Landschapsveiling Groesbeek 2014

Via Natura organiseert op vrijdag 26 september 2014 de eerste Groesbeekse landschapsveiling. Het landschap rondom kerkdorp De Horst staat in deze veiling centraal.

De eerste landschapsveiling in Groesbeek.

De eerste landschapsveiling in Groesbeek.

Een gebied waar lokale natuurliefhebbers zich al jaren voor inzetten en waar ondernemers meedoen met landschapsbeheer. Met de opbrengst van de veiling kunnen extra landschapselementen worden toegevoegd en kunnen natuurterreintjes tien jaar lang goed worden onderhouden.

Genieten van het oude cultuurlandschap

Het gebied rondom De Horst is de laagst gelegen streek in het heuvelrijke Groesbeek. Je vindt hier verrassend mooie wandelpaden langs waterlopen en beken zoals de Leigraaf en de Groesbeek. Rijke moerasoevers doorkruisen het gebied. Bovendien duiken waardevolle natuurterreintjes op in het agrarisch cultuurlandschap. Het gebied is een eldorado voor wandelaars. Het ademt rust en historie. Het netwerk van oude zandwegen, boerenlandpaden en kronkelige paden langs de beken zorgt er voor dat de wandelaar de flora en fauna van dichtbij kan ervaren en bewonderen.

Niet alleen interessant voor toeristen en recreanten uit de nabije omgeving, maar vooral ook voor de inwoners van de omliggende dorpen. Lokale kenners van flora en fauna inventariseren hoe de natuur zich ontwikkelt. Het landschap biedt ruimte voor educatie en excursies, en is onderwerp van streekverhalen doorspekt met Groesbeekse namen van planten en dieren.

Beheer zorgt voor extra biodiversiteit

Grondeigenaren, boeren en vrijwilligers beheren samen de grote verscheidenheid aan landschapselementen rondom De Horst. Enkele ondernemers gaven het goede voorbeeld: ze maakten landschapsbeheer onderdeel van hun bedrijfsvoering. Ze ontwierpen ieder een landschapsplan dat voorziet in kruidenrijke randen langs hun landbouwpercelen, hagen en slootkanten. Hun plannen zijn contractueel vastgelegd en de ondernemers ontvangen een redelijke financiële vergoeding voor het beheer.

Diverse natuurterreintjes die de afgelopen jaren zijn aangelegd, worden beheerd door de Stichting Landschap Ooijpolder-Groesbeek. Deze lokale stichting is opgericht met als doel landschapselementen in het cultuurlandschap veilig te stellen en langjarig te beheren. Het onderhoud van de terreintjes wordt deels uitgevoerd door boeren die verenigd zijn in De Ploegdriever en deels door vrijwilligers van Landschapsbeheer Groesbeek.

Waarom een landschapsveiling?

Met overheidssubsidie én private financiering is in de regio al veel in gang gezet. Ondernemers blijken bereid te zijn op een deel van hun grond ruimte te maken voor landschapselementen en boerenlandpaden. Dat kan echter alleen wanneer landschap kan concurreren met agrarisch gebruik. Met extra geld kan een groter gebied worden onderhouden en kunnen ook andere ondernemers en grondeigenaren de stap zetten naar landschapsbeheer.

Overheidssubsidies voor natuur en landschap staan onder druk. De overheid kan het niet alleen. Met gerichte steun van particulieren en bedrijven, kan het landschap rondom De Horst mooier en beter onderhouden worden. Elke investering, groot of klein, valt hier op een vruchtbare bodem. Er blijft niets aan de strijkstok hangen. Via Natura beschikt sinds 2006 over de ANBI-status waardoor donaties fiscaal aftrekbaar zijn.

Veilingkrant

Klik voor het programma en nog veel meer info over de veiling op onderstaande link. Daar staat de veilingkrant.

Veilingkrant landschapsveiling Groesbeek 2014.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nlTags:
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 29 juli, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 2 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
willem 2

Er blijft niets aan de strijkstok hangen.
Dat zeggen ze alle maal.

de nachtboswachter

Zou Staatsbosbeheer ook iets kunnen geven uit het geld dat de bomenkap op brengt en snel het fietspad langs het spoor door trekken zo dat de mensen door kunnen fietsen.

wpDiscuz