op de deurmat krijgen en de andere week het Groesbeeks Weekblad.

Initiatiefvoorstel

De klankbordgroep heeft, vanwege de ontstane discussie, de stuurgroep gevraagd om naar deze constructie te kijken en de nieuwe gemeenteraad pas op 1 juli 2015, na een evaluatie, een definitieve beslissing hierover te laten nemen, weet Peters. De gemeente lijkt echter een voorkeur te hebben voor één MUG-weekblad waarin, naast al het nieuws uit de fusiegemeente, de welbekende gemeentelijke pagina gepubliceerd wordt.

Processen

De gemeentepagina is ondertussen al aan Het Gemeentenieuws gegund en er zijn toezeggingen gedaan. “Dat zou kunnen ja. Ook mondelinge afspraken kunnen definitief zijn”, antwoordde Peters op de vraag of het terugdraaien van het stuurgroepbesluit zal leiden tot juridische acties vanuit Het Gemeentenieuws.

Update 25-06-2014, 14:30
Burgemeester Keereweer heeft aangegeven dat de stuurgroep de bevoegdheid heeft om dit soort besluiten te nemen. “Met verantwoording naar gemeenteraden. Dat doen we nu over deze kwestie”, legde hij uit. De stuurgroep zou, omdat De Rozet en het Groesbeeks Weekblad in eerste instantie niet met een gezamenlijk voorstel konden komen, juist hebben gehandeld.

Veel politieke partijen leggen zich echter niet neer bij de komst van een nieuw weekblad dat de gemeentepagina en het nieuws uit de MUG-gemeenten gaat publiceren. PvdA Groesbeek en CDA Groesbeek hebben daarom een motie (vreemd aan de orde van de dag) ingediend die het Groesbeekse college verzoekt om de beslissing terug te draaien tot 1 juli 2015. De motie wordt donderdag in de openbare raadsvergadering behandeld.

Lees hier de motie van PvdA en CDA.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl, WFM Radio

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 25 juni, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 19 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Wielly

Wat kunne geleerde mensen toch dom zijn.
Luister toch eerst eens naar de inwoners wat die willen.

www.hanspeters.eu

Tja je moet tenslotte wat, als je met uitzondering van VOLG en Sociaal Groesbeek de gemeente Groesbeek vernacheld hebt.
Een nieuw blad als het gemeentenieuws, was geheel niet aan de orde geweest, als er naar de inwoner geluisterd was.

Muts

Toch weer jammer. Besloten vergaderingen, procedures gevolgd, toch al gegund en dus ook geen weg meer terug. Wij als burgers krijgen het weer gewoon door de strot geduwd, zoals de laatste tijd al zo vaak is gebeurd.

Wanneer leren die vogels in hun ivoren toren nu eens een keer dat ze er zitten voor het volk en niet voor hun eigen gewin. Ze vertegenwoordigen het volk en die het per se niet wil (wat ondertussen wel duidelijk is), dan zou het toch ook gewoon niet door moeten gaan.

Muts,
je bent helemaal geen muts, want je slaat de spijker precies op z’n kop. helemaal mee eens.

www.hanspeters.eu
Je hebt gewoon gelijk Muts, sommige delen zijn openbaar en sommige besloten. Vorige maand was bijvoorbeeld de WMO openbaar. Ook dat is niet bekend gemaakt. Ik zat met handen en voeten gebonden toen de naam Berg en Dal werd voorgesteld. Wat het voor mij persoonlijk lastig maakt, is het gevolg van dingen die ik openbaar maak. Ik heb de eed afgelegd en mocht ik uit de school klappen, dan heb ik zomaar een onderzoek van binnenlandse zaken aan mijn broek. Er zijn meerdere klankbordgroepleden, die moeite hebben met het vertrouwelijke, dus maar eens kijken of dat we hier met meerderen… Lees meer »
Bart

Heel goed, dat er nog eens serieus naar gekeken wordt. Ook door meer mensen dan alleen de “stuurgroep”.

Hopelijk “sturen” deze mensen na een goed en gedegen gesprek/onderzoek met de ook de huidige aanbieders naar een voor iedereen goed resultaat.

Laten we ook de lokale Groesbeekse, Beekse, Ubbergse en Millingense ondernemers uit de nieuwe MUG gemeenten (!!), indien mogelijk, daarbij ook niet vergeten!

Zeker in deze tijden kunnen zij van harte een positieve steun in de rug gebruiken! Een aanbieder van veel verderweg lijkt ons op dit moment zeker een verkeerde keus!

Dree

Laat de gemeente het geld van de wijnfeesten er bij doen voor de echte groesbekers

willie liebers

Hou het zo als het al heel lang is en doe normaal 90 procent is voor ons wekelijkse Groesbeeks Weekblad en laat de Rozet het aan de andere kant uit zoeken. Het Groesbeeks Weekblad is een begrip voor Groesbeek en alle politieke partijen moeten daar als een blok achter staan zo ook de naam Groesbeek. Dank voor u aandacht en nog een fijne dag.

Het was toch …… Er veranderd niks voor de mensen….
Maar het begint al met ons eige krantje….het zou alleen
Evt de gemeente naam die zou veranderen.
Maar wat ik dacht…..we zijn weer voor de gek gehouden
Zo als zovaak

willem 2

Groesbeek. Ubbergen of Millingen.
Wat kan mij dat nou verreken.
Ik blijf gewoon aan de Pannestraat wonen.

democratie

De huidige coalitie heeft laten zien dat zij een eigen programma afwerken en daarbij niet luisteren (meer) naar de mening van de inwoners. Gelukkig komen er verkiezingen eraan. Ik hoop dat er een nieuwe wind gaat waaien, het wordt hoog tijd.

Johanna

VOLG vraagt zich af of de stuurgroep wel bevoegd is om deze beslissing m.b.t. de weekbalden te nemen?
Is nog geen gelopen race dus.
Wordt vervolgd.

Johanna

weekbladen natuurlijk (tikfoutje)

Kloeke

Ik vind dat de huidige coalitie helemaal geen beslissingen mag nemen.pas na de gemeenteverkiezingen weer.en deze coalitie breekt heel Groesbeek af met de gvp voorop!
Meneer thijssen bedankt dat je mijn dorp om zeep hebt geholpen!!!

Otto

Sjaak en zijn clubke hebben al zoveel om zeep geholpen in het dorp daar kijken wij niet meer van op. De stuurgroep terug fluiten en wel onmiddellijk.
Dan laten wij in November onze stem wel horen en kan het dan zittende College een beslissing nemen waar de burgers in gehoord worden.
Want luisteren hebben deze heren nog nooit gedaan.

willie liebers

We wijzen allemaal naar Sjaak maar er moeten er meer over beslissen.

Johanna

Vanavond motie over Groesbeeks weekblad in de raad!

Sprookje

Als we eens beginnen met het veranderen van het
LOGO.
MUG staat voor…….., laten we dat ook terugzien in het LOGO.
Met de klok meelezend MGU. Goed over nagedacht!!!

Sprookje

En dan gaan we praten over SAMENWERKEN, hoe deze nieuwe krant eruit komt te zien.

wpDiscuz