[Foto’s] Smikkelen uit Groesbeeks bos

“Ha, lekker, dat hebben we nodig!” Brandnetel, zevenblad, look-zonder-look, er werd volop geplukt in het Groesbeekse bos afgelopen zondagmiddag.


De Siesmejennekes in actie.

Voorafgaand aan de Groesbeekse bospicknick, georganiseerd door de gemeente Groesbeek, Staatsbosbeheer en Stichting wAarde trok een groep van zo’n 45 wandelaars en kinderen het bos in op zoek naar eetbare ingrediënten. De brandnetels voor soep en pesto plukten ze het liefst met handschoenen aan natuurlijk….

De middag startte met een lekker stuk bosbessenplaatcake en een kleurrijk verhaal van wethouder Theo Giesbers over het plukken van bosbessen zoals dat in Groesbeek tot in de jaren ’50 gedaan werd. De bosbessenpluk was een belangrijke bron van inkomsten, het bos stond dan ook zo vol bessen dat het niet op kon. Het Groesbeeks dialect kent zelfs een eigen woord voor de bosbes: ‘wasbèr’ en er zijn veel uitdrukkingen, bijvoorbeeld ‘Ze stoan zö dik as höör óp ennen hond’ (ze staan zo dik als haren op een hond). En Groesbeekse scholen hadden wasbèrre-vakantie zodat de kinderen begin juli hun ouders konden helpen met plukken.

Theo Giesbers: “En dan had ik geluk met mijn moeder die een bekertje vol aannam met aanmoedigende woorden. Er waren ook kinderen die een heel grote mand meekregen met de strenge opdracht ‘vanavond is ie vol’. Het was dus niet voor iedereen zo leuk en gezellig als hoe ik het beleefde.” Tegenwoordig zijn er nog maar weinig bosbessen te vinden door vermesting van de bosbodems in Nederland. Voor veel en goede bosbessen heb je arme grond nodig.

Na een optreden van de dialectzanggroep De Siesmejénnekes met enkele bosbessenliederen, nam Michiel Bussink de aanwezigen mee het bos in. Deze ‘wildplukker’ heeft het boek ‘Lekker Landschap’ geschreven en laat zien wat er allemaal voor lekkers te oogsten valt in het bos. Ondertussen vertelt hij honderduit over de voedingswaarde of geneeskracht van planten, bomen, bessen en bloemen. Elke paar meter stopt hij om een nieuw voorbeeld van vrij plukbaar voedsel aan te wijzen, variërend van dennentopjes en vlierbloesem voor siroop of vlierchampagne tot vitamine C-rijke tamme kastanjes om te poffen. Zelfs lijsterbes beveelt hij aan: “je kunt er heerlijke pittige chutney van maken, maar eet ze niet rauw want dan zijn ze giftig!” Algemeen geldt voor eten uit de natuur: bij twijfel niet doen!

De middag eindigde met het zelf maken en proeven van pesto van zevenblad en brandnetel en het smullen van overheerlijke romige brandnetelsoep met knapperige croutons. De deelnemers waren enthousiast om op deze culinaire manier van de natuur te genieten. Boswachter Corien Koreman denkt dat de bospicknick zo maar tot een nieuwe traditie kan uitgroeien. Met de Groebeekse bospicknick sluiten Staatsbosbeheer en de gemeente aan bij het project Lekker Landschap van Landschapsbeheer Nederland en Stichting wAarde, gericht op het verbinden mensen met landschap en natuur via foodwalks en gemeentepicknicks.

De Groesbeekse foodwalk is te vinden bij maaltijdfiets- en wandelroutes op www.foodwalks.nl.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 8 juli, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 7 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
www.hanspeters.eu

Ik ben daar zondag geweest en vond het een gezellige bijeenkomst. Brandnetelsoep heb ik niet gehad, maar wel zo’n pesto en een riefkuukske van Kakkie. Respect voor Theo zijn enthousiasme.

bert

Ziet er erg leuk en interessant uit! Kan ik mij aanmelden voor de volgende bospicknick?

de nachtboswachter

Hans niet overdrijven het was niet alleen Theo die zich in zetten.

@nachtboswachter

Zette jij je ook maar eens een keer in…

fluitkelje

Hij zet zich genoeg in voor ons,dat JIJ dat durft te zeggen dat iemand zich moet inzetten.

Mark B

Ik was erbij en vond het heel erg leuk en leerzaam. Bijzonder om te zien dat er zo veel bomen, struiken en plantjes in het bos zijn die eetbaar zijn. Ik kijk nu echt met andere ogen naar ons bos. Deze middag was top georganiseerd!

Kruimeltje

Uitkeringsinstanties aan het werk zetten is ook een vorm van werkverschaffing.

wpDiscuz