Milieueffectrapport Van Deurzen nog niet compleet

De Commissie m.e.r. heeft het milieueffectrapport (MER) voor pluimveehouderij Van Deurzen in Groesbeek beoordeeld. Zij adviseert het rapport op enkele punten aan te vullen.

Megalegbatterij pluimveebedrijf van Deurzen (HvdB)
Van Deurzen. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Het project

Van Deurzen Dairy B.V. wil op Dennenkamp 1b te Groesbeek een pluimveehouderij starten met tussen de 160.000 en 300.000 legkippen (exacte aantal nog onbekend). Op de locatie staan al lege stallen, maar voor het bedrijf is een nieuwe omgevingsvergunning nodig. De gemeente Groesbeek heeft de Commissie eerst gevraagd het milieueffectrapport te toetsen. De gemeente neemt pas daarna een eventuele aanvraag voor een omgevings-vergunning in procedure.

Het advies

De Commissie vindt het milieueffectrapport slecht leesbaar door de grote hoeveelheid ongestructureerde en verouderde informatie. Een heldere beschrijving van de voorgeschiedenis ontbreekt. Het rapport geeft bovendien nog geen goed beeld van de negatieve gevolgen door luchtverontreiniging vanuit het bedrijf (uitstoot van ammoniak). Deze luchtverontreiniging heeft negatieve gevolgen voor omliggende natuurgebieden, zoals De Bruuk en de Gelderse Poort. Het rapport gaat niet in op de maatregelen die het bedrijf neemt om deze gevolgen te voorkomen.

De Commissie adviseert de ontbrekende informatie eerst in beeld te brengen voordat er een besluit wordt genomen over de omgevingsvergunning. De gemeente heeft aan-gegeven het advies over te nemen en het milieueffectrapport aan te laten vullen.

Gevecht

Over de pluimveehouderij in Groesbeek is de laatste jaren al veel te doen geweest. Met name de Werkgroep Milieubeheer Groesbeek (WMG) houdt de zaken goed in de gaten. De werkgroep is al meer dan 10 jaar betrokken bij gerechtelijke procedures tegen Van Deurzen.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 24 juli, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 11 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
boersteeg

en wie zou dit rapport nu geschreven hebben……
ben ik blij dat er nog verstandige mensen zijn.
en het verschil tussen 160 en 300 is haast het dubbelen!!
commissie houd je poot stijf en kijk heel goed na alle rapporten.

Onbegrijpelijk dat destijds niemand klaagde over die oude schuuren die bijna op het voetbalveld en De Linde stonden en een uur in de wind stonken en waar het hele Vilje naar rook. Als je een sjek opstak op de staantribune bij Achilles dan was er ontploffingsgevaar.

Maar nu iedereen klaagt over die schuren die veel verder weg staan van de huizen en hypermodern zijn qua afzuiging reiniging etc.

Marcel Poelen
”Op de locatie staan al lege stallen, maar voor het bedrijf is een nieuwe omgevingsvergunning nodig” Dan maar even voor de voor en tegenstanders het geheugen weer even opfrissen! Het verhaal MEGA farm van Deurzen begint in 1995 met de deal tussen 3 partijen (Achilles, Linde en Pluimveebedrijf) die dachten toen allen baat te hebben bij deze deal, dat zien zij sinds ongeveer 2003 / 2004 niet meer zo. Even een korte update van die 1e jaren zoals die uitgebreider op de site van de WMG staat. ’16 januari 1995 Overeenkomst tussen gemeente, pluimveebedrijf, De Linde en Achilles (waarbij o.a… Lees meer »
Sprookjes

Het lijkt we of de Gemeente geregeerd wordt door de Cranenburgsestraat!

truus

Deze kippenschuren zijn een ramp voor het millieu en de gezondheid van mensen

kloeke

@sprookjes…meer Door de tamboerstraat

Juustem

Sprookje lijkt een obsessie te hebben (maar dit terzijde). dit soort megastallen horen niet dicht bij een dorp te liggen. zeker niet als toerisme zo belangrijk is zoals de gemeente steeds beweerd. er moeten keuzes gemaakt worden. dit valt niet te rijmen met het consistente beleid op dit gebied 😉

Marcel Poelen

@ Bertus (broer Hans),
Wat is nu je inhoudelijke commentaar op het advies van de commissie?

Bertus

@ Marcel Poelen, Nee hoor maar ik ben het soms wel zat.
Steeds als er verkiezingen aankomen is iedereen druk met doen als of de burgers belangrijk zijn. Waardoor wij massa’s extra werk hebben, met verslagen maken en dossiers opzoeken.
En dat achterbakse gedoe met meerdere accounts en dan met jezelf discussiëren, je bent niet de enige hoor en modder gooien naar elkaar daar trap de burger al lang niet meer in.

kloeke

@bertus, daar wij extra werk hebben zeg je….Dus jullie moeten ook eens een keer je best doen…poeh poeh..jullie hebben het zwaar zeg, heb met je te doen……..

www.hanspeters.eu

Hans of Bertus wie het ook is, ik heb gedurende de jaren dat de Groesbeek bestaat gewoon gereageerd op de Groesbeek, dit staat los van verkiezingen.

wpDiscuz