Strijd opening grensovergang duurt voort

Sinds 2006 zijn de gemeenten Groesbeek en Kranenburg (DE) weer bezig met de openstelling van de grensovergang Altena/Hettsteeg. Vooralsnog is er alleen aan Duitse zijde resultaat te zien.

Altena-Hettsteeg. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Altena-Hettsteeg. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Ministerie: “grens blijft dicht”

Groesbeek mag van het ministerie van Economische Zaken verder gaan met de voorbereidende werkzaamheden, maar de grensovergang zelf kan voorlopig nog niet open. Dit werd in juni bekend. Reden: de veiligheid van de beschermde diersoorten (in dit geval de steen- en kerkuilen) zou onvoldoende gewaarborgd zijn. Aanwonenden van de Cranenburgsestraat doen er alles aan om de situatie zoals die nu is te behouden. Ook de Werkgroep Milieubeheer Groesbeek (WMG) houdt een oogje in het zeil.

Politici onrustig

Voor het project is door Groesbeek meer dan € 750.000,- vrijgemaakt en politici van beide gemeenteraden worden inmiddels onrustig. Men denkt dat Groesbeekse raadsleden het geld op den duur voor een ander doel gaan gebruiken. Jürgen Franken (SPD Kranenburg) laat tegenover de Duitse krant “de Rheinische Post (RP)” weten dat hij bang is dat Kranenburg de vanuit Duitsland verkregen subsidie terug moet betalen als de grensweg niet open gaat. Dit zou een groot probleem voor de kleine Duitse gemeente zijn. Joachim Janßen van het CDU zegt verrast te zijn. “De politiek is voorstander van de openstelling van de grensovergang. Wij kunnen ons niet vinden in de mening van het ministerie”, zegt hij in RP.

Altena-Hettsteeg vanaf de Duitse zijde. Kranenburg is klaar voor de openstelling van het grensweggetje. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Altena-Hettsteeg vanaf de Duitse zijde. Kranenburg is klaar voor de openstelling van het grensweggetje. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Giesbers: “rust bewaren”

Wethouder Theo Giesbers laat weten nog een beetje hoop te hebben, maar dat men wel “rustig moet blijven”. In juni kreeg de gemeente Groesbeek een reactie van het ministerie op het bezwaar tegen een dwangsombesluit. Het bezwaar van de gemeente is gedeeltelijk afgewezen, waardoor de werkzaamheden weliswaar verder kunnen gaan, maar de grens dicht blijft. “Onze juristen zijn daar nu mee bezig”, aldus Giesbers in RP.

De grensovergang werd in 2004 gesloten. Sindsdien moeten automobilisten die even de grens over willen enkele kilometers omrijden. In 2006 hebben Kranenburg en Groesbeek in een gezamenlijke vergadering besloten dat de grensovergang weer in gebruik moet worden genomen. Duitsland is er inmiddels klaar voor, maar in Nederland blijft men nog bezig met juridische procedures.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl, RP-Online

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 29 juli, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 60 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering

los die weg

Hans

Mooi dicht laten!!! Totaal geen noodzaak aanwezig om het open te stellen voor autoverkeer. Daarvoor is een prachtige weg verbeterd, genaamd de Wylerbaan, wat ook heel veel geld heeft gekost.
Toentertijd is niet zomaar besloten tot sluiting. Overigens is de omgeving ook totaal niet geschikt om zoveel verkeersbewegingen te kunnen verwerken en gaat het weer ten koste van het landschap. Daar zouden we wat zuiniger op moeten zijn!

Koekwaus
Hans, geen noodzaak? Nu kost het omrijden vele euro’s extra en daardoor niet alleen euro’s, maar wordt ook onnodig brandstof verbruikt waardoor het milieu juist onevenredig zwaar belast wordt! Tijden veranderen, dus het ‘argument’ aanhalen dat het toentertijd ‘niet zomaar besloten’ is, is natuurlijk een non-argument. De omgeving is juist wél geschikt voor ‘zoveel’ (alles is immers relatief) verkeersbewegingen. De Cranenburgesestraat behoort immers tot de rondweg, deze is dus gemaakt voor ‘zoveel’ verkeersbewegingen. Ten koste van het landschap is eveneens een kul argument, de wegen liggen er immers al. Het enige wat nodig is, is vernieuwing van de weg, waarbij,… Lees meer »
Jennifer Janssen

“Wethouder Theo Giesbers laat weten nog een beetje hoop te hebben, maar dat men wel “rustig moet blijven”. ”

Tuurlij: zegen dat iedereen rustig moet blijven en ondertussen wacht men rustig af.

Wat men moet doen is actief (dus niet rustig) ervoor zorgen dat de boel gereed komt en dat die overgang zo snel mogelijk open gaat.

zuster

Open die weg. Geldverspiling aan dat gevech.(gebruikt dat maar ergens anders voor)
Europa EEN was toch de bedoeling. En zoals koekwaus al zegt: Nu moet je omrijden en daar dan maar het milieu gaan vervuilen wat nog meer is omdat je moet omrijden.
ERG KORT DOOR DE BOCHT> OPEN DAT DING> ik hoef er niet overheen maar vind het zo’n flauwekul.

Jennifer Janssen

Nu wordt het grootste gedeelte van het verkeer via Wyler omgeleid en die overgang is daar totaal niet geschikt voor.
Maarja, dat interesseert Groesbeek blijkbaar geen moer.

Jennifer Janssen
Aan de duimpjes te merken zijn er toch hele domme mensen in Groesbeek. En wel om het volgende: Doordat die ene grensovergang dicht is, ontstaat er op een andere grensovergang behoorlijke verkeersoverlast. De grensovergang in Wyler is totaal niet toereikend voor het verkeersaanbod. En dan lees ik dat een groep Groesbekers die ene overgang dicht willen laten. Ikke, ikke, ikke, verneem ik, en de rest kan stikken. En dan denken die groep Groesbekers: Die meid uit Millingen heeft een totaal verkeerd beeld van ons en ze moet niet steeds ons aanvallen. Tja, tegen zoveel domheid ben ik zelfs niet opgewassen.… Lees meer »
henk
Natuurlijk is het handiger om die doorgang te openen, maar tot nu toe lukt het nog iedereen om zijn boodschappen en te tanken in Duitsland. Dat je daarvoor een x aantal km moet omrijden zal het hem echt niet doen. We pakken de auto nu ook om 500 mt verder op de boodschappen te doen of de kinderen naar school te brengen. Pak de fiets en geniet van dit stukje natuur. Je zult er maar wonen en straks komt al dat verkeer weer langs je huis razen. Jammer dat daar geld in gestopt wordt. Hopelijk komen die windmolens er ook… Lees meer »
juustem

Hey Jennifer, wat ik mij nu afvraagt, hoe was het gesprek bij Marcel Poelen? Ik neem aan dat je graag het gesprek bent aangegaan, of doe je dat alleen op deze site?

Jennifer Janssen
@juustem: ik heb geen behoefte om in achterkamertjes de zaken te bespreken. Dit hoort gewoon in het openbaar thuis. henk zei: “Je zult er maar wonen en straks komt al dat verkeer weer langs je huis razen.” Met alle respect, maar heb je dan niet in Wyler gekeken en dan vooral bij de grensovergang? En die mensen daar dan? En die verkeerschaos daar dan? Of interesseert Groesbeek dat totaal niet omdat het verder van Groesbeek af ligt? Of is het zo dat die grensovergang dicht bij Berg en Dal ligt en dat er zo’n haat vanuit Groesbeek richting Berg en… Lees meer »
www.hanspeters.eu

Jennifer indien een persoon zegt dat die grens dicht moet blijven, wil dat nog niet zeggen dat Groesbeek dat wil. Een aantal aanwonenden vind dat vervelend, maar ook niet iedereen. Maar begrijp ik uit jouw eerdere inbreng op andere thema’s, dat jij al meteen blaat vanwege de mening van 1 persoon? Ik moet je wel gelijk geven dat er minder verkeersaanbod zal zijn, indien de Hetsteeg open gaat, bij de grensovergang Wyler. Van mij mag die grensovergang morgen open. Overigens wil Kranenburg een overgang op meerdere plekken. Ze willen alleen geen verandering aan de grensovergang Wyler

telstar

mensen maak jullie niet zo druk voor wel of niet open gaan v.a.
2016 ken je toch tol gaan betalen
dus mooi dicht laten

Jennifer Janssen
Hans schreef:”Ze willen alleen geen verandering aan de grensovergang Wyler” Dat kan ik begrijpen. Ik ken daar de situatie en eigenlijk zou daar een rotonde moeten komen. Maar daar is geen plaats voor. Hans schreef:”Jennifer indien een persoon zegt dat die grens dicht moet blijven, wil dat nog niet zeggen dat Groesbeek dat wil.” Met alle respect, maar nu dat de verkiezingen er komen, de fusie een feit zal zijn en nog meer zaken, verneem ik vanuit Groesbeek alleen maar dwarse geluiden en is men overal op tegen. Vrijwel alleen maar ikke, ikke, ikke in plaats van wij met z’n… Lees meer »
www.hanspeters.eu

[email protected](punt)nl en je kan chatten Jennifer. Onzin dat van ikke, ikke inwoners van Groesbeek, maar ik neem aan van overal hebben nu eenmaal verschillende meningen en gelukkig kan dat in een vrij land. Dat een aantal aanwonenden dat vervelend vindt, daar kan ik in komen zonder ze zeurkousen te noemen. Indien je kijkt hoe vrij dat die mensen wonen, vind ik dat ze een punt hebben, echter algemeen belang en de meerderheid van de Horst zou het fijn vinden als die openging, heeft mijn voorkeur in deze.

Die paar mensen die hier nog tanken en boodschappen doen, die worden gewoon naar Duitsland gelokt, want daar is die weg voor dat ze sneller in Duitsland kunnen zijn om te tanken en boodschappen te kunnen doen, help hier maar alles naar de klote wat al bijna het geval is.

Hans
Dus als ik Hans en die geit uit Millingen zo hoor wil Wyler niets veranderen aan de bestaande doorgang en dan moet Groesbeek maar de Hettsteeg openen?? Dus wij gaan het probleem van Duitsland oplossen? De wereld op z’n kop dus!! Duitsland profiteert van de Nederlanders die massaal de grens over gaan voor benzine en boodschappen(wat de Nederlandse regering heeft veroorzaakt) en zometeen gaan ze ook nog tol heffen? Zijn wij als Nederlander inmiddels nog toleranter geworden dat we met ons laten spelen?? En oh ja, mevrouw Geit uit Millingen; Die onzin die je schrijft over het omleiden van verkeer… Lees meer »
pieter

Geit uit Millingen, polderhaan ???. Wat is dat daar in Millingen.
Ik hoef dus niet meer zover te rijden naar de dierentuin.

Ben.Helder
Wethouders Giesbers, Uw dossier van de grensovergang Altena/Hettsteeg wordt maar dikker en is inmiddels een juridisch hoofdpijndossier geworden. “We moeten nu rustig blijven” was uw reactie op het dwangsom-besluit. Erg herkenbaar allemaal! U zult wel geschrokken zijn van deze dwangsom en waarschijnlijk gedacht hebben: ‘Wat overkomt mij nou?” En “wat een gedoe om een paar uilen. Er vliegen toch overal uilen, ook op De Horst en ook op de Wylerbaan waar verkeer is. Wat stellen die argumenten nou helemaal voor!” Ik begrijp dat als gewone burger! Zó voelt het namelijk als een overheid met een kanon (dwangsom-besluit), met het bestemmingsplan… Lees meer »
klaas

weer zo dom mens uit millingen. mooi je mond houden open die grens

Laat maar dicht ik kan er toch overheen met mien Patrol.

wpDiscuz