Huidige weekbladen krijgen nog een kans

De Groesbeekse gemeenteraad heeft donderdagavond ingestemd met de motie die er voor zorgt dat er nog eens goed naar het onlangs genomen besluit omtrent het nieuwe weekblad gekeken moet worden.

Gemeente_Groesbeek_2015

Het Gemeentenieuws

Op 21 mei verscheen er een persbericht met de mededeling dat de stuurgroep heeft besloten om de gemeentepagina en bijkomende officiële publicaties op papier voort te zetten en deze vanaf 1 januari 2015 te publiceren in het nieuwe weekblad Het Gemeentenieuws.

Stuurgroep bevoegd

De stuurgroep was bevoegd om dit besluit te nemen. Burgemeester Harry Keereweer legde dit donderdagavond duidelijk uit. “De stuurgroep heeft in augustus 2012 uw mandaat gekregen om alle MUG-voorbereidingen te treffen die mogelijk zijn. Wij kunnen voorgenomen besluiten nemen”, zei hij. Er volgde daarna nog een inhoudelijke discussie hierover. Ook de procedure werd door Keereweer uitgelegd: “Wij hebben zorgvuldig gehandeld. Eerst zijn de twee lokale partijen (Groesbeeks Weekblad en De Rozet, red.) benaderd. Er is gevraagd om één keer per week het nieuws over de hele MUG-gemeente te verspreiden tegen een goede prijs. Dit lukte niet, zij hebben niet aan de voorwaarden voldaan. Er is een voorstel vanuit De Rozet gedaan en daar wilde het Groesbeeks Weekblad niet op in gaan. Zij wilden niet samenwerken”, zei hij.

Groesbeeks Weekblad en De Rozet hebben laks gehandeld

Meerdere raadsleden waren het er over eens dat beide partijen in eerste instantie nonchalant hebben gehandeld, omdat zij dachten dat er geen concurrentie zou komen. Om die reden konden de twee weekbladen (lastig te onderhandelen) eisen neerleggen. Die concurrentie kwam er uiteindelijk wel. “Het Gemeentenieuws” was namelijk bereid om wekelijks in de hele gemeente een weekblad te leveren, tegen een scherpe prijs. Het blad is 50.000,- per jaar goedkoper.

GVP: “Gekozen voor beste offerte, nieuw weekblad voorziet in behoefte”

GVP-raadslid Rob Bekers gaf aan dat de discussie vooral emoties betreft, maar dat er qua nieuwsvoorziening niet veel lijkt te veranderen. “Het Gemeentenieuws heeft dezelfde functie als de huidige weekbladen, voldoet aan alle eisen en is daarbij een stuk goedkoper. Het was de beste offerte en het is dan ook niet logisch om dat nu af te wijzen puur omdat men aan de huidige weekbladen is gewend. Het nieuwe weekblad voorziet ook in de behoefte van het lokale nieuws, misschien nog wel beter, dat weten we niet. Het is voor een jaar, daarna kunnen we altijd nog terug. Mensen zullen ook niet in paniek raken als het nieuws in een ander weekblad komt. Er verandert een hoop, verandering is lastig, maar dat moeten we in dit geval wel doen”. Bekers en zijn partij steunden de motie om die reden niet. GroenLinks en VVD waren ook tegen.

Emoties

Door het verzet vanuit het Groesbeeks Weekblad en De Rozet zijn er meer emoties los gekomen dan dat de stuurgroep aanvankelijk dacht. Dit zorgde voor een maatschappelijke discussie, waardoor het punt op de politieke agenda kwam te staan. Voor de stuurgroep was de keuze voor een nieuw weekblad vooral een zakelijke. “Het is niet aan de gemeente om twee bladen in het leven te houden”, zei Keereweer. De burgemeester van Millingen aan de Rijn en Groesbeek vroeg zich af of dat het kleine bedrag dat de huidige weekbladen voor de gemeentepagina krijgen het verschil maakt wat betreft “overleven”. “Dan wordt dat een hele smalle basis waarop zij gaan functioneren”. Het Gemeentenieuws zou van de gemeente 885,- per week krijgen om de gemeentepagina te publiceren.

Motie aangenomen: 9-5

Negen raadsleden van CDA, Sociaal Groesbeek, VOLG en PvdA stemden uiteindelijk voor de motie, vijf waren tegen. De stuurgroep zal met alle partijen opnieuw om de tafel gaan zitten. Men heeft afgesproken dat er uiteindelijk voor het weekblad wordt gekozen dat wekelijks binnen de hele gemeente het MUG-nieuws wil plaatsen, tegen een goede prijs. Logischerwijs is ook de kwaliteit belangrijk. Omdat er toezeggingen aan “Het Gemeentenieuws” zijn gedaan moet er ook met die partij gesproken worden in verband met mogelijke schadeclaims.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 26 juni, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 11 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
willie liebers

Domme discussies omtrent het Groesbeeks weekblad dat moet gewoon zo blijven zoals het al 10 tallen jaren bestaat ik word er zelf emotioneel van en kijk er elke week naar uit als het krantje de dag dat het komt niet op tijd is ga ik naar schilt mans 3 krantjes halen ook voor 2 ouderen vrouwen op hoge leeftijd die er ook elke week naar uit kijken gemeente denk eens realistisch en vooral democratisch.

Marcel Poelen
Gevalletje kort door de bocht van het GVP. Het Groesbeeks weekblad voorziet in een veel grotere behoefte dan alleen de publicaties van de Gemeente. Leuke en mooie artikelen over /voor ons allemaal, meningen van Groesbekers, advertenties van lokale ondernemers. Toevallig ook van de Lidl, Jacobs, De Hoeve, volgens mij betalen die meer als de gemeente! Dan denkt het GVP dat deze krant niet in een behoefte voorziet. Tipje aan het GVP; ook de voetbalverslagen van de Treffers staan er in, maar ook berichten over DVSG, de Korfbal vereniging en de schutterij. Geen behoefte, praat daar eerst in huiselijke kring eens… Lees meer »
Hans
Wat een onverantwoord beleid wordt er weer gevoerd als men al toezeggingen heeft gedaan en schadeclaims kan gaan verwachten. Als ik schoenen koop dan kan ik ze ook nog terug brengen binnen een bepaalde periode. Dat zou hier niet anders moeten zijn maar ja, geld over de balk gooien kunnen ze hier als de beste. Wat is trouwens €50.000 als je een verkeerde berekening over de ICT hebt gemaakt en plots €800.000 duurder uit bent. De vraag of er capabele mensen onze gemeente besturen is dan de vraag? En Burgermeester, sorry maar beslissingen als deze verdedigen kan echt niet in… Lees meer »
www.hanspeters.eu

Ik denk indien je over de prijs gaat praten dat het Groesbeeks Weekblad en de Rozet, echt wel bereid zijn om nog iets aan de prijs te doen. En dan de mening van de GVP, eerst dan maar eens een jaartje op proef en dan kunnen we nog altijd terug pffff.

Johanna

Viel me op dat het alleen maar over geld ging en niet over het gevoel van de Goresbekers.
Sommige zaken kun je niet alleen maar economisch bekijken!

Zwarte Piet

Jammer, ik had gehoopt op een kans voor een andere aanbieder. Ik ben elke week weer teleurgesteld in de kwaliteit en kwantiteit van artikelen over gebeurtenissen in Groesbeek.

Sprookje

Leuk dat de heren wethouders, sorry Mechteld , het niet voor elkaar krijgen om een Gemeentekrantje in elkaar te flansen, zonder bij elkaar de veren te plukken.
Nog even een gratis tip: MUG- Gemeenten en , met de klok meelezend in het duur bedachte LOGO: MGU. Je staat voor iets!,!!

Toontje

Het is nu allemaal halleluja over het GW, maar iedereen lijkt wel vergeten dat we jaaaaaaarenlang de speelbal waren van een redactie, die als hij je mocht je artikel (al dan niet gemutileerd) plaatste en anders kon je in de … zakken. Harry Driessen en daarvoor Theu Gerrits waren OK, maar daarna was het de arrogantie ten top en nu komen bedelen om positieve reacties om het voortbestaan te garanderen. Het kan verkeren bij de machtige heren van weleer…

henk

Afschaffen dat GW blad , nieuwe start met alleen MUG nieuws .

Ben.Helder

GVPer Rob Bekers stelde dat de discussie vooral over emotie gaat maar dat er qua nieuwsvoorziening niet veel lijkt te veranderen”
Moet hij straks toch eens gaan opletten bij de komende Gemeenteraadsverkiezingen! Het gaat dan ook over emotie en ik voorspel je Robbie dat er dan heel veel gaat veranderen!

Gemeentelijke fusies leveren geen geld op. Dat blijkt uit onderzoek van het onderzoekscentrum Coelo van de Rijksuniversiteit Groningen. MEER HIEROVER Burgemeesters tegen fusies van gemeenten 09/03/2013 Kees-Jan de Vet, lid van de directieraad van de VNG: “Het rapport laat nu zien dat de aanname dat met fusies een miljard kan worden bespaard op drijfzand is gebaseerd” Het kabinet wil met deze fusies vanaf 2017 in totaal bijna 1 miljard per jaar besparen door minder dubbeling van taken en een daling van het aantal gemeenteambtenaren. Volgens Kees-Jan de Vet, lid van de directieraad van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, bevestigt het… Lees meer »
wpDiscuz