Duurzaamheidstop MUG-gemeenten

De gemeenteraad van Groesbeek heeft onlangs een initiatiefvoorstel van GroenLinks aangenomen. GroenLinks wil onder het motto ‘duurzaamheid moet je organiseren’, lokale ondernemers en instellingen uit Millingen aan de Rijn, Ubbergen en Groesbeek (MUG) informeren, faciliteren en bij elkaar brengen om te laten zien dat ‘groen zaken doen’ meer dan loont.

Belangstelling

Kern van het initiatatiefvoorstel van GroenLinks is het benaderen van lokale ondernemers en instellingen in de MUG-gemeenten om te peilen of zij wellicht belangstelling hebben voor een Duurzaamheidstop. De gemeente Groesbeek is inmiddels gestart met het uitvoeren van het voorstel en de eerste ondernemers hebben al laten weten het plan te steunen. Bij meer dan 50 belangstellende lokale ondernemers en instellingen wil de gemeente Groesbeek in samenspraak met ondernemingen/instellingen de Duurzaamheidstop dit najaar, waarschijnlijk oktober, organiseren.

Raadsvoorstel duurzaamheidstop verworpen

In een eerdere raadsvergadering werd een raadsvoorstel voor het organiseren van een duurzaamheidstop (alleen voor Groesbeek) nog door een meerderheid van de Groesbeekse raad verworpen. Ondernemers zouden geen behoefte hebben aan de top en het beschikbaar stellen van € 15.000,- hiervoor was volgens raadsleden teveel van het goede.

Initiatiefvoorstel aangenomen

GroenLinks kwam vervolgens met het initiatiefvoorstel: er wordt eerst € 2000,- uitgegeven om het draagvlak onder de ondernemers te peilen. Als meer dan 50 lokale ondernemers in de MUG-gemeenten belangstelling hebben voor de top, dan komt er een bedrag van € 8000,- vrij voor de organisatie daarvan.

Ondernemingen en instellingen die meer willen weten of wellicht een bijdrage willen leveren aan de Duurzaamheidstop kunnen contact opnemen met GroenLinks of de gemeente Groesbeek (dhr. Gijs Gerrits, aanjager duurzaamheid).

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl, GroenLinks

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 31 juli, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 27 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Opletten

Kleine correctie over jullie berichtgeving….

Jullie schrijven: “In een eerdere raadsvergadering werd een raadsvoorstel voor het organiseren van een duurzaamheidstop (alleen voor Groesbeek) nog door een meerderheid van de Groesbeekse raad verworpen”

In deze raadsvergadering heeft een meerderheid van de raad ‘nee’ gezegd tegen het beschikbaar stellen van maximaal 15.000 euro.

In nog eerdere raadsvergaderingen hadden dezelfde partijen ‘ja’ gezegd tegen de uitvoering van het Duurzaamheidsprogramma. De TOP is een onderdeel van dit programma.

www.hanspeters.eu
Hoewel ik voor duurzaam ondernemen en leven ben, onze gemeente is immers straks van onze kinderen, heb ik inderdaad tegen het voorstel met de benodigde 15000 euro gestemd. Ik denk dat we dat geld straks keihard nodig hebben. Het klopt wat opletten hier verteld. Echter wij hebben tijdens eerdere begrotingsdebatten, een motie ingediend om 2 mogelijk levensreddende AED’s in het buitengebied te plaatsen. Deze motie werd toen met 9 tegen 8 aangenomen en een maand later, door onze toenmalige burgemeester Prick afgewezen en dezelfde voorstemmers stemden toen tegen. Dus ga niet zitten piepen Opletten, een levensreddende AED vind ik nog… Lees meer »
kloeke

Windmolens plaatsen in millingen……

Ben.Helder
Best aardig en heel modern om met het begrip duur-zaam ineens te gaan kokketeren. Het lijkt wel of er verkiezingen aankomen! Indien Groesbeek duurzaamheid gaat omarmen (iets wat op zich een prima idee lijkt) hoe moet deze – het milieu weinig belastende – houding dan gecombineerd gaan worden met b.v. wijnfeesten of mega muziekspektakels waarbij de decibellen de laatste uilen tot ver over de landsgrenzen verdrijven. Of in het algemeen met toerisme dat Groesbeek nu zo belangrijk vindt? Je gaat me toch niet wijsmaken dat dit alles ineens duurzaam genoemd gaat worden! Het lijkt mij dat dit Gemeentebestuur eerst nog… Lees meer »
Jennifer Janssen
Eigenlijk is dit complete onzin. Nu is het van: gut, we hebben een potje met €15.000,-! Hoe zullen we die gaan opmaken? Net als groene stroom. Doink! Het idee van duurzaam ondernemen maar ook duurzaam wonen is op zich niet verkeerd. Oke, laat ik dan ook een balletje opgooien: in Millingen worden bij wegwerkzaamheden het riool vervangen waarbij de regenafvoer van het riool wordt losgekoppeld. Dat is een schitterend iets. Een ander probleem is dat steeds meer mensen hun tuinen met harde ondergrond vloeren, waardoor regenwater niet meer de grond in trekt maar via het riool afgevoerd moet worden. Niet… Lees meer »
Kruimeltje
Ben.Helder, duurzaamheid is niet iets van de laatste tijd. Het argument dat dit met de verkiezingen te maken heeft is kul. Met name GL en VOLG zijn al een aantal jaren met dit thema bezig. Het is kinderachtig en flauw om alles maar op de verkiezingen af te wentelen als je het zelf niks vind. Wees een man (vrouw?) en zeg dan dat JIJ het niks vind, dat is eerlijk. Tot slot hoor ik je niet over Hans en zijn SG. Wat Hans doet kun je dan ook in een adem scharen onder verkiezingsretoriek. Probeer de discussie wat volwassen te… Lees meer »
henk

Beste kruimeltje, kom jij dan eens met zichtbare punten en niet alleen maar commentaar. Zelf commentaar leveren en nooit kom je met je eigen mening. Dat is makkelijk schrijven. Jouw opmerking gaan nergens over.

Realist

@kruimeltje. Jij hebt het over inhoud, terwijl jij gewoon iets tegen Hans en SG hebt. Op iets inhoudelijks ben jij niet te betrappen. Het standpunt van Hans en SG ten aanzien van Aed apparatuur in het buitengebied is al jaren geleden kenbaar gemaakt. Succes met je ‘campagne’.

Handy

Ik zeg dit is een taak van de Kamer van Koophandel en niet van lokale overheden…. ‘Schoenmaker blijf bij je leest’
.
Enige duurzame waar onze lokale overheid iets over kan en mag vinden is hun eigen misschien wel nieuwe gemeentehuis of duurzaam openbaarvervoer (light-train/fietspaden/hergebruik bouwstoffen die vrijkomen bij reconstructies etc.)
.
Wat de markt/ondernemers doen is aan de ondernemer en niet aan de lokale overheid.
.
Scheelt de burger weer veel lokale belastinggeld omdat er geen zalencomplex hoeft te worden afgehuurd.

www.hanspeters.eu

Kruimeltje volgens mij zijn er een maal in de vier jaar verkiezingen. Volgens mij reageer ik al net zo lang op deze site. Heeft weliswaar met verkiezingen, maar nog eerder met een binding met de kiezer te maken. Ik sluit me geen drie jaar en 11 maanden op in het gemeentehuis. Volgens mij ben ik het met Handy eens

Marcel Poelen

@ Kruimel; ik heb bij eerdere onderwerpen op deze site analyses van jouw gelezen, die spraken mij toen niet aan. Wat is jouw analyse over de duurzaamheidstop?
@ Ben.Helder; nadenken en discussiëren over duurzaamheid is toch een belang voor ons allen? Volgens mij is dit Raadsvoorstel een piep klein stapje in de richting van het inhalen van een grote achterstand in Groesbeek (en MUG) op het gebied van wat wij wel zouden kunnen betekenen qua verbeteren van duurzaamheid.

Kruimeltje

@Marcel, klopt helemaal en dan zou het Ben.Helder sieren als het om de inhoud gaat en niet alle initiatieven afdoen als verkiezingsretoriek.
@hans, jij bent inderdaad actief op social media en dat is goed. Mijn kritiek heeft ook niks te maken met jouw bijdragen, maar met dat gezeur over dat de verkiezingen er aan komen en je ‘nooit iets’ van de politieke partijen hoort.
Onder welke steen heb je gelegen als je dat vind? Of lees je geen krant / omroep en bezoek je nooit raads- en commissie vergaderingen?

Kruimeltje
@Marcel, mijn mening over duurzaamheid heb ik al vaker gegeven en beschreven via dit forum. Maar omdat je het vraagt zal ik dit kort verwoorden. Groesbeek heeft duurzaamheid te lang laten liggen en onvoldoende geanticipeerd op ontwikkelingen. Daarmee bedoel ik duurzame initiatieven als cradle to cradle, lokale producten en diensten uitwisseling en opwekking van duurzame energie in een collectieve vorm. Denk daarbij aan energieverenigingen die gezamenlijk zonnepanelen of een windmolen exploiteren. Daarbij had de gemeente de opleiding van jonge werkelozen meer mogen stimuleren door het subsidiëren van lokale leer/werkplaatsen. Tenslotte ben ik erg blij met een buurtmarkt Bredeweg wat een… Lees meer »
Ben.Helder
Kruimeltje, Jouw commentaar heb ik met belangstelling gelezen. Je hebt als naam ‘kruimeltje’ gekozen en als je hiermee ‘kleine man’ bedoelt dat is het een goede keuze geweest gezien je commentaar. Als je echter je verbonden weet met Kruimeltje, de hoofdpersoon uit het kinderboek met dezelfde naam dan is een kleine opfrisbeurt nu toch echt wel nodig. 60 jaar geleden las ik dit boek voor de eerste keer. Het gaat over een jongetje met een groot rechtvaardigheidsgevoel die zich zonder ouders staande probeert te houden in een hardvochtige wereld waar een gure wind waait. Jouw voorkeuren zie ik terug in… Lees meer »
Marcel Poelen
@ Kruimel; fijn dat je inhoudelijk reageert. Dat Groesbeek een achterstand heeft qua duurzaamheid dat zie ik ook zo. Overigens geld dat voor veel meer Nederlandse gemeenten en ook voor onze nationale overheid, in Duitsland gaan veel positieve ontwikkelingen sneller. Volgens mij is het zinvol om het thema duurzaamheid op de agenda van de gemeenteraadsverkiezingen te zetten en te borgen als punt van aandacht voor de komende vier jaren. Op welke wijze wij het beste de duurzaamheid een 1e zetje in de goede richting kunnen duwen zie ik anders dan jij. Het cradle to cradle principe staat volgens mij te… Lees meer »
Jennifer Janssen
Marcel Poelen zei: “Ik zou graag pleiten voor een betere afvalinzameling van grof vuil om zo ook zwerfvuil in onze bossen en buurten te verminderen. Het moet niet normaal worden gevonden om de troep uit het raam van je auto te kieperen, dat is nu nog te weinig.” Dan ben ik bang dat je eerst de mentaliteit van de mensen zelf moet gaan veranderen. Wij hebben hier in Millingen al jaren een inzamelpunt waarbij mensen grof vuil naar toe kunnen brengen. Oude elektrische apparaten kan men gratis inleveren. Wat gebeurde een aantal jaar geleden? Iemand kieperde afgedankte computerapparatuur in de… Lees meer »
Kruimeltje
Ben.Helder, gefeliciteerd dat je de pensioengerechtigde leeftijd al hebt bereikt. Mijn ‘bee-naam’ heeft geen relatie met enige boekenheld maar slaat slechts op de realiteit dat mijn mening op dit forum kruimelwerk is. Overigens kun je de rijken niet kwalijk nemen dat ze rijk zijn. Soms kun je de armen wel kwalijk nemen dat ze arm blijven. De stenen kolos in het centrum is in de plaats van een vervallen gebouw van een voormalige autodealer en een aftands bankgebouw. Wees nou eens eerlijk dat het centrum er op voorruit gegaan is. Ik weet dat het moeilijk is om je politieke tegenstander… Lees meer »
kloeke

Kruimel…centrum mooi geworden? Ik vind van niet maar dat is mijn mening dat zoiets niet in het dorp past, en wat als het straks klaar is met die winkelpanden…ets en primer en 2aarschijnlijk nog meer gaan daarheen verhuizen..en wat komt dan in het oude te zitten? Nee ik denk echt dat het niks word….sorry

Happy

Hoi kruimeltje

Mooi gebouw in Het centrum
Wat ik zie daar is nu en bouwput .Er werken geen Groesbeekers en sjaak heeft wat centjes er in gestopt van de gemeenschap .Daarbij is er weinig animo voor dit gebouw is te duur voor de inwoners .Dit wordt weer leegstand zoals elders in de gemeente

Kruimeltje

Iedereen zijn mening, dat mag ook. Wat ik in het centrum waardeer is dat de Groesbeek weer bovengronds is, het parkje met de prinsessenboom is prachtig. Mooie ruime trottoirs, een prachtig spoorgebouwtje, gevels die mooi opgeknapt zijn. Kortom, ik vind het centrum er echt op vooruit gegaan.

Het is echter een mening en smaken verschillen.
Trouwens ik maak geen deel uit van een politieke partij. Dit om te voorkomen dat ik in allerlei politieke hokjes wordt gestopt.

wpDiscuz