Een schone Vierdaagse met PET

De Vierdaagseweek, een week vol feesten, wandelaars, drukte, gezelligheid en vooral ook een week vol met afval. Ook dit jaar vormt afvalscheiding tijdens de Vierdaagse een belangrijk onderwerp, met als extra aandachtspunt: PET.


Vierdaagse 2013: dag 2. Foto en rechten: Piet Spanjers/DeGroesbeek.nl.

Een grote klus

Oranje (voor PET-bekers) en paarse containers (voor restafval) zijn zichtbaar tijdens de Vierdaagse feesten- en marsen. Wat minder zichtbaar is, zijn de vele Dar medewerkers die elke dag vanaf 06.00 uur al weer aan de slag gaan om het afval van de feesten op te ruimen, zodat de binnenstad om 10.00 uur schoon is voor een nieuwe dag. Een grote klus die onze medewerkers ieder jaar weer met plezier willen klaren. We willen niet alleen zorgen dat de stad er elke dag weer fris uitziet voor lopers en bezoekers. We willen ook dat al het afval dat deze week geproduceerd wordt op een goede manier wordt verwerkt.

PET

De organisatie van de Vierdaagsefeesten wil samen met haar projectpartners duurzaamheid, waaronder Dar, elk jaar stappen maken voor duurzame feesten. Dit jaar zijn horecaondernemers voor het eerst verplicht één soort plastic te gebruiken: PET. Het is dan ook belangrijk dat het PET gescheiden wordt ingezameld. PET is namelijk voor 99% recyclebaar. Horeca dienen het PET-afval gescheiden te houden van het restafval, maar ook inwoners worden opgeroepen hun afval te scheiden bij afvaleilanden en overige containers.

Het PET-afval wordt naar de afvalenergiecentrale de ARN in Weurt gebracht en vervolgens gescheiden verwerkt. Zo is het gebruikte PET weer grondstof voor nieuwe producten. Van het PET worden weer nieuw PET-bekers gemaakt. Wie weet drinken bezoekers en wandelaars volgend jaar weer uit dezelfde PET-beker! Ook gaan we dit jaar twee andere stromen met ‘PET-potentie’ onderzoeken. Dit zijn de stromen ingezameld in paarse restafvalcontainers en knapzakken en het opgeveegde/opgezogen veegvuil. Uiteraard zamelen we waar mogelijk ook andere afvalsoorten apart in.

Vervolg afvaleilanden

Vorig jaar stonden er al 10 afvaleilanden verspreid door het centrum van Nijmegen. Ook dit jaar zetten we de afvaleilanden weer in. Met de afvaleilanden kunnen restafval en PET (PET-bekers) gescheiden worden ingezameld. Naast de afvaleilanden staan er overal in het centrum ook losse oranje containers voor PET en paarse containers voor restafval. Bezoekers komen dit jaar niet alleen afvaleilanden tegen. De organisatie van de Vierdaagsefeesten heeft ook andere duurzame initiatieven ingebouwd in het programma.

Meer informatie
Meer informatie over de Vierdaagse en PET is te vinden op www.dar.nl/vierdaagse of op www.vierdaagsefeesten.nl/duurzaamheid.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: Gemeente GroesbeekTags:
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 16 juli, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 1 reactie »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
de nachtboswachter

Hoop dat de regering eens wakker word ook statiegeld op blikjes en kleine flesjes zoals onze oosterburen dan komt er zeker 70 procent minder in de bossen en bermen te liggen het loopt ook echt uit de hand vraag me trouwens af wat het schoonste dorp of stad van Nederland is weet iemand dat.

wpDiscuz