[Upd] WOB-verzoeken MUG-gemeenten alleen nog per post

Inwoners van de gemeente Groesbeek die middels de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) informatie bij de gemeente willen opvragen kunnen dit vanaf 6 augustus alleen nog maar per post doen. Dit heeft het college van burgemeester en wethouders dinsdag besloten.

WOB-verzoeken die via de elektronische weg (email, Twitter etc.) binnen komen worden niet behandeld. De indiener krijgt dan een bericht dat een dergelijk verzoek alleen nog maar via de post kan worden ingediend.

Indieners maken op dit moment misbruik van de mogelijkheid om via de elektronische weg WOB-verzoeken in te dienen. Het gaat hen volgens de gemeente niet meer om de gevraagde informatie, maar om een mogelijk te ontvangen dwangsom en een vergoeding vanwege de gemaakte proceskosten als de gemeente niet bijtijds reageert. Dit wordt omschreven als een oneigenlijk WOB-verzoek. Het aantal oneigenlijke verzoeken is de laatste tijd explosief gestegen, zo ook het aantal ambtelijke uren die het vergt om al deze verzoeken te verwerken.

Volgens de gemeente is het “niet langer verantwoord” om de elektronische weg open te houden voor WOB-verzoeken. Het college hoopt dat de WOB door deze maatregel alleen nog maar wordt gebruikt waarvoor die bedoeld is. Het besluit zal verder geen gevolgen hebben voor de openbaarheid van informatie.

Update 07-08-2014, 16:00 uur:
De nieuwe regel geldt binnenkort ook voor inwoners van de gemeenten Millingen aan de Rijn en Ubbergen. Dit hebben de colleges van beide gemeenten eerder deze week besloten. In Ubbergen treedt het besluit op 8 augustus in werking en in Millingen op 22 augustus.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl, Gemeente GroesbeekTags:,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 7 augustus, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 41 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Democratie

Ik ben eigenlijk wel benieuwd waar deze wob verzoeken dan over gaan. Misschien willen mensen wel gewoon informatie ontvangen, dat kan toch? Ik kan me zo voorstellen dat als deze informatie dan niet wordt gegeven dat je dan via de wob de informatie alsnog op vraagt.

www.hanspeters.eu

Moeilijk doen om lastige vragen te vermijden dus.

De groene vinger

Veel vragen over besluiten achter gesloten deur. Vaak kwestie van vriendjes politiek.

Als beslissingen eerlijk en openbaar zijn dan heb je geen Wob verzoek nodig.

Komt nog al eens voor dat dit college zaakje regelt zonder dat belanghebbende goed worden geinformeerd.

Bezwaar maken is dan meestal zinloos want besluiten zijn dus al genomen

Marcel Poelen

dan had ik op zijn minst van BW een rapportage verwacht met gegevens die aan dit besluit ten grondslag liggen. Dan kunnen de gemeenteraadsleden indien zij aanleiding zien ook inhoudelijke vragen stellen over dit besluit.

Ik dacht dat we in een nieuwe tijd perk leefden.
Maar de wedhouders denken daar anders over, elektronisch dat is toch de toekomst.
Ik zie hier het verschil niet, maar ik denk dat de ambtenaren nu meer tijd kwijt zijn, met al die post losmaken.
Wanneer word de politiek nu eens opener.
Mag de inwoner van de Gem Groesbeek niet alles weten.
Het is de hoogste tijd dat daar verandering in komt, en hoop dat de inwoners de ogen los gaan.

Kruimeltje

Enig idee wat een WOB verzoek ons kost?

oost

Email, Twitter etc. ….hun kan je ook al Twitter of app en wat je wil? Nog nooit van gehoord..e – mail lijkt me wel maar met Twitter. …klopt dat nou echt?

Ben.Helder

Kruimeltje, heb jij enig idee wat schimmige achterkamertjespolitiek ons kost? Daar zou ik wel een WOB verzoek aan willen wagen.

marcel poelen

@ kruimel;
ik zou het niet weten, heb jij enig idee zonder de verdere informatie?
@oost; via E-mail kan ik mij ook voorstellen, Twitter of app lijkt mij de WOB zaak een beetje opblazen, maar ja als B&W en de belangrijke ambtenaar die [email protected] van informatie voorziet zo vaag blijven, dan kunnen wij alleen maar gissen.

juustem

Dan zal er wel iets mis zijn als er zoveel mensen een beroep moeten doen op deze wet openbaarheid bestuur. Ik bedoel, op het moment dat de politiek en besluitvorming meer in het openbaar zou plaatsvinden, hoeven burgers zich ook niet hierop te beroepen. Het had een signaal moeten zijn dat daar iets mis gaat, dan ga je niet op deze wijze de wetgeving aanpassen. Aan de andere kant zegt deze actie van de gemeente ook al genoeg. De verzoeken zullen blijven binnenkomen zolang de transparantie ver te zoeken is.

Ben.Helder
De spijker op z’n kop Juustem! De WOB ofwel Wet OPENBAARHEID Bestuur is er gekomen omdat overheden waaronder Gemeenten er een potje van maakten en domweg weigerden, burgers goed antwoord te geven. Gemeenten die veel WOB verzoeken krijgen snappen zelfs nu anno 1014 nog steeds niet dat hun grondhouding niet werkt. Als je dienstbaarheid en integriteit in je handelen wél leidend maakt, voorkom je een hoop gedoe. In ons geval krijgen wij dus te maken met een kleinzielige aanpassing van hún aanpak, in de ijdele hoop dat het aantal WOB verzoeken gaat afnemen. Mijn wijze oma zei ooit: “Alles gaat… Lees meer »
www.hanspeters.eu

Effe zoeken naar een gratis antwoordnummer en dan volgt er een volgend bericht. Brieven aan het antwoordnummer worden niet meer beantwoord. Eigenlijk moesten de lezers van deGroesbeek nu maar eens allemaal een schriftelijk WOB verzoek indien, thema van ondergeschikt belang. Alles gaat digitaal de raadstukken komen digitaal en nu moet een WOB verzoek weer op papier. Back to basic, of inwonertje pesten?

Johanna
In internetconsultatie: einde misbruik Wob Nieuwsbericht | 22-07-2014 Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties wil een halt toeroepen aan het misbruik van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Als een bestuursorgaan niet op tijd een beslissing op een aanvraag of bezwaar neemt, heeft de burger recht op een geldbedrag (Wet dwangsom). Dit leidt er echter toe dat Wob-verzoeken worden ingediend die niet gericht zijn op het verkrijgen van informatie maar op het innen van geld. De minister wil hier een einde aan maken door het wijzigen van de Wob; iedereen kan hierop reageren via de website internetconsultatie. Onderzoek bevestigt… Lees meer »
kloeke

En dan heel erg klein schrijven Hans…….

PSP'92 Gelderland

Wij gaan die Collegebesluiten maar eens even opvragen. Met een Wob-verzoek…

www.hanspeters.eu

Of gewoon met hanenpoten Kloeke

anti-psp

@ PSP: Bedankt dat jullie ons (als inwoners) met onnodige kosten opzadelen. De collegebesluiten staan gewoon op de website van de gemeentes of kunnen gewoon bij de griffier worden opgevraagd !!!

Lambert

Wob verzoeken indien om het indienen en er dan ook nog aan verdienen. Schande is het en dat lokale politici daar ook nog laconiek over doen is helemaal om je te schamen. Bah, ons kostbare geld opmaken voor je eigen ego.
Schaam je, heel hard!

www.hanspeters.eu

Lambert een WOB verzoek is een recht van de burger, dat moet je niet moeilijker willen maken punt.

Democratie
Die dwangsom werkt als een stok achter de deur. Natuurlijk zullen er lieden zijn die er misbruik van maken, maar ik heb zelf gemerkt hoe lastig het is om informatie te krijgen. Daarnaast is het nog altijd zo dat ook al heb je een wob verzoek “verstopt” dan nog moet je de gemeente nogmaals een herhalingsverzoek indienen waarna ze nog 2 weken extra hebben om te reageren. Je moet het misschien ook zo zien dat je als burger een handvat hebt gekregen zodat ze je niet opzadelen met onnodig veel tijdrekken, maar dat er een termijn aan is verbonden waarbinnen… Lees meer »
wpDiscuz